събота, 27 август 2011 г.

Мазнините


Какво представляват мазнините ?
Мазнините са част от групата на липидите, където спадат още свободните мастни киселини, фосфолипидите и стеролите и имат обща черта – не са разтворими във вода. Мазнините са основен доставчик (но не и главен, която роля се играе от въглехидратите) на енергия за организма – един грам от тях дава енергия от 9 ккал, повече от въглехидратите и белтъчините. Поради тази причина и поради това, че не се разтварят  във вода и могат да се натрупват в клетките под формата на капки, без да пречат на метаболизма, природата ги е избрала за основен енергиен запас в човешкото тяло. Това не значи, че всеки приет грам мазнина ще се складира, но тъй като най-калорични е лесно да се прекали. Освен това част пт мазнините участват в състава на клетъчните мембрани и са незаменими за човешкото тяло, т.е. ние не можем да ги синтезираме и трябва да ги приемаме с храната. Мазнините също играят ролята на разтварянето и пренасянето на мастно разтворимите витамини А, Д , Е и К. В зависимост от вида на мастните киселини и дължината на веригата ние разделяме мазнините на - наситени и ненаситени, които се усвояват различно от организма. Мазнините са аеробен доставчик на енергия и за разграждането им е нужен кислород. Следователно те са основно гориво за миокарада и червените мускулни влакна. Фосфолипидите имат близка структура с тази на мазнините (триглицеридите), но мястото на третата мастна киселина е заменено с фосфорна киселина (холин, етаноламин, инозитол, серин и др.). Те са основният строителен материал на всички видове клетъчни мембрани и не са енергиен източник. Най-популярният представител на фосфолипидите е лецитинът. Холестеролът е друг представител на липидите, който също няма енергийна функция. Той е съставна част на някои видове клетъчни мембрани. От него се синтезират редица съединения и хормони: надбъбречните хормони кортикостерон, кортизон, алдостерон;  витамин D, жлъчните киселини; мъжките и женските полови хормони и още десетки метаболитно активни вещества жизнено необходими за нормалната обмяна. Организмът ни има функцията да синтезира до 80% от необходимия холестерол, а останалата част се приема с храната. Холестеролът се съдържа в богатите на животински мазнини храни.
Съществува мит, че високият прием на холестерол е опасен за здравето, поради това че се отлага по стените на кръвоносните съдовете. Последни изследвания показват, че не съществува никаква пряка връзка между количеството холестерол прието чрез храната и нивата му в кръвта. Ако имате висок холестерол, то е вследствие на някакво заболяване, тъй като тялото го произвежда като предпазна мярка, а не в следствие на завишения му прием.
Какви видове мазнини има ?
Видът на мазнините зависи от мастни киселини, които ги образуват. Мазнините се разделят на наситени и моно- и полиненаситени мастни киселини. Разделят се също и според дължината на веригата – късо-, средно- и дълговерижни мастни киселини.
Наситени мастни киселини. Наситени заради това, че всички въглеродни атоми имат единична връзка помежду си и всеки от тях е свързан с максимален брой водородни атоми, като така стават по-трудни за разграждане. Това са  палмитиновата и стеаринова мастна киселина. Те са твърди при стайна температура - доставят само калории и да нямат други функции. Съдържат се в продуктите от животински произход – свинска мас, краве масло и други. Млечните мазнини съдържат наситени мастни киселини, но с по-къса верига (средноверижни мастни киселини), което ги прави по-лесни за усвояване. Освен това всички ненаситени мастни киселини, претърпяли висока температурна обработка частично се насищат. Това е причината да се избягват пържени храни и да се предпочитат сурови семена и ядки.
Ненаситени мастни киселини. Този тип мазнини са по-лесни за усвояване. Някои от тях участват в състава на клетъчните мембрани и не могат да се синтезират от организма. Преобладават в мазнините от растителен произход (олио, маслини, ядки и семена и др.), както и в различните видове риба.
В зависимост дали ненаситените мастни киселини имат една или повече двойни връзки, се разделят съответно на мононенаситени и полиненаситени, а според позицията на двойната връзка различаваме омега 3, 6 и 9 мастни киселини.
Полиненаситени мастни киселини. Това са омега 3 и омега 6 мастните киселини. Омега 3 мастните киселини са група от 9 полиненаситени мастни киселини, като най-важни от тях са: алфа линоленичната (линоленова) киселина (АЛК/ALA), ейкозапентантовата киселина (ЕПК/EPA) и докозахексановата киселина (ДХК/DHA).
Омега 6 мастните киселини са група от 8 полиненаситени мастни киселини, като най-важни от тях са: гама линоленична киселина (ГЛК/GLA), линолеична (линолова) киселина (ЛК/LA) и арахидонова киселина (АрК/АrА).
Омега 3 и омега 6 мастните киселини участват като базови съставки за синтеза на специфични молекули, наречени ейкозаноиди – простагландини, простациклини, тромбоксани и левкотриени. Това са сигнални молекули, които контролират едни от най-сложните процеси в човешкия организъм. Те са информатори за централната нервна система, с което са важни за правилното функциониране на мозъка. Контролират имунните реакции при възпаления, наранявания и други. По този начин полиненаситените мастните киселини помагат при възпаления и зарастване при нараняване. Укрепват стените на съдовете, нормализират нивата на триглицеридите и холестерол в кръвта и кръвното налягане, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Всеизвестен факт е, че няма ескимос(те приемат солидни количества ''полезни'' мазнини от рибата, с която се прехранват) със сърдечно съдови проблеми. Освен това простагландините ускоряват обмяната на веществата в покой, което означава че количествата на изгорени мазнини и въглехидрати се повишава. Функциите, които се изпълняват от омега 3 мазнините от части се противопоставят на тези от омега 6. Това означава, че балансираният прием на полиненаситени мастни киселини трябва да включва приблизително равни количества омега 3 и омега 6 мастни киселини. В противен може да се наруши нормалният имунен отговор на организма, което се проявява в потискане на имунната система при преобладаване на омега 3 мастните киселини и изостряне на имунния отговор и отключването на алергии при завишен прием на омега 6 мастните киселини.
Храните богати на полиненаситени мастни киселини са: конопеното и лененото масло/ семена, слънчогледово олио/ семена, орехите и повечето мазни видове риба (за справка виж таблицата).
Мононенаситени мастни киселини. Това са предимно омега 9 мастните киселини, които са група от 5 мононенаситени мастни киселини, като най-важни от тях са олеиновата киселина (ОК/ОА) и еруциновата киселина (ЕК/ЕА). Еруциновата киселина не бива да се приема от кърмачета, тъй като не разполагат с механизъм за усвояването й.
Омега 9 мастните киселини могат да бъдат произведени от организма, но само ако омега 3 и 6 мастните киселини се набавят в достатъчно количество. Те участват в състава на клетъчните мембрани и намаляват нивата на холестерол в кръвта, с което предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Също така подобряват имунните функции и инсулиновата чувствителност.
Храните богати на мононенаситени мастни киселини са: маслините и зехтина, бадемите, лешниците, фъстъците, кашуто и авокадото..
Транс мастни киселини. Хидрогенираните мазнини или транс мастните киселини (транс изомери на висшите мастни киселини) не се срещат естествено в природата. Те се получават при нагряване на растителни масла до висока температура(всяко растително масло си има съответна температура на хидрогениране) в присъствието на катализатори и водород. Този процес се нарича хидрогениране и води до насищане на двойните връзки чрез добавяне на молекула водород. Това превръща течните масла в твърди и увеличава тяхната трайност. Но дотук с добрите страни. Обмяната на транс мазнините в организма е толкова бавна, че използването им за храна се обезсмисля. Те се отлагат по стените на кръвоносните съдове и предизвикват стеснения и запушвания от където и произлизат сърдечно-съдови проблеми.
Защо се използват след като са толкова вредни за организма?  Много от производителите ги използват, защото са доста по-евтини и увеличават трайността на продуктите си. Парадоксът е, че такъв вреден продукт няма държавна регулация, защото същите производители са едни от най-големите данъкоплатци. А в същото време според FDA (Food and Drug Administration), продукти съдържащи транс мазнини не трябва да се консумират въобще.
Къде ще ги открием? Почти навсякъде! Най-популярната хидрогенирана мазнина е маргаринът, представян по рекламите като „здравословен” и „без холестерол”. Също така ще ги срещнете в изделия като бисквити, вафли, торти, кексове, хамбургери и др. В заведенията за бързо хранене се използва частично хидрогенирано олио. За да разберете дали дадена храна съдържа транс мазнини, четете съдържанието на опаковката и търсете за: „хидрогенирани мазнини”, „хидрогенирано растително масло”, „частично хидрогенирани мазнини”.
 Какви са биологичните функции на мазнините в организма ? 

  • Енергетична функция. Със своите 9 ккал на грам мазнините са най-концентрираният източник на енергия. Но не толкова бърз, колкото въглехидратите.
  • Резервна енергетична функция. Изпълнява се от подкожната мастна тъкан, която служи като депо.
  • Пластична функция. Изпълнява се от ненаситените мастни киселини, които участват в синтеза на клетъчните мембрани.
  • Регулаторна функция. Изпълнявана от омега 3 и 6 мастните киселини, които участват в синтеза на ейкозаноидите – важни регулаторни молекули.
  • Защитна функция. Някои органи са обвити в мастни капсули, които ги предпазват от сътресения. Добър пример са бъбреците и обграждащите ги мазнини, които играят ролята на защитна функция

 Как се усвояват мазнините в човешкия организъм ?
Смилането на мазнините започва в дванадесетопръстника. В устата и стомаха няма условия и ензими за тази цел. Там се изливат панкреасния сок, който съдържа ензима липаза и жлъчния сок от черния дроб, съдържащ няколко вида соли на жлъчните киселини. Смилането там преминава през 3 фази.
Първата фаза е емулгацията. Тъй като мазнините са неразтворими във водна среда, те са под формата на мастни капки, които се сливат и стават по-големи. Жлъчните киселини обвиват тези капки и ги раздробяват на фини микроскопични капчици – процес, който се нарича емулгация. Получената водна смес от тези микроскопични капчици се нарича емулсия. При нарушена жлъчна секреция се нарушава и усвояването на мазнините.
Втората фаза е липолизата – хидролитично разграждане на мазнините под действието на ензима липаза. Ако отсъстваше фазата на емулгация, липолизата щеше да бъде неефикасна, защото липазата разгражда само тези молекули на мазнините, които са на повърхността на мастните капки. В резултат на емулгацията тази повърхност нараства стотици и хиляди пъти – толкова се ускорява и смилането на мазнините. Хидролизата на мазнините не става наведнъж и е непълна.
Третата фаза се нарича мицелна. Състои се в образуването на мицели, които са извънредно малки капчици с диаметър 1000 пъти по-малък от диаметъра на една клетка!
След завършване на смилането в тънкото черво, там се съдържат:
- мицели, в чийто състав влизат главно висши мастни киселини, моноацилглицерол, фосфолипиди, холестерол и мастно разтворими витамини.
- нисши мастни киселини, главно от млечните мазнини – те макар и слабо са разтворими във вода.
- глицерол – отлично разтворим във вода.
Глицеролът и късоверижните мастни киселини поради своята разтворимост преминават леко през чревната стена в кръвта и оттам се разнасят за използване от организма. Мицелите навлизат в чревните клетки и оттам се разпадат на съставящите ги молекули. По-голямата част от тях се ресинтезират отново в мазнини. Смисълът на това е превръщането на различните мазнини от храната в мазнини със състав характерен за човека. Това води отново до появата на мастни капки, но много по-големи от мицелите. За да не се слеят, клетката ги обгражда с тънък слой белтъчни молекули, в резултат на което се получават частици, наречени хиломикрони. Те навлизат в кръвообръщението и съдържат главно мазнини, малко фосфолипиди, холестерол и мастно разтворимите витамини.

ПРИЕМ НА МАЗНИНИ
След всичко казано дотук повечето от вас сигурно се чудят какво да мислят за мазнините. Заслужена ли е славата им на основните виновници за затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания. Може би трябва да се приемат само мазнини, съдържащи предимно ненаситени мастни киселини, щом са толкова полезни и да се избягват наситените (за транс мазнините няма да става и дума). Както се казва истината е някъде там или по-скоро всичко зависи от общото количество на приеманите мазнини и съотношението между различните видове. Първо, независимо от хранителния режим който се спазва, мазнините не бива да превишават 30% от общия калориен прием. И понеже те съдържат повече от 2 пъти калории на грам, спрямо въглехидратите и белтъчините, ако 100 грама въглехидрати дневно представляват 30% от общия брой калории приемани за деня, то 30% калории от мазнини ще са равни на по-малко от 50 грама. Установено е също, че оптималния растеж на нашият организъм се постига при съотношение  наситени/ ненаситените мастни киселини 3:7., което показва че се нуждаем и от известно количество наситени мазнини. Една от причините за това е, че 20% от необходимото количество холестерол се набавя от тях. Също така здравословният ефект на ненаситените мастни киселини се постига чрез съотношение 2:1:1 съответно омега 9 : омега 6 : омега 3 мастни киселини. Всичко това звучи много ясно и разбрано и нямаше да е трудно да се спазва, следейки таблицата за съдържание на различните мастни киселини в храните. Но за съжаление нещата не винаги са толкова прости. Всичко това се отнася предимно за хора с нормална обмяна на веществата. За такива с метаболитни нарушения, с наднормено тегло или склонни към затлъстяване съотношението между наситени и ненаситени мазнини трябва да се промени в полза на вторите. Отделно от това трябва да се вземе и предвид количеството и вида на приеманите въглехидрати. Защото ако не са подбрани правилно по качество и количество, въглехидратите лесно се преобразуват в организма в наситени мастни киселини и нарушават споменатия баланс.
Необходимата дневна доза ненаситени мастни киселини, лесно може да се набави, като консумираме риба, сурови семена и ядки, както и техните масла. Когато става дума за избор между маслата и техният първоизточник имайте едно наум. Въпреки, че са по-концентриран източник на ненаситени мастни киселини, повечето от маслата се рафинират, с цел да станат по трайни и губят голяма част от ценните си съставки. Търсете само масла с надписи: „студено пресовано”, „нерафинирано”, „virgin”, “extra virgin”, които са в срок на годност. Най-бързо се развалят нерафинираните масла, съдържащи омега 3 мастни киселини, като лененото. Затова препоръчвам да се използва счукано ленено семе, като добавка към овесените ядки например. Така освен омега 3 мастни киселини ще получите допълнително протеин, фибри и други ценни вещества.
В заключение ще кажа, че в стремежа си да редуцират телесните си мазнини, голяма част от хората приемат изключително бедна на мазнини храна. Ключът е в дозировката, защото както стана ясно от изложеното дотук, мазнините регулират обмяната на веществата и имунната ни система по начин, който нито едно друго вещество не може. Но с тях не бива и да се прекалява, защото дори и да съдържат предимно ненаситени мастни киселини, тяхната калоричност не е за подценяване и ефектът, който имат да ускоряват обмяната, ще бъде неутрализиран.

сряда, 24 август 2011 г.

Армидекс - ефективния ароматазен инхибитор

Аримидекса е това,което наричаме ароматазни инхибитори(AI).В клиничната практика той се използва за спиране на развитието на рака на гърдата при жените.Той действа чрез блокиране на ензима ароматаза,който е отговорен за производството на естроген. В леката атлетика и културизма, се използва като допълнително съединение което се добавя към цикъла с анаболни стероиди. В тази връзка се използва и за намаляване на естрогенните свойства, но има и допълнителна полза,увеличаването на нивата на тестостерона. Странични ефекти от Аримидекса Много анаболни стероиди ароматизират(конвертират се в естроген чрез ензима ароматаза), а това е причината за много от страничните ефекти открити при употребата на анаболи (акне, гинекомастия, задържане на вода и др.). В едно проучване са взимани дози Аримидекс от 0.5мг и 1мг, като резултатите са показали намаляване на естрогена с около 50%. При взимащите дози от 1мг/ден се наблюдава увеличение на нивата на тестостерона с 58%. В същото проучване,при двете групи, LH (лутеинизиращия хормон) и FSH (фоликулостимулиращ хормон) също нарастват незначително. 
Аримидекса и холестерола 
Това понижаване на нивата на естрогена би могло да доведе до неблагоприятно въздействие върху холестерола, а може би и върху имунната функция.Обаче предимствата са по-големи, тъй като това е чудесно средство за дългите и тежки цикли,освен това Аримидекса не инхибира IGF (инсулиноподобен фактор на растежа, който е важен компоненет на анаболизма) както някои други спомагателни съединения. 
Цикъл с Аримидес 
Доза от 0.5мг/ден би била достатъчна за борба с естрогена. Може да се подчертае, че нивото на тестостерона, предоставено от Аримидекса е толкова голямо,че може да се използва като форма" на тестостеронна заместителна терапия.Ясно е, че това предполага използването му в период след стероиден цикъл(както и по време на цикъла), за да се възвърнат естествените нива на тестостерона и пълното функциониране на ХХТ(хипоталамус-хипофиза - тестикуларна ос). 
В литературата, предоставена от оригиналния производител на Анастрозол (производство на Zeneca Pharmaceuticals) се посочва, че стабилни концентрации на кръвната плазма на съединението се постигат едва след 7 последователни дози по 1мг/ден.Също така, Аримидекс е малко над 80% ефективен при инхибиране на ароматазата.По този начин,ако искате да го вземате за целия срок на един цикъл с анаболни стероиди, можете просто да започнете да приемате лекарството в същия ден когато започвате цикъла.Това са някои доста добри номера, а?Но можеш ли да го използваш за целия срок на цикъла? Опасно ли е? Е,със сигурност намаляването на нивата на естроген в организма е добра гледна точка, тъй като се и намалява задържането на вода и потенциалът за гинекомастия (ако няма естроген в организма, не можете да получите гинекомастия независимо колко прогестерон витае)

Билки - Част II - Сау Палмето, Трибулус и Чесън

Сау Палмето (Saw Palmetto)
Сау Палмето (Saw Palmetto) е продукт, който действа благоприятно върху доброкачествената простатна хипертрофия (увеличаване на простатата при мъжете с напредване на възрастта). Сау Палмето (Saw Palmetto) също така спомага при възпаления на лигавици, хронични бронхиални възпаления, ларингити, астма и туберколозни ларингити.

  • За здрава простатна жлеза
  • За добро полово здраве
  • Предпазва органите на репродуктивната система
 Сау Палмето (Saw Palmetto) е екстракт от плодовете на палмата „Serenoa repens”. Toва е продукт, богат на мастни киселини и фитостероли и е доказал благоприятното си въздействие върху доброкачествената простатна хипертрофия (увеличаване на простатата при мъжете с напредване на възрастта). Сау Палмето също така спомага при възпаления на лигавици, хронични бронхиални възпаления, ларингити, астма и туберкулозни ларингити. Той подобрява апетита, храносмилането и усвояването на храната. Въпреки това, най-силният ефект от този продукт е при всички органи на репродуктивната система, както при жени така и при мъже. Друг ефект на Сау Палмето е, че увеличава похабени органи като гърди, яйчници и тестиси и парадоксално на това, намалява хипертрофията на простатата. Това може да бъде обяснено с факта, че функцията на Сау Палмето е да възстановява нормалното състояние на дадения орган – намалява тези, които са нездравословно уголемени и увеличава тези, които са атрофирали.
Трибулус (Tribulus)

Трибулус (Tribulus) увеличава собственото производство на тестостерон. Повишеното ниво на тестостерон оказва положително влияние върху увеличаването на потентността и е предпоставка за покачване на мускулна маса и увеличаване на силата при мъжете. При прием на Трибулус (Tribulus) се наблюдава  увеличаване на тестостерона с до 40%.


  • Увеличаване на тестостерона
  • Покачване на мускулна маса
  • Повишаване на силата
  • Повишаване на издръжливостта
  • Повишаване на тонуса
  • Стимулиране на либидото
Активното вещество Трибулус (Tribulus) се извлича от билката Трибулус Терестрис (Tribulus Terrestris), богата на стероидни фито сапонини, алкалоиди и флавоноиди. Трибулус се използва за увеличаване на собственото производство на тестостерон. Екстрактът от Трибулус (Tribulus) стимулира производството на лутенизиращ хормон, който влияе пряко върху производството на тестостерон в тестисите. Наблюдава се увеличаване на тестостерона до 40%, повишеното му ниво оказва положително влияние върху увеличаването на мускулната маса и сила. Трибулус (Tribulus) се използва и за повишаване на жизнения тонус и издръжливостта, за повишаване на потентността и възстановяване на нормалният хормонален баланс (обикновено след стероиден цикъл, когато собственото производство на тестостерон е потиснато). Трибулус (Tribulus) въздейства благоприятно върху работата на черния дроб, като намалява холестерола. Също така действа антивъзпалително и е лек диуретик.
Начин на употреба: Периодът на полуразпад е 8 часа следователно дневният прием трябва да се раздели на два или три равни приема. Да се приема с храната. Да се приема около 6 седмици.
Чесън (Garlic)
  • За здрава сърдечно-съдова система
  • Срещу атеросклероза и тромбози
  • Силен антиоксидант
  • Срещу възпаления
Чесън (Garlic) е универсална билка, която притежава антиоксидантни свойства. В Чесъна се намират съединения, съдържащи сяра и водород, които се свързват с тежки метали и по този начин могат да бъдат изхвърлени от организма. Те също така предпазват клетките от окислителни процеси и свободни радикали. Чесън спомага при атеросклероза и отлагане на мазнини, нормализира баланса на липопротеините, намалява кръвното налягане, има противовъзпалителен ефект, служи като антиоксидант и помага срещу образуването на тромбози.


Билки - Част I - Ashwagandha, Жен Шен, Котешки нокът, Пау Д'Арко

Билките съдържат витамини, минерали, редки фито химикали и редица други съставки, които значително подобряват състоянието и функцията на отделни органи или организма като цяло.  Чрез билките които Ви представяме ще можете да почувствате магическата сила на природата!
Ashwagandha
  • Приспособява тялото към стреса
  • Подсилва имунната система

Ashwagandha е билка широко използвана в Аюрведическата медицина, традиционна за Индия. Ashwagandha се използва като жизнен тоник за човешкото тяло и адаптоген, който помага на тялото да се адаптира към стреса, намалявайки риска от развитие на стрес-провокирания заболявания като атеросклероза, язва на стомаха, артрит , диабет, високо кръвно налягане.
В допълнение Ashwagandha има силни антиоксидантни свойства и подсилва имунната система, влияе положително върху дихателните пътища, матката и кръвоносните съдове.
Жен Шен 
Жен-шен (Panax Ginseng) подобрява настроението, предпазва от депресивни състояния и лошо самочувствие. Жен-шен (Panax Ginseng) има свойството да подсилва енергията и жизнеността на организма.
Видове Жен-Шен:
   American Ginseng - Адаптогенна билка
American Ginseng (Американски Женшен) е изключително близка билка до своя азиатски събрат Корейския Женшен и се използва от столетия от местното американско население и неговите свойства са оценени и от първите европейски заселници и съвсем скоро се превръща в главна стока за изноз за Европа и Далечния Изток.
Американски Женшен е изключителен жизнен тоник, който предоставя енергия и тонизира значително организма. Подходящ е при отпадналост, депресия и прекалено психическо и физическо натоварване.Той е и силен антиоксидант, който се бори успешно с токсичните свободни радикали.
Американски Женшен се извлича от 4-5 годишна висококачествена суровина от корен на култивиран уисконтънски женшен, съдържащ високо съдържание от минимум 5% женшеносиди, основните активни елементи в женшена.има свойството да подсилва енергията и жизнеността на организма.
   Елеутерокок
  • Подобряване на настроението
  • Силен адаптоген
  • Повишаване на тонуса
  • Придаване на енергия
  • Срещу депресия
  • Засилване на паметта
  • Срещу стрес и умора
  • Силен антиоксидант

Елеутерокок (Eleuthero) е бил наричан още сибирски жен-шен, поради близките до истинския жен-шен свойства. Всъщност тази билка няма нищо общо с жен-шен, тъй като принадлежи към друго семейство. Елеутерокок е силен адаптоген, който позволява на организма да се адаптира към много стресови ситуации и да възстанови нормалните си функции. Корените на eлеутерокок съдържат редица биологично активни вещества като лигнини и стероли. Елеутерокок притежава леко антивъзпалително действие, подобрява паметта, той е силен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали. Екстрактът от Елеутерокок (Eleuthero) е подходящ при всички случаи на обща или сексуална умора, както и при преумора. Освен това Елеутерокок спомага за премахването на стреса и подпомага когнитивната функция. Елеутерокок повишава умствената и физическата работоспособност и концентрацията.та на организма.
   Жен-шен (Panax Ginseng)
  • Подобряване на настроението
  • За повече енергия
  • Срещу депресии и стрес
  • Увеличаване на защитните сили
  • Мощен антиоксидант

Жен-шен (Panax Ginseng) подобрява настроението, предпазва от депресивни състояния и лошо самочувствие. Има свойството да подсилва енергията и жизнеността на организма. Енергията е от първостепенна важност, за да се обезпечат нуждите на организма при психически и физически натоварвания. Освен това жен-шен увеличава защитните сили на организма и действа като мощен антиоксидант. Той има тонизираща фунцкия, също така е добър стимулант и регенератор. Жен-шен може да предотврати появата на рак на гърдата. Той притежава силни подмладяващи свойства, защото спомага за изхвърлянето на силно токсичните вещества от тялото. Жен-шен е полезен при болестта на Алцхаймер, хроничната умора, настинките и грипа, диабета, безплодието у мъжете, което води до сексуални проблеми, както и при многобройните инфекции и атеросклероза. Жен-шен се използва успешно от спортуващите, защото спомага за увеличаването на силата и издръжливостта и концентрацията на организма.
Котешки нокът (Cat's Claw)
  • Повишаване на имунната система
  • Мощен Атиоксидант
  • Противовъзпалителен и противотуморен ефект
  • Подпомагане на чревния тракт

Котешки нокът (Cat's Claw, наричан още Una de Gato) е вълнуващо откритие от дъждовните гори на Перу. Той е мощен антиоксидант и има силен противовъзпалителен ефект. Стимулира имунната система, прочиства чревния тракт и повишава производството на бели кръвни клетки. Котешки нокът е ефективен при стомашни проблеми и вирусни инфекции и съдържа ензим, който превръща вредните наситени мазнини в ненаситени.Котешки нокът помага при артрит и притежава антитуморни свойства.

Пау Д'Арко (Pau d’Arco)
  • Подсилване на имунната система
  • Срещу бактериални и вирусни инфекции
  • Подобряване усвояването на храната

Пау Д'Арко (Pau d’Arco) e голямо балдахиново дърво, чиито произход е Амазонската джунгла. Той съдържа фитохимикали като бета-каротин, бета-ситостерол, химикал наречен “лапахол”, който подпомага действието на имунната система и е мощен антиоксидант. Пау Д'Арко  помага при борбата срещу бактериални и вирусни инфекции, прочиства кръвта, полезен е срещу алергии, подобрява сърдечно-съдовата дейност, помага при ревматизъм, тумори и язви. Също така се използва при профилактиката на диабет, херпес-симплекс, хипогликемия и затруднено усвояване на хранителни вещества (увеличава протеиновата синтеза), заболявания на черния дроб и облекчава симптомите на артрита. Изследванията показват неговото изключително силно въздействие върху раковите клетки и други заболявания, свързани с туморната активност. Пау Д'Арко действа като противобактериален и противогъбичен агент.

вторник, 23 август 2011 г.

Антиоксиданти - Лутеин (Lutein)



Антиоксиданти са широка група вещества, които пряко или косвено въздействат върху способностите на тялото да се справи с разрушителното действие на свободните радикали, за които се счита че са една от основните причини за преждевременното стареене на организма. Антиоксиданти са основата на крепкото здраве!



  • Мощен антиоксидант
  • Неутрализатор на свободни радикали
  • Подсилване на зрението
  • Защита за макулата и лещата на окото
  • Здраве за сърдечно-съдовата система

Лутеин (Lutein) заема важно място в групата на каротиноидите. Той е ксантофил, който произлиза от алфа-каротина и определя оцветяването на листата и цветовете на растенията. Заедно с хлорофила, Лутеин (Lutein) заема важна роля във фотосинтезата. Лутеин (Lutein) играе много важна антиоксидантна и детоксикираща роля. Лутеин (Lutein) е ефективен неутрализатор на свободните радикали и други вредни и токсични съединения и вещества, които попадат в организма. Лутеин (Lutein) се натрупва в очите по определен начин, като е концентриран в макулата и лещата на окото. Той играе голяма роля при защитата на макулата и намалява риска от поява на заболявания на очите. Лутеин (Lutein) е подходяща добавка към храната за хора, целящи да подобрят защитните сили на очите, както и на останалите органи в човешкия организъм. Лутеинът е също така подходящ за профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Лутеин (Lutein) свойството да прави кожата гладка и мека.

Антиоксиданти Коензим Q10 (CoQ10)

Антиоксиданти са широка група вещества, които пряко или косвено въздействат върху способностите на тялото да се справи с разрушителното действие на свободните радикали, за които се счита че са една от основните причини за преждевременното стареене на организма. Антиоксиданти са основата на крепкото здраве!

Коензим Q10 (CoQ10) е мастноразтворим антиоксидант, изключително ефективен при борба с вредните токсини и свободните радикали, причиняващи стареенето. Освен като мощен антиоксидант, Коензим Q10 (CoQ10) е изключително необходим за здравето на сърцето и всички клетки, преобразуващи енергия.


  • Мощен антиоксидант
  • Забавяне на стареенето
  • Важен за образуване на енергия
  • Здраве за сърдечно-съдовата система
  • Подсилване на сърдечната мускулатура
  • Придаване на енергия и тонус
  • Вегетарианска формула 

Kоензимите са вещества, които улесняват действието на ензимите в организма. Коензим Q10 (CoQ10) е мастноразтворим антиоксидант със структура наподобяваща на витамин Е. Коензим Q10 (CoQ10) е част от дихателната електротранспортна верига и участва в производството на АТФ. 95% от енергията на организма се произвежда по този начин. Коензим Q10 (CoQ10) е изключително мощен антиоксидант. Коензим Q10 (CoQ10) помага на тялото да преобразува енергията, приета чрез храната в енергия под формата на АТФ. Почти всяка клетка в тялото съдържа Коензим Q10 (CoQ10) , като най-високи количества се съдържат в митохондриите. Значителни количества Коензим Q10 (CoQ10) се съдържат в сърцето, черния дроб, бъбреците, далака и панкреаса. Коензим Q10 (CoQ10) подпомага имунната система, забавя стареенето и спомага за сърдечно-съдовата дейност. Коензим Q10 (CoQ10) дори подпомага горенето на мазнини, като оптимизира обмяната на веществата. Дневният прием на Коензим Q10 (CoQ10) e 30-90 мг. Усвояването на Q10 се подобрява значително, ако се приема с мастни киселини.

Начин на употреба: 1-3 дози дневно с храната. Препоръчва се приема на CoQ10 с есенциални мастни киселини.

Антиоксиданти - Зелен чай Camellia Sinensis

Антиоксиданти са широка група вещества, които пряко или косвено въздействат върху способностите на тялото да се справи с разрушителното действие на свободните радикали, за които се счита че са една от основните причини за преждевременното стареене на организма. Антиоксиданти са основата на крепкото здраве!




  • Мощен антиоксидант
  • Срещу атеросклероза и множествена склероза
  • Намаляване на холестерола
  • Стимулиране изгарянето на мазнини
  • Придаване на енергия и тонус

Зеленият чай е “истински” чай, което означава, че се произвежда изцяло от листата на растението "Camellia Sinensis”. Зеленият чай е втората най-консумирана напитка в света след водата. Той съдържа мощни антиоксиданти, наречени полифеноли. Използва се като мощен енергетик поради съдържанието си на кофеин. Възпрепятства развитието на невродегенеративни болести като Алцхаймер и Паркинсон. Предотвратява появата и развитието на атеросклероза и множествена склероза. Зеленият чай също така предотвратява стареенето на клетъчните мембрани, като намалява вредното въздействие на свободните радикали. Редуцира нивата на лошия “LDL” холестерол и триглицеридите и увеличава производството на добрия “HDL” холестерол. Стимулира тялото да използва мазнините като енергиен източник. Зеленият чай ускорява метаболизма, като увеличава нивата на мозъчния химикал норепинефрин (норадреналин). Също така подобрява състоянието на чревната флора и очите, предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи. Зеленият чай е идеална добавка към хранителният режим на всеки активен човек.

Универсалния антиоксидант - Алфа липоева киселина

Антиоксиданти са широка група вещества, които пряко или косвено въздействат върху способностите на тялото да се справи с разрушителното действие на свободните радикали, за които се счита че са една от основните причини за преждевременното стареене на организма. Антиоксиданти са основата на крепкото здраве!
Алфа Липоева Киселина (Alpha Lipoic Acid) е мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали, както в клетката, така и извън нея, поради двойната си  разтворимост. Свойствата на Алфа Липоева Киселина (Alpha Lipoic Acid) са толкова силни, че много хора я наричат "универсалния антиоксидант".Мощен антиоксидант

  • Помага за усвояването на коензим Q10
  • Стимулиране на нервната система
  • Регулиране на кръвната захар
  • Придаване на енергия и тонус

Алфа липоева киселина (Alpha Lipoic Acid) е мощен антиоксидант – както сама по себе си, така и като активатор на витамините Е и С. Тя може да възстанови антиоксидантните свойства на тези витамини, дори и след като те вече са неутрализирали свободни радикали. Алфа липоева киселина (Alpha Lipoic Acid) също така стимулира производството на глутатион и спомага за усвояването на коензим Q10 - два също изключително важни антиоксиданта. Поради разтворимостта си във вода и мазнини, алфа-липоевата киселина може да се придвижва във всички компоненти на клетката и да неутрализира свободните радикали. Тялото има нужда от Алфа липоева киселина (Alpha Lipoic Acid), за да произвежда енергия. Алфа липоева киселина (Alpha Lipoic Acid) играе важна роля в митохондриите, където се освобождава енергията. Алфа-липоевата киселина се използва вече почти три десетилетия в Европа за предпазване от дегенерация на периферната нервна система, както и за контрол на нивата на кръвната захар при хора страдащи от диабет. Спомага за детоксификация на черния дроб от вредни метални съединения, защитава нервните тъкани срещу окислителни процеси при висок стрес и намалява нивото на холестерола в кръвта.

Начин на употреба: 1 доза 2-3 пъти дневно.

Митове и лъжи за анаболните стероиди


                                От книгата на Торанс Кристофър Кларк
                                             „Проект Мускулна маса”

Искам да напиша тази статия от събрани материали и трудове на различни хора, за да покажа, че нещата, свързани със стероидите, са многостранни и имат нужда от обстойно разглеждане и внимателно изучаване. Фрази като: „стероидите са дрогата номер 1”, „от стероиди ще станеш стерилен” или пък „децата ти ще са мутанти”, или „зобът прави вола” са твърде плоски и необосновани.

За съжаление ние чуваме тези фрази всеки ден или пък ги четем по списанията. С тази статия бих искал да накарам читателите да погледнат въпроса по - задълбочено и да не се доверяват сляпо на необмислени твърдения. Помислете си, че се правят кампании против дроги като: хашиш, марихуана, кокаин и други подобни, които се считат за дроги на удоволствието. Културистите и другите спортисти приемат стероидите (друг вид дрога), защото с тях функционират по-добре и са по - дееспособни и издръжливи, отколкото без тях. Хапчето антибебе, един контрацептивен стероид, е смес от двете горепосочени категории. От една страна жените функционират под влиянието на хапчето по-добре, от друга страна хапчето е дрога за удоволствие, защото чрез него сексът става удоволствие без последици. Всъщност хапчето има странични ефекти, сходни с тези на анаболните стероиди, но и хапчето, и алкохола, който отнема живота на много хора всяка година, се приемат за нещо нормално в обществото. Ще дам още няколко примера, с които искам да онагледя с какъв вид двойствен морал живеем ежедневно, без да съзнаваме това в действителност: 
Лъжа №1
Анаболните стероиди не увеличават спортната дееспособност. 
Ако анаболите не увеличаваха дееспособността, защо се извършват тогава скъпо струващи допингови проби? Всички знаем, че анаболите действат, значи край на тази лъжа. 
Във всички изследвания, правени на спортисти, употребяващи анаболни стероиди, положителните ефекти винаги са били на ниво. 
Лъжа №2
Анаболните стероиди могат да действат смъртоносно. 
Ако човек е поставен пред избора да глътне или 100 таблетки от някой анаболик, или 100 таблетки Ласикс, Калий или Аспирин, тогава анаболикът ще е единственото от четирите средства, което не би го убило. Калий и Ласикс биха довели до спиране на сърдечната дейност, а аспиринът би разрушил стомаха. Анаболикът би предизвикал може би стомашно разстройство или лека треска. 
Анаболните стероиди са медикаменти, подлежащи на предписване и не желая да отричам опасностите от тях. Но опасност за живота чрез анаболи? Считам и това твърдение за лъжа с цел сплашване на масите. 
Лъжа №3
И без анаболи може да се постигне същата успеваемост както и с анаболите  при условие, че се тренира повече и по-упорито. 
Още при 1984 година лекарите Хаупт и Ровър доказаха, че спортистите без анаболи са възпрепятствани да увеличат постиженията си поради присъщото на тялото отделяне на кортикостероиди при интензивно натоварване. Отделяният кортизон действа катаболно и по този начин предотвратява прираста на сила. 
Лъжа № 4 
Спортистите, които показват отрицателни резултати при теста, не употребяват допинг. 
Добър и опитен културист, само при споменаването на допинг тест би се усмихнал. Не смятам, че има нужда дори и да коментираме повече. За мен тестовете са излишни, имат за цел само манипулиране на масите. 
Лъжа № 5
Големите културистични списания и техните създатели /т. е. производителите на суплементи/ са решителни противници на анаболите. 
Това не е изцяло правилно, дори от най-просто икономическо гледище. Културистичните списания са говорителите на производителите на хранителни препарати. В списанията се прави реклама на хранителни концентрати. За да се придаде тежест на рекламата, почти винаги се отпечатват върховни културисти, които да създадат впечатление, че продуктите действат фантастично. Анаболите правят добрите културисти по - добри, по - добрите културисти продават по - добре добри и лоши хранителни концентрати, отколкото по - малко добрите културисти. Поради това нито един производител на хранителни препарати не би прогонил върховен културист от своята реклама само защото той е „назобан” с анаболи. 
От личен опит тук мога да кажа, че хората, които познавам в моята зала, дори не използват толкова много хранителните добавки, въпреки че са им без пари, а като че ли вземат стероиди през цялото време.


Кофеин



Без съмнение знаете, че чаша кафе преди тренировка Ви тонизира и прави заниманията по-интензивни. Често обаче се подмята, че кофеинът в кафето може да попречи на мускулния растеж и дори да бъде с катаболен характер, а и прекалено много от него може да навреди на хора с високо кръвно налягане. Така ли е?
Познато от векове по целия свят, кафето винаги се е използвало като стимулант на централната нервна система. Билдерите обаче едва напоследък откриха предимствата на тази много разпространена ергогенична напитка.


Доказани полезни ефекти:


  • стимулира производството на епинефрин (адреналин)
  • увеличава нивата на свободна енергия
  • премахва ефекта на сънливостта и увеличава бдителността, но без да замества съня
  • подобрява спортните постижения, в следствие подтискане чувството на умора
  • подобрява дишането и освобождава дихателните пътища (при астма, бронхити, симптоми на настинки и грип)
  • стимулира загубата на тегло, по-точно стимулира изгарането на мазнини и отделянето на вода
  • увеличава ефекта на болкоуспокояващите
  • увеличава скоростта и обема на метаболизма (в частта на катаболизма преди всичко)

 Получавано по естествен път от повече от 63 различни растителни вида, сред тях то стана изключително популярно като предсъстезателно изпомпващо средство и много елитни спортисти често преди тренировка пийват по чашка силно кафе. Не е за учудване. Кафето е един от най-изобилните източници на кофеин и в чаша от 225 г В зависимост от вида (арабика, робуста и т. н.) може да има 90-140 милиграма от него (8 чая до 40-50 мг В чаша), а точно кофеинът ви дава сили и възможности да поддържате интензивността при тежките тренировки.
КОМБИНАЦИЯТА КОФЕИН/КРЕАТИН
Ако консумирате големи количества кофеин и същевременно сте в „зареждащата" фаза с креатин, може да не получите подобряващия качеството на тренировката ефект, на който сте се надявали. Кофеинът неутрализира ергогеничния ефект на креатина, без да блокира качването на фосфокреатина в мускулите (така в тях се получава 4-6 % повече от необходимия фосфокреатин). Така че ако сте в „зареждаща" креатинова фаза, избягвайте приема на кафе. Прием на креатин заедно с повече от две чаши варено (турско - бел. ред.) или приемът на термогенични (съдържащи ефедрин и кофеин) продукти ще намали търсения ефект от кофеина; ако не можете без него, опитайте леко да увеличите приема на креатин.
 Кофеинът (или триметилксантин) е изолиран за първи път от немския учен Фердинанд Рундж през 1820 г. При стайна температура е бял прах без миризма и с много горчив вкус (повярвайте, не е нужно да го опитвате!). При прием чрез устата той бързо и напълно се абсорбира в храносмилателния тракт и навлиза в кръвообращението. След като това стане, той лесно се разпространява по цялото тяло и се асимилира бързо, като нивото му В кръвта бележи пик в рамките на 60 минути след приема. За билдери, използващи кофеина за стимулиращи тренировката цели, това е важно - умните атлети го приемат 45 минути преди тренировка. Изследванията сочат, че няма значителни физиологични препятствия, ограничаващи нахлуването му в клетките, което значи, че той въздейства върху много тъкани и системи в тялото, вкл. мускулите.

Мускулната тъкан е много чувствителна към него. На клетъчно ниво главният фактор за мускулна контракция е калцият. Кофеинът влияе главно върху местата му на складиране - зона, позната като саркоплазмичен ретикулум, и при това взаимодействие в мускулите нахлува допълнително количество калций, което прави мускулната контракция още по-силна. Ефектът възниква дълбоко на клетъчно ниво, но крайният продукт от това взаимодействие е Възможността ви да се справите с по-големи тежести.  
  
Кофеинът оказва влияние и върху подкожната мазнина и мускулния метаболизъм, увеличавайки нивото на цикличния аденозин монофосфат . Така се увеличава нивото на кръвната захар и освобождаването на свободните мастни киселини от клетките, а това увеличава и енергията и изходното ниво при дълготрайни натоварвания, каквито са например продължителните кардиозанимания. Така с отделянето на свободните мастни киселини заедно с ограничаване на въглехидратите при диета ще стопите сериозно количество подкожна мазнина.
Когато се използва с ефедрин, обичайната доза за топене на мазнини или термогенезис са 200 мг кофеин 3 пъти дневно (равни на около 5 чашки кафе за целия ден). Ефедринът в тази комбинация е по 20 мг 3 пъти дневно, като задължително преди приема му се консултирайте с лекар. Затова и двата продукта са включени в състава на повечето термогенно действащи фет бърнери .

Много популярна комбинация при маратонците е чашка кафе или таблетка "Vivarin" или "No-Doz", минус тук е умереното обезводняване заради диуретичния ефект на кофеина. Когато се използва с ефедрин, обичайната доза за топене на мазнини или термогенезис са 200 мг кофеин 3 пъти дневно (равни на около 5 чашки кафе за целия ден). Ефедринът в тази комбинация е по 20 мг 3 пъти дневно, като задължително преди приема му се консултирайте с лекар. 

Използван разумно, кофеинът е една от най-ефективните и сигурни ергогенични добавки, с които можете да подобрите качеството на тренировката си и да повишите топенето на мазнините. Не забравяйте обаче, че той е медикамент (лекарство) и като такова при предозиране са възможни и странични ефекти като нервност, раздразнителност, безсъние (избягвайте кафе след 15 ч или около 6 часа преди лягане), ускорено сърцебиене, увеличено кръвно налягане и стомашни спазми, а при Високи дози за дълъг период от време са възможни увеличение на плазмения холестерол и сърдечни заболявания. Ако се вземе наведнъж в големи дози, кофеинът стимулира отделянето на стомашни сокове и може да предизвика диария. Към кофеина се привиква както към цигарите и при рязкото му спиране може да се появи главоболие, замайване и раздразнителност. 

СЪДЪРЖАНИЕТО НА КОФЕИНА В
източник                                                                             кофеин (мг)
кофеин на табл. (напр. виварин) 1 табл                           200
капучино                      225 г                                               25-100
сварено кафе            225 г                                                  137
разтворимо кафе      225 г                                                  100
кафе без кофеин       225 г                                                       5
черен чай, торбичка  225 г                                                    50
билков чай                   225 г                                                      0
зелен чай                     225 г                                                    30
кока-кола                     330 г                                                 35-40
какао/горещ шоколад225 г                                                      5
шоколад (1 обикновен)42,5 г                                              10-35
 Всеки вземащ антидепресанти трябва да избягва кофеина и ефедрина или поне да се консултира с доктор. Прекалено голямото количество сварено кафе може да вдигне нивото на „лошия"холестерол, но за това е виновен не кофеинът, а останалите съставки в кафето, и то ако е варено дълго време или оставено на висока температура. Затова за предпочитане е да избягвате нефилтрирано или варено кафе. Друг негов минус е че ефектите от приема на кофеин намаляват при равномерни и ежедневни дози. Изкуственото подтискане на умората за по-дълъг период от време може да доведе до претрениране, което в комбинация с лекия му болкоуспокояващ ефект да доведе до контузии или обезводнявания. Друг интересен факт е, че доста от гастроентерелозите смятат, че големи ежедневния прием на кофеин съдържащи напитки на гладно имат връзка с появата на гастрити и обостряне на вече съществуващи язви и гастрити.

Разбира се, всички тези странични ефекти никога няма да се появят от чашка-две кафе, а точно за това става въпрос, нали? И когато чуете някой да казва, че кафето може да попречи на мускулния растеж, изобщо не му вярвайте - всъщност то ще ви помогне да станете по-силни и чисти откъм подкожни мазнини.