понеделник, 15 август 2011 г.

Натурално повишаване нивата на тестостерона чрез хранителни добавки

На много хранителни добавки от билкови и животински продукти се предписва, че повишават нивата на хормона тестостерон. Знаем ли какви са ползите от това? В следващите редове ще разгледаме ползите от повишаването на хормона тестостерон. Този хормон се синтезира и от двата пола (при мъжете от тестисите, а при жените от яйчниците и надбъбречните жлези). Като една от основните разлики в двата пола е концентрацията му:



Референтни стойности:
  •  Тестостерон при мъжете: 10,4 - 41,6 nmol/l (300 - 1200 ng/dl) 
  •  Тестостерон при жените:     0,7 - 2,6 nmol/l (20 - 75 ng/dl) 

Най-обобщено въздействието и фунцкийте на хормона свързани с фитнеса са следните:

  1. Полужителни страни 
  • подпомага растежа на костите
  • намалява нивата на холестерина
  • увеличава синтеза на протеини (стимулира анаболните процеси)
  • при мъжа съдейства за оформянето на вторичните полови белези
  • регулира производството на сперматозоиди
  • засилва сексуалното желание
  • контролира пространственото мислене.
     2.  Отрицателни страни
  • стимулира агресивно поведение
  • чувтвителността към болка намалява
  • стимулира мастните жлези по кожата
  • може да доведе до загуба на окосмяване по главата
  • При повишаване на тестостерона обикновенно се повишава и естрадиола(женски полов хормон) което води до редица нежелани странични ефекти като: водна задръжка, повишено кръвно налягане, понижено либидо, гинекомастия

Забелжка: добра идея е при повишаване на тестостерона да се помисли и за понижаване на естрадиола, който ще се стреми да го ''настигне'' ,за да поддържа хормоналния баланс в човешкото тяло.

Такаа .. и сега за хранителните добавки който оказват благоприятен ефект върху повишаването на тестостерона :


Divanil : 
Нека започнем с основната състaвка Диванил, смес, изпробвана, тествана и научно доказана, че повишава свободния тестостерон свързан с (SHBG – sex hormone binding globulin).В човешкото има има един кълбовиден протеин, наречен SHBG. Този SHBG се свързва с мъжките андрогени, като тестостерона, пречейки дефакто на същия този тестостерон, правейки го нефективен.
Divanil (екстракт от коприва, Stinging Nettle Root), се свързва с този SHBG, правейки именно него нефективен, и давайки поле за изява на тестостерона. А какво по-добре от това да използваме собствения си тестостерон за изграждане на мускули? Напълно безопасно и ефективно.
Нещо повече, Divanil увеличава ензимът endothelial nitric oxide synthase (еNOS), което води до завишено производство на NO(nitric oxide). А това означава само едно – мускулно напопмване, завишен приток на кръв и хранителни вещества към мускулите, увеличаване на силата и издръжливостта.

Tribulus terrestris : 


Активното вещество Трибулус (Tribulus) се извлича от билката Трибулус Терестрис (Tribulus Terrestris), богата на стероидни фито сапонини, алкалоиди и флавоноиди. Трибулус  се използва за увеличаване на собственото производство на тестостерон. Екстрактът от Трибулус стимулира производството на лутенизиращ хормон, който влияе пряко върху производството на тестостерон в тестисите. Наблюдава се увеличаване на тестостерона до 40%, повишеното му ниво оказва положително влияние върху увеличаването на мускулната маса и сила. Трибулус (Tribulus) се използва и за повишаване на жизнения тонус и издръжливостта, за повишаване на потентността и възстановяване на нормалният хормонален баланс (обикновено след стероиден цикъл, когато собственото производство на тестостерон е потиснато). Трибулус 
(Tribulus) въздейства благоприятно върху работата на черния дроб, като намалява холестерола. Също така действа антивъзпалително и е лек диуретик.
Дозировка: Периодът на полуразпад е 8 часа следователно дневният прием трябва да се раздели на два или три равни приема. Да се приема с храната. Да се приема около 6 седмици.

ZMA : 
Комбинацията от цинк, магнезий и витамин В6 (ZMA) има доказан ефект върху повишаването на тестостерона. При повишена физическа активност запасите в тялото на цинк и магнезий много бързо се изчерпват, в резултат на което рязко пада мускулната сила и издръжливост. Допълнителният прием на ZMA води до увеличаване на нивото на тестостерон с до 30%, откъдето следва по-бързо оформяне на мускулната тъкан. Освен това се наблюдава увеличаване на общата сила и капацитет на мускулите. При изчерпване на запасите от цинк се наблюдава спад в силата и издръжливостта. Магнезият следи за подържане на електролитния баланс, спомага за отделянето на повече енергия и за подобрена нервно-мускулна функция.  Витамин В6 участва в метаболизма на глюкозата, възстановява синовиалните мембрани на ставите.
Дозировка: Една доза 30-60 минути вечер преди сън. Не по-малко от час след последното хранене. Да не се смесва с продукти съдържащи калций (тъй като намалява ефекта).

 Съвет: За котролирането на естрадиола се препоръчва прием на добавки контролиращи производството му(ароматазни инхибитори). От храните е добре да завишите приема на броколи - способстват за намалянето му и изхвърлянето му от организма.




Няма коментари:

Публикуване на коментар