вторник, 20 септември 2011 г.

Десет мита за женския фитнес

В последните години фитнесът доби огромна популярност. Нароиха се зали от всякакъв вид и калибър във всеки квартал. Фитнес залата стана отправна точка за всеки, който: иска да отслабне, да се стегне и оформи тялото си, да свали мазнините от корема, да премахне бричовете, или да натрупа мускулна маса. Решението почти на всеки проблем с тялото сякаш винаги води към фитнес залата. Но дали наистина е така? Ако беше толкова просто, от залите като по калъп щяха да излизат атлетични, стегнати, добре оформени тела.
 Много хора правят неуверен опит да решат проблемите си с фитнес, без да имат каквито и да било познания, стратегия и ясен тренировъчен план. Логично след месец-два напразни усилия в залата, хората се обезкуражават, вдигат ръце и заключват “Този фитнес е безполезна работа. Опитах, но нищо не се получи”.
 В спортните среди се ширят всевъзможни мнения, практики и “най-добри” методи за трениране, но сякаш най-много са заблудите сред дамите, които решават да оформят мечтаното тяло във фитнеса. Затова, нека разгледаме 10-те най-често срещани заблуди в женския фитнес, които могат да се окажат препъни-камъка към вашия успех.

1. “Искам да стегна/смъкна само корема, всичко останало си ми е наред”
Няма чудодейно упражнение, което да работи достатъчно добре изолирано само за корем, да бори само и единствено бричовете, или да изтрива като с гъба целулита. Разбира се, има упражнения, които акцентират върху определени мускулни групи, но ако изберете 3-4 упражнения и правите само тях, просто няма да постигнете нищо. Разгглеждаме случая, в който дамата е начинаещ фитнес любител, който цели да оформи желаната фигура. Ако сте професионален спортист, най-вероятно вече сте постигнали желаната форма и вече може да се стремите към дооформяне на изолирана част от тялото. Разглеждайте тялото като едно цяло (каквото то е), изберете комплексен подход, не пренебрегвайте никоя част от тялото си, ако искате то да ви се отблагодари.

2. “Необходима ми е женска фитнес зала”.
Какво означава “женски фитнес”?! Така наречените “женски” зали са оборудвани 100% само с кардио уреди – всевъзможни степери, пътечки за бягане, крос-тренажори, велоергометри. Мили дами, може да ви разочаровам, но да знаете, че ако тренирате само и единствено с тези уреди, най-много да се поизпотите леко, но не очаквайте кой знае какви резултати. Само с кардио упражнения нито се свалят килограми, нито се стягат мускули. Ако разбира се посещението ви във фитнеса е част от социалната ви програма и целта ви е да видите приятели, да завържете нови контакти, или просто да се разнообразите – женският фитнес е чудесно място. Но ако искате да отслабнете и стегнете тялото, ще трябва да пристъпите и в “мъжкия” свят – на тежестите. Иначе кардиото служи само за разгряване.

3. “Ако тренирам силово, с тежести, ще напълнея/наедрея”.
Всеки път това твърдение ме изумява. Единственият начин да наедреете е да се храните неправилно, да хапвате повече, отколкото изразходвате, да ядете грешните храни, в грешното време от деня. Но всичко това може да ви се случи безпроблемно и без да тренирате с тежести. Ако съчетавате правилен хранителен режим (не диета, не гладуване!) с правилните тренировки, най-много да се сдобиете със стройно, стегнато тяло.

А това тук е Jamie Eason – моя категорична фаворитка и пример за перфектно тяло. А тя тренира мнооого сериозно. И тежко. Дали е надебеляла след тежестите?

Един килограм мазнина си е един килограм, както и един килограм мускули си остава един килограм, няма как да натежите повече, ако постегнете някой и друг мускул. Но знаете ли каква е разликата между 60 кг. тяло с мазнини и 60 кг. с мускули, без мазнини? Разликата е в обиколките и стегнатата и приятна визия.

4. “Ако тренирам с тежести, има опастност да заприличам на онези полу-жени културистки с чудовищни мускули”.
Мили дами, за да заприличате дори малко на онези жени от културистките списания, ще трябва да тренирате 15-тина години, всеки ден, супер тежко, да поглъщате конски дози протеин, или неопределено количество забранени добавки и химийки. Онези жени, които отдавна са изгубили женското в себе си правят огромни жертви и поемат голям риск в играта с хормоните, за да постигнат тязи визия. Слава Богу, това няма как да се случи на вас.

5. “Велоергометърът е идеалното място да си дочета списанието”.
Не веднъж съм се сблъсквала с тази гледка и … наистина недоумявам. Седи си спокойно жената, върти бавничко педалите и си чете. Много релаксиращо. И е чудесна идея – ако релаксът е единствената цел. Но ако целите да направите нешо добро с тялото си и да постигнете промяна – забравте списанието и се съсредоточете върху това, което правите!

Мислете за това, което правите, почувствайте как мускулите работят, увеличете темпото, визуализирайте резултата, който търсите!
“Това, което видиш в мислите си, скоро ще видиш в ръцете си”. Мислите са истинска сила, впрегнете и тях, за да постигнете резултат.

6. “Колкото по-дълга е тренировката, толкова е по-качествена”.
Продължителната трениовка може да означава само две неща – или се подмотвате, или се преуморявате. Тренировката в зала не бива да надхвърля един час. Направете я стегната, интензивна, истински натоварваща. След това ще имате достатъчно време да почивате. Планирайте тренировката си предварително. Доброто планиране е най-добрата импровизация и води до чудесни резултати!

7. “Посещението във фитнес зала е достатъчно за да отслабна”.
Да, достатъчно допълнение. Но само към добре планирания, разумен и балансиран хранителен режим. И пак ще наблегна на това – балансираното, правилно хранене не е диета, не е гладуване. Той е правилното съчетаване на правилните качествени храни, в правилното количество и време от деня, съобразен с индивидуалните ви особености и нужди. Формулата за перфектната фигура е: 80% правилно хранене + 20% спорт.

8. “Фитнесът е място, където се демонстрират новите дрешки, грим и прическа”.
Факт е, че във фитнеса може да се срещнат доста добре изглеждащи мъже, но точно те едва ли ще се заинтригуват сериозно от вас, ако пристъпите важно в залата с новите си маркови дрешки, тежък грим и нова прическа, а напудреното ви носле сочи тавана. Ако преследватe резултати, то ще трябва да се поизпотите, да се поизцапате, че може и някой нокът да си счупите. Красотата наистина изисква жертви

9. “Дългите и размъкнати дрехи ще прикрият недостатъците ми”.
Това е основна грешка на пълничките дами – във и извън залата. Размъкнатите и широки дрехи нищо не прикриват – само ви карат да изглеждате тъжно.. пораженчески, освен, че ви пречат!
Изберете си спортен екип от лека, удобна, дишаща материя. Нека тялото ви се чувства леко и свободно, без да е утежнено от излишни дрехи. Изберете внимателнo и маратонките – нека бъдат възможно най-близо до естествената форма и разположение на крака. Бъдете уверени, не се срамувайте! Никой няма да ви се присмее. Фактът, че правите нещо добро за себе си е достоен за уважение!

10. “Да тренираш във фитнес зала е лесно, не ми трябва треньор”.
Да, лесно е. Кoгато знаеш какво искаш, какво правиш и как точно да го постигнеш. Незнанието и хаотичното трениране е основната причина стотици жени да тренират месеци наред и да не постигат никакъв резултат, никаква промяна.

Как е възможно най-съкровената ви мечта да е постигането на перфектна фигура, да отделите пари за спортен екип, абонамент за зала, всевъзможни добавки и “магически” хапчета за отслабване, склонни сте дори да си платите за хирургическа намеса, но не ви и хрумва да потърсите фитнес-консултант?!

  • Ако искате да отслабнете – потърсете правилния треньор!
  • Ако искате да се стегнете – потърсете треньор!
  • Ако тренирате всеки ден до изнемогване – потърсете треньор!
  • Ако искате да натрупате мускули – пак ви трябва треньор!
  • Ако си мислите, че знаете всичко – определено ви трябва треньор.
  • Ако клатите глава с ирония и не вярвате – със сигурност ви трябва треньор.

 Защото като теглиш накрая чертата, резултатът е единственото, което има значение. Той е единственият измерител за успеваемостта на усилията ви.
 Тренирайте умно, с радост, желание и за удоволствие, визуализирайте резултатите, дайте всичко от себе си, отнесете се сериозно и отговорно, намерете своя партньор и резултатите няма да закъснеят!