събота, 1 октомври 2011 г.

Кълновете - кралете в диетите и здравословното хранене

Кълновете са нискокалорична храна, която се смила лесно и се използва като източник на енергия. Ускоряват обмяната на веществата и спомагат за изхвърляне на токсините от организма. Затова заемат кралско място във всяка диета. Повече кълнове в менюто, по-лесно отслабване. Покълналите зърна са лесноусвоими, с голямо съдържание на фибри и хранителни вещества. Диетата, богата на кълнове, пресни плодове и зеленчуци, е най-полезна за организма. Въпреки че всички са много здравословни, кълновете имат различни хранителни качества и свойства:
Житни кълнове – богати са на витамини от групата В, С и особено на витамин Е, на лесноусвоими калций, фосфор и магнезий. Характерно за тях е, че проявяват полезните си хранителни качества при редовна консумация. В началото се отразяват благоприятно на кожата и косата, а при продължителна употреба настъпва цялостно прочистване на организма. Мастноразтворимият витамин Е проявява най-добрите си свойства в течна среда. Затова яжте кълновете от пшеница в салати, подправени със зехтин или олио. 
Соеви кълнове – в източните култури отдавна са оценени здравословните им качества. Те са много нискокалорични, подсилват имунната система и се борят срещу стреса. Богати са на мазнини, протеини, минерали (предимно калций и желязо) и витамини (А, С, В1 и В2).
Ленени кълнове – благодарение на лененото масло, което съдържат, ускоряват храносмилането и регулират дейността на стомашно-чревния тракт. Голямото съдържание на калций ги прави особено полезни за бременни жени, деца в период на интензивен растеж и активно занимаващи се с фитнес. Ленените кълнове намаляват нивото на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания. 
Кълнове от леща – истинско богатство за жените в менопауза, защото стимулират образуването на женски хормони. Протеините и желязото, които съдържат, помагат при лесна уморяемост и при анемия. Снабдяват организма с голямо количество каротин, от който се синтезира витамин В. В кълновете от леща има и витамин РР, който подпомага клетъчните процеси. 
Бобови кълнове – подсилват имунната система, тъй като са богати на натурални белтъчини, витамините А, С, Н и от групата В, и микроелементи (желязо, силиций, бор). Понижават нивото на кръвната захар в кръвта, имат диуретично и антимикробно действие. 
Грахови кълнове – съдържат витамини от групата В, белтъчини и аминокиселини. Благодарение на голямото количество целулоза в тях, понижават нивото на холестерола и предпазват от сърдечносъдови заболявания. Повишават тонуса и зареждат организма с енергия. 
Слънчогледови кълнове – богати са на протеини, аминокиселини и минерали – калций, желязо, магнезий, фосфор, цинк и други. Забавят процесите на стареене в организма, предпазват от чернодробни и сърдечносъдови заболявания. 
Кълнове от люцерна – съдържат голямо количество витамини (А, С, D, Е, К и от групата В), минерали (калций, фосфор, магнезий, мед, желязо и др.), протеини и фибри. Идеални са за салати. 

Как се отглеждат кълнове в домашни условия?
Въпреки че в повечето супермаркети се продават “готови” кълнове, може да си купите семена и да ги отгледате вкъщи. За целта измийте внимателно 100-200 г зърна по избор и ги поставете в широк емайлиран съд. Залейте ги с хладка вода, така че да остане на нивото на горния слой зърна, без да ги покрива напълно. Покрийте семената с влажна марля и ги оставете за половин денонощие. След това отново измийте зърната и ги залейте с вода за още 12 часа. Вече са готови за консумация, но ако не изядете цялото количество може да ги съхраните в хладилник. За да се запазят ценните им свойства не бива да ги консумирате повече от 2-3 дни. По същата причина не ги подлагайте на топлинна обработка, а ги яжте “пресни”. Source: rozali.com