петък, 2 септември 2011 г.

Кленбутерол


Кленбутеролът представлява Бета-миметик, което означава, че той действа на Бета рецепторите в мускулната клетка най-общо казано. Той се употребява най-често от асматици, тъй като действа на гладката мускулатура на дихателните пътища. Но също така добре действа и върху бета рецепторите в мускулната тъкан и телесната мазнина като цяло, като създава термогенеза (т.е. покачва температурата на тялото и по този начин изгаря така излишните на всички ни калории). Общото мнение на атлетите е, че Кленбутерола драстично променя телесния състав на мастната и мускулната тъкан. В едно изследване мъже със свръх тегло се поставят на диета с ограничен достъп на калории и силно снижено съдържание на мазнини. В продължение на десет седмици групата която приема допълнително Кленбутерол, отслабва средно с 11,4 килограма. Контролната група без Кленбутерол за същото време отслабва с 8,7 килограма. На пръв поглед това не изглежда твърде голяма разлика, но ако се разгледат по-отблизо резултатите от изследването, ще се научат интересни неща. А именно че контролната група без Кленбутерол е загубва освен 5,2 кг мазнини още 3,5 кг мускули. Групата с Кленбутерол обратно, прибавя 1,2 кг мускули но същевременно изгубва 12,6 кг мазнина. Остава да се спомене, че при въпросното изследване не се упражнява допълнителна спортна дейност. Атлети ползвали Кленбутерол докладват за огромните загуби на мазнини. Не е необичайно да се загубят 5 до 6 кг мазнина в рамките на четири-пет седмици (обърнете внимание мазнина, а не вода).

Приложение на Кленбутерола
Това е една много трудна тема. Тъй като това е едно още младо лекарство и изследванията в тази област са малко. И освен това няма валидна формула важаща за абсолютно всеки човек. Таблетките Кленбутерол се произвеждат в две различни дозировки. Има в дозировка 0,01 мг на таблетка. Втората форма таблетки е дозирана точно двойно повече, или 0,02 мг на таблетка. Учените са констатирали че анаболният ефект на Кленбутерол достига плато след ежедневно приемане в продължение на 18 дни.
 След това времe на приемане настъпва насищане на Бета-рецепторите в мускулната клетка. Тъй като насищането започва още след 14 ден на приемането, учените са измислили нещо. За да се избегне възникващото в мускулната клетка насищане на рецепторите и така да се запази анаболният ефект на Кленбутерола, учените предписват ежедневно приемане за 14 дни, след  този период два дни пауза и два дни употреба. Този график позволява да се избегне насищането на рецепторите в мускулната клетка и така да се запази анаболният ефект на Кленбутерола. Така действието му се запазва за 8-10 седмици на употреба. След това време при повечето атлети настъпват рецепторно насищане в мускулната клетка, така че Кленбутерол следва да се спре за 4-6 седмици, за да може да действа пак оптимално. За допълнително ускоряване разграждането на мазнините, някои атлети приемат в двата дни пауза често комбинацията от Ефедрин, Кофеин и аспирин, но за тази комбинация прочетете повече за Ефедрина. Който е заинтересуван главно от разграждащите мазнините свойства на Кленбутерол, може да гълта същото лекарство в продължение на много седмици всеки ден дотогава, докато измерената температура на тялото от 37,1-37,6 започне непрекъснато да спада в продължение на няколко дни. И тук, както и при анаболните стероиди, се наблюдават твърде различни дозировки при отделните хора. Доказано е, че при жените се постигат оптимални резултати с 3-4-мкг (1,5-2 таблетки), а при мъжете идеалната дозировка е в областа от 5-6 мкг (2,5-3 таблетки) дневно, като е за препоръчване да се взимат по различно време на денонощието, примерно едната сутрин след ставане, а втората доза след обед. Това са едни доста разумни дозировки, които гарантират при спазване на описаните начини на приемане добри резултати. Даниел Дъчейн пък препоръчва взимането на Кленбутерол да бъде наблюдавано, а именно да се увеличава дозата и да се определи според телестна температура за дадения атлет кои дозировки са най-подходящи. Температурата на тялото примерно при три хапчета достига до 37,3 °C, а увеличаване на дозата не води до нейното увеличаване, следва да се спре увеличаване на дозата и да се премине на прием на три хапчета дневно. Като се има в предвид, че една по-висока температура от 37,6 °C не е необходима и желателна. Времето на действие на таблетките е около 14 часа затова не е необходимо да се приемат повече от два пъти дневно.

Странични действия на Кленбутерола
Кленбутеролът е лекарство и с това също притежава потенциални странични явления. Това лекарство довежда до подобни симптоми, както ако тялото освободи адреналин. Затова от Кленбутерола може да възникнат явления като сърцебиене, леко чувство на безпокойство, слабо треперене на пръстите. Това може да доведе до сприхавост или раздразнителност. Възможно е също да се покачи кръвното налягане. Някои атлети съобщават и за главоболие, повдигане, силно потене и смущения на съня. Но смущенията на съня могат да се избегнат, ако атлетът не взема Кленбутерол след 15 часа. По правило в началото на курса атлетът ще има чувство на обща раздразнителност. Размерът на тези симптоми зависи много от стойността на началната дозировка. Но тези странични действия са от временно естество. Те възникват обикновено само в началото на курса с Кленбутерол, за да изчезнат после от само себе си. Важното е да се издържи през първите 8-10 дни. Който няма опит с Кленбутерол би трябвало да започне с ниска дозировка и бавно и равномерно да я увеличи в течение на няколко дни, за да може тялото да привикне. При жените явления като сърцебиене и треперене на ръцете и тялото са по силно изразени отколкото при мъжете. Затова жените употребяват по ниска дозировка от мъжете. Несвикналият с Кленбутерол може да бъде доста изненадан, ако прекали в самото начало. Атлети, които имат неравномерна или ускорена сърдечна дейност, лица които вече веднъж са имали сърдечен инфаркт, които страда от тежка свръх-функция на щитовидната жлеза, и бременни до третия месец не бива да употребяват Кленбутерол. Същото важи и за атлети със силно кръвно налягане. Приема му с Тироксин или Триакана трябва да се извършва внимателно.
И при жени и при мъже е възможно да възникват особенно по време на тренировка конвулсии в мускулатурата. Но изглежда тези спазми са само в мускула, който се тренира в момента. Ако някой атлет е на диета и силно е ограничил приема си на въглехидрати, това предизвиква автоматично разграждане на гликогена в мускулатурата. Ако допълнително се разгражда още гликоген с приемане на Кленбутерол или Ефедрин заедно с недостига на минерали може да се получат конвулсиите. Възникването на страничните действия и интензивността им може да се управлява от самия атлет до голяма степен. За целта той трябва да се придържа към познатите практики за приемане и дозиране. Дълготрайни странични деиствия на Кленбутерола ако има такива още не са познати. При Кленбутерола отсъстват възможните странични действия на анаболните стероиди като например акне, окапване на косата, възпаления на черния дроб, надебеляване на гласа или гинекомастия (образуване на женска гръдна тъкан при мъжете).

четвъртък, 1 септември 2011 г.

Анавар - (Оксандролон)


Анавар има слаби андрогенни свойства и за това обикновено се употребява в комбинация с друг препарат. Този медикамент е в обръщение от 1964. Любим медикамент на жените. За повечето от консуматорите няма противопоказания, най-много леко окосмяване или промяна на тембъра на гласа при жените. Не ароматизира и не потиска присъщото на тялото хормонално производство. Не е токсичен. Сравнително безопасен медикамент, имащ добро влияние върху протеиновия анаболизъм. Много е популярен при пауърлифтърите, тъй като осигурява голям прираст на сила. Пауърлифтърите го предпочитат защото този препарат им позволява да останат в същата теглова категория с драстично увеличение на силата. Във високи дози той е също и силно анаболен. Обаче при тези дозировки и противопоказанията се усилват. Предпочитан е от хиляди жени и мъже, използващи го просто защото работи добре и рядко дава някакви странични ефекти. Взема се за повишаване мускулната сила и повишаване твърдостта на мускулите. Не задържа вода и повишава теглото. Не ароматизира дори при високи дози. Това го прави идеален за използващите стероиди, които са капризни към андрогенните действия и гинекомастията. Поради тези си качества е предпочитан от много атлети в период на изчистване. Използва се също и при цикли за покачване на мускулната маса, но  комбиниран със силни андрогени като Тестостерона и Метандростенолона. При мъже дозата е от 10-30 мг дневно, жените обикновенно започват с 2.5 мг като могат постепенно да увеличат до 10 мг.. Препарат се взима след хранене като дневната доза се разделя на няколко приема. Състезателите употребяват Анавар обикновено в последните два месеца преди състезанието.

Бирена мая

 Липсата на някоя от основните 8 незаменими аминокиселини: Изолевцин (Isoleucine), Левцин ( Leucine), Лизин (Lysine), Метионин (Methionine), Фенилаланин (Phenylalanine), Треонин (Threonine), Триптофан (Tryptophan) и Валин (Valine), които трябва да се набавят с храната, може да доведе до физическа и умствена умора, чупливост на ноктите, изтъняване и чупливост на косата, ранно състаряване. Ако към това се добави и дефицит на минерали и микроминерали, положението може да се усложни и да се получат трайни увреждания на организма. Не са редки тежки дерматити, обострено акне, невъзможност да се запаметява, физическо изтощение и атрофия на мускулите. Едно от средствата, чрез които може да се компенсира недостига на витамини, незаменими аминокиселини и минерали в организма е бирената мая.
 Тя е природен източник на витамини от група В (В1, В2, В3, В6), ценни незаменими аминокиселини, минерали и микроелементи (желязо, цинк, манган, хром, селен). Известно е, че витамините от В-групата са значими за изграждането и правилното функциониране на клетките в организма на човека. При дефицит дори само на един от В витамините , се стига до слаба усвояемост и недостиг на друг. Затова е необходимо да се приемат в комплекс. Именно бирената мая може да осигури подобен балансиран прием. Бирената мая е необходима за всеки, занимаващ се активно със спорт, и за хора, чиято работа предполага физически натоварвания. Подходящо средство и за извършващите умствен труд, свързан с нервно напрежение, изисквания за концентрация и запаметяване на голям обем информация. Съдейства за укрепване на имунната система, действа благоприятно на косата и кожата.  Най-полезна е автолизираната бирена мая, тъй като начинът й на производство позволява да се съхранят в нея всички полезни за организма вещества. 
 Плюс казаните вече ползи автолизирната мая стимулира растежа на чревните власинки, подобрява смилаемостта и оползотворяването на храната, повишава ефективността на храненето; стимулира полезната чревна пробиотична микрофлора; снижава концентрацията на холестерол в кръвта.
 Бирена мая може да се приема под форма на прах, гранули, таблети и под форма на течен екстракт. На пазара има различни марки бирена мая, включително и такива продукти, при които маята е съчетана с витамините А, С, Е.Бирена мая може да се приема и от хора, които са на диета за отслабване или изчистване на мазнини при спортуващи. Тя ще им помогне да се предпазят от липса на витамини при недостиг на такива в храненето. Бирена мая не трябва да се използва, ако се приемат спортни мултивитамини. Хипервитаминозата е не по-малко опасна от авитаминозата за човешкия организъм.
Най-правилно е да се спазва дозировката, която е препоръчана от производителя или лекаря, тъй като различните видове бирена мая са с различна концентрация на витаминния баланс.

Карсил - Carsil



Лекарствена форма:
Обвити таблетки. Една обвита таблетка съдържа 35 mg Silymarin. 

Терапевтична индикация: 
При токсични чернодробни увреждания. За допълнително лечение при пациенти с хронични възпалителни заболявания на черния дроб или цироза. 

Дозов режим и начин на приложение:
Прилага се в доза 35-70 mg (1-2 табл.) 3 пъти дневно. Лечението на тежки чернодробни интоксикации започва с доза 140 mg, 3 пъти дневно и продължава с доза 140 mg, 2 пъти дневно. Курсът на лечение най-често е с продължителност 3 месеца. При деца дневната доза е 5 mg/kg телесна маса, разпределена в 2-3 приема. 
Взаимодействие с др. лекарствени средства:
Няма данни за клинично значими взаимодействия. 

Нежелани лекарствени реакции:
В някои случаи са наблюдавани слаб лаксативен или диуретичен ефект. Много рядко при предразположени пациенти е наблюдавано засилване на предшестващи вестибуларни нарушения, които отзвучават след преустановяване на приема на препарата.

Фармакологично действие:
Карсил притежава хепатопротективно и антиоксидантно действие. Хепатопротективният ефект се дължи на стимулиране синтеза на структурни и функционални белтъци и фосфолипиди, както и на ускоряване регенерацията на хепатоцитите. Антиоксидантният ефект се обуславя от взаимодействието на биофлавоноидите със свободните радикали в черния дроб и дезинтоксикирането им. По този начин се прекъсва процеса на пероксидация на липидите и се предотвратява по-нататъшното разрушаване на чернодробните клетъчни структури. Клинически тези ефекти се изразяват в подобряване на субективната и обективната симптоматика и нормализиране на чернодробните показатели (трансаминази, гамаглобулин, билирубин). 

Търговска опаковка:
Обвити таблетки (35 mg) по 80 броя.
Описание на на активната субстанция в препарата:
За медицински цели се използват плодовете на тръна, чиито основни действащи вещества са флавоноидите (кварцетин, катехин) и флаволигнаните (силибин, силикристин, силидианин). Освен тях съдържа алкалоиди, сапонини, растителни масла, белтъци и др.
Белият трън е един от най-ефективните хепатопротектори. Активните съставки на тръна играят роля в стабилизацията на биомембраните на хепа-тоцитите, повишават съществено детоксикиращата и антиоксидантна активност на черния дроб, вкл. и синтеза на глутатиона. Едновременно с това се стимулира синтеза на белтъци и регенеративните процеси, което обуславя възстановяването на повредените клетки на черния дроб. Освен това белият трън профилактично защитава неповредените хепатоцити и повишава тяхната устойчивост по отношение на инфекциите и различни видове отравяния. Белият трън усилва образуването на жлъчка и ускорява отделянето й, нормализирайки по този начин процесите на храносмилане и обмяната на веществата. Ето защо растението се използва при остри и хронични хепатити, цироза на черния дроб, холангит, холецистит, а също и при токсични поражения на черния дроб в резултат на отравяне с различни химически съединения, в т.ч. алкохол, отровни гъби и лекарствени препарати. Белият трън се прилага и при захарен диабет, хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и разширени вени.

Пчелно млечице


Пчелното млечице има изключително богат състав и е полезно за човека по много причини. Млечицето съдържа всички основни вещества: белтъчини, въглехидрати, липиди, витамини и минерали. То е особено богато на белтъчини и аминокиселини. Установено е наличието и на гама-глобулин, известен с това, че повишава устойчивостта на организма спямо бактерии, вируси и токсини. От витамините в най-добре са представени: витамините от В-групата и в по-малки количества С, А, D и Е. От микроелементите интерес представляват желязото, манганът и калцият. Пчелното млечице оказва благоприятно влияние върху метаболизма. То влияе на въглехидратната, мастната и белтъчната обмяна.
 Доказано е, че има силно антимикробно и антивирусно въздействие. Прилага се с успех при грип, простуди, дизентерия, сънна болест. Регулира кръвното налягане. Препоръчва се и при анемия, защото увеличава еритроцитите и повишава нивото на хемоглобина в кръвта. При хормонални проблеми често се прилага лечение с пчелно млечице по различни схеми на прием. Външно се прилага за лечение на охлузни рани.
Народната медицина го препоръчва при безапетитие, хронична умора, заболявания на стомашно-чревния тракт, хроничен запек, неврози, чернодробни заболявания, безсъние, атеросклероза, стенокардия и др.
 Пчелното млечице може да се използва от трениращите силови спортове като средство за повишаване на апетита. То е високо хранително вещество, повишава обмяната на веществата, тонизира, увеличава силата. Същевременно повишава имунната защита, подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на стареене. 
Произвеждат се комбинирани препарати с пчелно млечице. В различни продукти за стимулиране на имунната система с екстракт от жен-шен или гинко билоба се влага и пчелно млечице в различни пропорции. 
 Пчелното млечице изисква правилно съхранение. То запазва свойствата си до 6 месеца, ако се държи в хладилник при температура от -2 до -5 градуса. Един от начините за консумиране и съхранение е смесването му с мед. 
 Дневна доза от 120-180 милиграма е абсолютно достатъчна за профилактика срещу различни заболявания и поддържане на енергичност и добър тонус. Млечицето е най- ефективно, когато се приема на гладно, най-добре сутрин.

Казеин


Казеинът е главният белтък в млякото на всички млекопитаещи. Присъства в млякото не в свободен вид, а в съединение с калция. В свежото мляко казеинът се намира под формата на неголеми частици, суспендирани в течността. Тази форма на казеин понякога се обозначава като казеиноген. В кравето мляко се съдържат около 3% казеин (от обема); на него се пада до 80% от общото съдържание на белтъчините в млякото. 
Казеинът принадлежи към групата на белтъците, наречени фосфопротеини. Както и всички белтъци, той е образуван от много различни аминокиселини, съединени една с друга в т.н. полипептидна общност, но съдържа също така голямо число фосфатни групи, които свързват калция. 
Разтворимостта на казеина в различни разтвори е важен фактор, определящ неговото промишлено получаване. Казеин се получава по различни начини. Един от тях се състои в това, че в млякото се добавя неголямо количество киселина. Такъв казеин е освободен от калция. Друг начин е с добавяне на фермент, предизвикващ пресичане на млякото. В промишлеността за получаване на казеина млякото отначало се центрофугира, за да се отделят съдържащите се в него мазнини, после се добавя слабо алкален разтвор. Отново се центрофугира с цел да се изчистят и следите от мазнини и се добавя разтвор на киселинна основа, за да се отдели максимално казеинът. Образуваната суроватъчна смес се промива, за да се отмие киселината и се изсушава при ниска температура, защото казеинът е чувствителен към нагряване.
 Казеинът е важен хранителен продукт. Добър източник на казеин са млякото и сиренето. Казеин се използва като хранителна добавка, когато храненето трябва да се обогати с белтък. Предписва се и с лечебна цел при много заболявания, свързани с белтъчна недостатъчност, изтощаване на организма, хронична умора.
Много трениращи използват казеин като нощен протеин, защото той се усвоява по-бавно. Известна е и Протеиновата диета за мускулна маса на Крис Айсето, в която казеинът има свое място.

сряда, 31 август 2011 г.

Омнандрен 250

Бърз преглед: 
Активен живот: 21 дена 
Клас на лекарството: анаболен - андрогенен стероид (инжекционен) 
Средна доза: мъже 250-1000 мг на седмица (само за мъже) 
Акне: Да 
Водна задръжка: Да 
Високо кръвно налягане: Да 
Токсичен за черния дроб: слабо 
Ароматизация: да 
DHT трансформиране: да, силно 
Намаляване HPTA функцията: да, силно

Първоначално Омнадрен 250 е мастноразтворим инжекционен препарат, който се изгражда от 4 различни тестостеронови естера: тестостерон пропионат, фенилпропионат, изокапроат и капроат. Поради 4-те тестостеронови естера омнадрен често е сравняван със Сустанон. Докато пропионата, фенилпропионата и изокапроата са еднакви, то последният естер е различен. Той (деконоатът) е единствената сустанонова съставка, заменена в омнадрен. Поради по-доброто приемане на пазара на препарат Сустанон производителите Омнадрен решават да го направят абсолютно аналогичен. Сега омнадрен 250 съдържа пропионат - 30 мг; фенилпропионат - 60 мг; изокапроат - 60 мг и декaнoат -100мг
Основната забележима разлика между сустанон и омнадрен била скоростта, с която естрогенното образуване се появява. Този процес се появявал доста по-изразено при Омнадрен. Най-бавно освободимият естер в Омнадрен (капроат) е в известна степен по-бързо действащ от енантат. По тази причина кръвните тестостеронови нива ще достигнат пиковата си точка много по-бързо с този препарат, отколкото с деконата. Спортистите също така по-рано получават водна задръжка в цикъла. Макар че може да доведе до бързо натрупване на маса и сила, водната задръжка видимо ще скрие дефиницията на мускулите и ще имате подпухнал вид. Друга беда е, че излишъкът от естроген може лесно да предизвика гинекомастия. Този ефект е особено изразен при омнадрен и обикновено бързо се проявява след началото на цикъла. Заради естрогена, тялото ще натрупа по-голямо количество мазнини и значително ще омазни дефиницията. По-чувствителните хора към естроген, търсещи силата на тестостерон ще добавят анти-естрогени като нолвадекс или провирон.

Армидекс, фемара или аронмазин, са три силни анти-ароматизатора, които се ползват в САЩ. Те са по-ефикасни от останалите анти-естрогени и могат да помогнат много, ако се използват мощни медикаменти като омнадрена. Стандартните препаратине няма да са така полезни. Както и при тестостерона, могат да се получат типичните андрогенни странични ефекти. Омазнена кожа, акне, окосмяване по тялото и лицето и засилена агресивност - това са явления, съпътстващи приема на този продукт. Неприятно може да ви изненада евентуално оплешивяване. Има вариант да се добави Proscar (finasteride). Той може да предотврати образуването на тестостерон в дехидротестостерон в определени андрогенно насочени тъкани. Откакто ДХТ е главният причинител за тестостероновите андрогенни странични ефекти, добавянето на Proscar към цикъла може да предпази от странични ефекти. Омнадрен скоростно подтиска собственото производство на тестостерон и затова стимулиращи тестостерона медикаменти като Нолвадекс, Кломид, HCG са нужни при приключване на цикъл.
Омнадренът е силен андроген, от който се получава забележимо покачване на маса и сила. Заради твърде високото ниво на водна задръжка, той се прилага само при цикли за качване. Ефективен е и при самостоятелна употреба, но се приема и в комбинации с много други стероиди, зависи от поставените цели. Голям брой спортисти го комбинират с Дека-дураболин или Болденон (equipoise), например, когато се стремят да понижат тестостероновите дози и да натрупат по-качествена мускулна маса. Затова пък трибойците и които искат екстремни покачвания на маса и сила (без оглед на качеството) предпочитат комбининация на Омнадрен с мощни орали като Анадрол или Дианабол (метан). Тогава с драстичен растеж, трябва да се очакват и такива андрогенно-естрогенните странични ефекти, за каквито вече споменахме. 
Макар че Омнадрен е активен 3 седмици в организма, практически се инжектира 1 или 2 пъти в седмицата. Доза от 250-750мг на 7 дни е повече от достатъчна за големи резултати. При дози над 750мг или 1000мг седмично и получени странични ефекти ще има превишен растеж, но с какво е оправдано това . За жени такъв вариант абсолютно не е добър избор. Могат да се получат симптоми за вирилизация. Тестостерон пропионат е по-добър избор, ако е необходим андроген, който да осигури на дамите по-добър контрол върху тестостероновите нива в кръвта.
Омнадренът, който сте купили, може да има различна опаковка. На вид тя е сменяна често. И името на компанията е сменено през 1991 от “Polfa”на “Jelfa”, Цветовете на опаковките могат да са розово-бели, зелено-бели, сиви, сиво-сини, но във всяка кутийка трябва да има пет ампули, защитени с бяла хартия или пластмасови дръжки. По-старите ампули са изработени от прозрачно стъкло, надписите са с червено или черно мастило, което лесно се трие. Новият вариант на ампулите е с постоянен хартиен или ампулен етикет, трайно принтиран с черен цвят.

Бета-аланин

 Шумът около бета-аланина продължава да расте. Утвърждават се факти, доказващи, че бета-аланинът ефективно увеличава резултатите от тренировъчната дейност. Аминокиселината бета-аланин, комбинирайки се с друга аминокиселина хистидин, формира основата за карнозина. Карнозинът е известен не само със своите антиоксидантни свойства, но и със способността си да служи като вътрешномускулен буфер. Той потиска увеличаването на киселинността в мускулите, която се появява в резултат на физическо натоварване, например във фитнес залата. Повишената киселинност потиска активността на ензимите, участващи в производството на енергия, така че нейното намаляване трябва да увеличи спортните резултати.
 Въпреки че Карнозин (Carnosine)  се продава като хранителна добавка, неговият прием няма доказан значителен ефект за повишаване нивото на карнозин в мускулите. Ензимът karnozinaza разделя приетото допълнително количество на бета-аланин и хистидин. Въпреки това научните проучвания показват, че приемането на 6-4 грама бета-аланин повишават вътрешномускулния карнозин на 64%. Добре известно е, че при тренирани спортисти нивото на карнозин е по-високо отколкото при обикновения човек, но дори при тях то се повишава при допълнителен прием на бета-аланин.
 В нов експеримент са взели участие 18 висококвалифицирани гребци, които приемали бета-аланин в продължение на седем седмици в дози от пет грама дневно. Контролна група приемала плацебо. Преди и след експеримента са измерени нивата на carnosine на двете групи, а спортните резултати били оценявани по данни  от 2000-метров ергометров тест.
Базовият тест показва тясна връзка между нивото на карнозин в мускулите и скоростните показатели на различни дистанции. След получаване на бета-аланин нивата на карнозин в  Soleus muscle (бавносъкращаващи се влакна) нараснали с 45,3% и с 28,2% в Gastrocnemius  muscle (бързосъкращаващи се влакна).
 Друг тест показва, че групата, приела бета-аланин е с 4,3 секунди по-бърза от групата на плацебо. Оказва се, че карнозинът увеличава скоростта дори при елитни спортисти
Тестове за промените на силата не са правени, но предишни проучвания са показали, че бета-аланин е в състояние да увеличи издръжливостта на мускулите при високоинтензивна тренировка, благодарение на способността да задържа умората.

Миостатин



  Миостатинът е протеин, съставен от 375 аминокиселини. Той e открит първоначално от група учени в медицинския център „Джон Хопкинс” в Балтимор през 1997 г. Изследователите забелязали, че мишките, на които им липсвали гените, за да произвеждат миостатин, били 30% по-тежки от нормалните мишки, а наднорменото тегло се състояло изцяло от мускули. Този ефект бил наблюдаван и при добитъка - животните с мутации в миостатиновия ген имали големи релефни мускули. През 2004 г. се появил доклад за бебе, родено без миостатинови ген, което било видимо по-силно и мускулесто от другите деца.
Миостатинът върши черната работа в мускулите - срещу IGF-1 и другите растежни фактори - като възпрепятства разпространението и обособяването на сателитните клетки. Има слух за няколко от топ билдърите, че имат генни мутации, в резултат на които произвеждат по-малко миостатин от нормалното. Такива хора биха имали много по-големи ползи от тренировките дори без да приемат анаболни стероиди и други вещества.
  Миостатинът и кортизолът си взаимодействат, като взаимно увеличават нивата си. Заболявания, свързани с катаболни състояния, каквито са някои форми на рака и на ХИВ, се характеризират с високи нива и на двата хормона.
Повечето, но не всички, изследвания показват, че силовите тренировки понижават нивата на миостатин. Един експеримент също показа, че този ефект е подчертан от употребата на висококачествени протеинови суплементи. Прекомерните аеробни упражнения (в сесии по-дълги от 60 мин.) биха повишили нивата както на кортизола, така и на миостатина.
Преди няколко години някои компании за хранителни добавки се опитаха да продават на пазара скъп миостатинов блокер, извлечен от определен вид морски водорасли. Макар че блокираше миостатина по време на тестовете, допълнителните изследвания показаха, че не е ефикасен в човешкото тяло. След това учените, които откриха миостатина, съобщиха за производството на вещество, което е ефективно в човешкото тяло и води до 60% увеличение на мускулните размери при животните. Друга компания, Уейт Фармасютикълс, вече предлага на пазара изкуствено вещество (МИО-029), което блокира миостатина в човешкото тяло с цел да се лекува мускулна атрофия. Без съмнение в крайна сметка лекарството ще навлезе и в спортните среди и резултатите биха били интересни.
Факторите, влияещи върху мускулния размер и сила, са сложни и все още не много добре изследвани. Това, което се знае и е общоприето обаче, е, че изконните правила на бодибилдинга - правилно хранене, почивка и разумно тренировъчно натоварване, са достатъчни, за да подбудят вътрешните процеси, водещи до изграждане на голяма мускулатура.
Джери Брейнъм

понеделник, 29 август 2011 г.

Храносмилателни ензими

 Ензимите са необходими за смилане на храната, за освобождаване на ценни витамини, минерали и аминокиселини, които ни поддържат живи и здрави.
Ензимите са катализатори, което означава, че могат да предизвикват взаимодействия, без самите те при това да се променят или разрушават.
Ензимите се разрушават при определени температурни условия.
Най-добре е да се получават от сурови и непреработвани плодове, зеленчуци, яйца, мляко и риба.
 Всеки ензим въздейства върху определена храна и те не могат да се заместват помежду си. Недостигът или липсата на един-единствен ензим може да стане причина за заболяване.
 Ензимите, чиито названия завършват на ,,-аза", са наречени според хранителното вещество, върху което въздействат. Например ензимът, влияещ на фосфора, се нарича фосфатаза, на захарта (захароза) - дизахаридаза.
 Пепсинът е много важен ензим, който разгражда белтъчините на поетата храна и ги превръща в използваеми аминокиселини. Без пепсин белтъчините не могат да се използват за изграждането на здрава кожа, здрава скелетна структура, добро кръвоснабдяване и силни мускули.
 Ренинът е храносмилателен ензим, който пресича млякото и превръща белтъка в него - казеина - в използваема от тялото форма. Ренинът освобождава ценни минерали от млякото, калций, фосфор, калий и желязо, които организмът използва за стабилизиране на водния баланс, укрепване на нервната система и поддържане на доброто състояние на зъбите и костите.
 Липазата разгражда мазнините, които след това хранят кожните клетки, предпазват тялото от натъртвания и удари и предотвратяват навлизането на заразни вирусни клетки и алергичните заболявания.
 Солната киселина в стомаха въздейства върху твърдите храни като месо, зеленчуци и пилешко. Тя разгражда белтъчините, калция и желязото. Без нея могат да се появят проблеми като злокачествена анемия, стомашен карцином, вродена ахлорхидрия и алергии. Тъй като стресът, напрежението, гневът и тревожността преди хранене, както и недостигът на някои витамини (предимно от групата в) и минерали причиняват недостиг на солна киселина, повечето от нас го изпитват, макар да не го съзнават. Ако мислите, че имате киселини и се тъпчете с антиацидни препарати, вероятно не знаете, че симптомите на недостатъчна киселина са същите, както при излишък, и тогава вземането на препарат против киселини е най-лошото, което можете да направите.
 Д-р Алън Нитлър, автор на „Нов тип лекар", подчертава, че всеки човек над 40-годишна възраст трябва да взема добавка на солна киселина.
Най-добрите форми, които се продават в аптеките, са бетаин HCl и глутамат HCl. Внимавайте! Ако имате язва, посъветвайте се с лекаря си, преди да вземате такава добавка.

Глюкозамин





Както и хондроитин сулфата и колагена, глюкозаминът се произвежда по естествен път в организма. Той е основният градивен елемент на много важни съставки, които изграждат съединителната тъкан. Глюкозаминът е важна съставна част на клетъчните мембрани и на протеините от клетъчните повърхности, както и на молекулите, които държат клетките една за друга. При артрит и при увреждане, тъканите имат по-голяма нужда от глюкозамин.
Директно или индиректно глюкозаминът играе роля при формиране на хрущялите, сухожилията, връзките, синовиалната течност, кожата, костите, ноктите, сърдечните клапи, кръвоносните съдове, секрецията в храносмилателната, дихателната и отделителната система. Глюкозаминът играе роля също в синтеза и транспорта на молекулите, имунологичните протеини (интерферон, имуноглобулин), хормоните (гонадотропини, тиреотропен хормон), ензимите и други важни вещества.
Въпреки, че е предписван като лекарство при остеоартрит в много европейски страни, глюкозаинът е бил проучван само веднъж при атлети, като е помагал за възстановяването на т.н."коляно на скачачите". Независимо от това, други данни и нашият собствен опит показват, че глюкозаминът може да бъде много полезен при болезнена раменна става и други ставни дегенерации.
Глюкозамин сулфатът се прилага в доза 1500 мг дневно (три дози по 500 мг. всяка). Най-добре е да се взема сутрин и преди лягане, тъй като има дълъг период на полуразпадане в серума. Ако желаем бързи резултати, дозата може да се увеличи по 1000 мг два пъти дневно, макар че и тогава възстановяването на ставата все още ще бъде бавен процес.
Глюкозамин хидрохлорид, който се прилага на пазара има същия ефект, като глюкозамин сулфата при по-ниска цена. Глюкозамин сулфата в стомаха се превръща в глюкозамин хидрохлорид.
Понеже глюкозаминът има различен механизъм на действие от нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), като аспирин и ибупрофен, възможна е комбинацията им да има синергитичен ефект. Така става възможно да се намали дозата на НСПВС без да се намали ефекта от лечението. Добър синергичен ефект се наблюдава и при прим с хидролизиран колаген (желатинов хидролизат).



Опасни ли са стероидите?


Опасни ли са стероидите?
От книгата на Торанс Кристофър Кларк
„Проект Мускулна маса”
  Както намекнах в първата книга ROIDS, до известна степен се съмнявам, че анаболните стероиди са дори само приблизително толкова опасни, колкото твърдят медиите. Авторите на тези статии преработват вероятно всичко, което някъде чуват или четат, без съвестно да разследват, без да отделят слухове от факти. В повечето случай и в реномирани списания се продължава присъщото за булевардните издания гонене на сензация и паника. Мотото гласи: масите искат да виждат кръв, дайте им това. 
  Главното е да нарастват цифрите от продажбата на изданията. Това често приема тогава унищожителни форми. Ако някъде по света почине изявен спортист и стане известно, че е приемал анаболи, тогава смъртта на атлета незабавно се отдава на неговата консумация на анаболни стероиди. Сигурно на всички вас е познат случаят Биргит Дресел? Смъртта на тази млада спортистка бе разгласена от пресата нашироко като смърт поради анаболи. Не бе обърнато никакво внимание, обаче на факта, че тази спортистка понякога е приемала едновременно между 80 и 100 различни медикамента. В този случай анаболните cтepoиди със сигурност са изиграли една твърде подчинена роля. Наред със стероидите младата жена е поглъщала огромно количество стимулиращи и успокояващи средства, комбинирани с обезводняващи средства (диуретици, например Ласикс), калий и принципно всичко, което би могло да има положителен ефект върху нейните постижения. Случаят Биргит Дресел бе игра с огъня, която за съжаление завърши в полза на огъня. Обаче Черният Петър бе подхвърлен единствено на анаболните cтepoиди. Аз вярвам, че културистите поемат всичко, което може да премине през инжекционна игла 0,9ж 38мм, но на никого не е омръзнал животът. Има и безумци, които биха си инжектирали жива горила, ако има подходящи за това инжекции, но в този случай само една горила и веднъж седмично, а не непременно целия животински свят на Алфред Брем.
  Както вече споменах по-горе, анаболите могат да бъдат опасни. Необходим е здрав разум, за да се оценят правилно опасностите. Опасностите от анаболните стероиди със сигурност се разпознават по-трудно от тези на скок от 10-метрова кула в празен плувен басейн. Нека няма недоразумения в това отношение.
  По принцип жените и децата трябва да очакват повече проблеми от страна на тези медикаменти. И за младежи в пубертета cтepoидитe не се препоръчват, тъй като всички, освен две средства могат да предизвикат преждевременно затваряне на епифизата на костите. Това значи, че тогава младежът няма да порасне в пълен ръст.
  Също болни, слаби хора и такива с тегло под нормата ще имат проблеми с анаболите, Но ако вие сте здрав човек от спортен тип без наследствени здравословни проблеми, тогава и анаболите няма за ви навредят особено.

Ефедрин

Ефедринът е лекарство, което се изписва при респираторни заболявания, астма, ниско кръвно налягане, бронхит. Ефективен е при различни алергични реакции, защото при употребата му кръвоносните съдове се свиват. Действието му е близко до това на адреналина, но е по- слабо и е необходим по-дълъг курс на приложение.
Ефедринът е мощен стимулатор, поради което много спортуващи го използват. Известни са ефектите му да увеличава перисталтиката на чревния тракт, да повишава мускулната сила, тъй като в резултат на употребата му се повишава нервната активност. Ефедринът подтиска апетита, което води до намаляване на телесното тегло. Още през 1994 г. стават популярни херба-продуктите, които са хранителни добавки за намаляване на теглото, произведени от растения, съдържащи висок процент ефедрин.
 Културистите и занимаващите се с фитнес го използват заради способността му да навлиза в мастните клетки и да ги активира. Протича процес, наречен термогенеза, който е съпроводен с отделяне на енергия за сметка на топящите се подкожни мазнини. В спортните среди ефедринът се използва и поради положителното му въздействие върху бързината и концентрацията на човешките реакции, което нерядко води до по-високи постижения. Препаратът подобрява и паметта, защото има психостимулиращо въздействие.
Хора, които имат високо кръвно налягане, сърдечно- съдови проблеми, заболявания на щитовидната жлеза категорично не трябва да използват ефедрин. Медикаментът може да повиши рязко кръвното налягане, да предизвика тахикардия, тремор от различно естество. Не са редки явления като гадене, виене на свят, главоболие. Крайни прояви са влошаване на зрението, прекалено засилено либидо, свръхизпотяване.
Твърде опасен е фактът, че ефедринът предизвиква повишено отделяне на калций от мускулната тъкан и схващане на мускулите, което може да се коригира с допълнителен прием на калций, но това също не е безопасно, ако не се прави под лекарски контрол.
  Почти всички системи в човешкия организъм могат да бъдат отрицателно повлияни при безотговорна употреба на ефедрин. Именно по тази причина лекарството е забранено в много страни.
Специално внимание трябва да отделим на комбинацията от ефедрин , кофеин и аспирин,(тук може да се добави и капторпил за понижаване на кръвното налягане(страничен ефект на каптоприла е да унищожава мастни клетки, което го прави чудесна съставка от тази комбинация)) която е открита отдавна и увеличава възможността за термогенеза. При хора с малко подкожни мазнини и повече мускули комбинацията дава добри резултати, но при затлъстели и със слаборазвита мускулатура просто не действа. Ефедринът и кофеинът действат като синергисти, а аспиринът засилва действието им. Трите препарата взети заедно  действат мощно върху нервната  система. Приемът на ефедрин стимулира  норепинифрина в мазнините и мускулните клетки, поради което се освобождават мастни киселини след повишаването на телесната топлина. От своя страна кофеинът и аспиринът рязко намаляват скоростта на спада на норепинифрина  в  тялото. Така се получава оптимален ефект.
Според учените безопасната  дневна доза е 0,8 мг ефедрин на килограм телесно тегло и 4 мг  кофеин на килограм телесно тегло.
Пример: 100 кг лично тегло
              100 x 0,8 =  80 мг ефедрин
              100 x 4    =400 мг кофеин
Препоръчително е дозата да се раздели на два приема.
 Не е желателно да се приема повече от 150 мг ефедрин, независимо от личното тегло. При такова количество се препоръчва дозата да се раздели на три приема.
Най-удачно е приемите на медикамента да бъдат преди аеробно натоварване и преди тренировка.
Препарати на основа ефедрин
Ephedra – чист ефедрин
Еphedrini hydrochloridum
Hydroxycut  - ефедрин + кофеин + аспирин / изключително ефективен за топене на мазнини/
Cyclo Roid - ефедрин + андростендион+ кризин+ витамин С + цинк + кофеин + минерали /ефективен комплекс за изчистване на мазнини и подпомагане на мускулния растеж/
  У нас се продават и сиропи против кашлица като Тусирол и Бронхолитин , в чийто състав има ефедрин. Независимо  с каква цел се приема ефедрин, не е желателно да се употребява алкохол в съчетание с лекарството. Последиците могат да бъдат опасни. В България се среща билката   Обикновена ефедра  /Ephedra distachya /. Расте по Черноморското крайбрежие, Североизточна България, Дунавска равнина, Предбалкан, Софийски район, Тракийска низина, Родопи и Странджа.
  Растението е лечебно, но у нас е забранено за събиране. Използват се стръковете от ефедра(дрога) - Herba Ephedre. Дрогата се състои от надземната част, която се събира по време на цъфтеж. Съдържа различни алкалоиди, от които най-важен е ефедринът. Дрогата действа възбудително върху периферната и централната нервна система. Възбужда центъра на дишането и разхлабва бронхиалната мускулатура при бронхиална астма. Освен това свива кръвоносните съдове, разширява зениците и повишава кръвното налягане.
  Билката трябва да се използва само под вещо ръководство на хора, запознати с въздействието й върху човешкия организъм.

Бионабол - methandrostenolone


Бионабол - methandrostenolone
Заедно с ретаболила това е препаратът, за които стероидният гуру Дан Дъчейн казва, че ако от комбинацията между двата не качвате маса, Никакви други препарати няма да ви помогнат ф е по-добре да се заемете с голф или шахмат. През 60-те ф 70-те години той е привилегия на малцина топ атлети, но от средата на 80-те години проникна навътре в много спортове U стигна любителското ниво. Той е може би най-разпространеният у нас препарат, но това не значи, че ф страничните му ефекти са също толкова известни.
  През 1956 г. американският лекар Джон Циглер разработи препарата дианабол като противовес срещу тогавашните съветски U източногермански атлети, които използваха за състезания тестостерон. Препаратът е дериват на метилтестостерона U в Америка ензимът се нарича метандростенолон, А в Европа U Англия -- метандиенон. Действащото химично вещество в него бе метандростенолон, А пълното му наименование е 17-алфа-метил-17-бета-хидрокси-андростен-1 ,4-диен-3-он. Производител бе фармацевтичния гигант "Ciba", който отивам началото на 80-те години държеше и правата за производство, а в Европа препаратът е известен като бионабол (или метандростенолон в Русия, метандиенон в Унгария ф у нас). Тъй като започна да се използва масово, без да се отчитат страничните му ефекти и това предизвика широк отзвук, в началото на 80-те години производството му бе спряно. В резултат се появиха много фалшификати и в края а 80-те години 90% от продаваният в Северна Америка дианабол беше менте. В някои от тях дианаболът бе 1 или 2 мг вместо препоръчителните 5, което изискваше прием на по-големи количества U страничните ефекти бяха по-изразени.
  Как работи бионаболът и толкова ли е ефективен?
Както всички орални анаболи той е така съставен, че да не се разгражда не пътя си в храносмилателния тракт - от това го предпазва допълнителният въглероден атом в 17-а позиция, в положение алфа спрямо стероидната структура. Ако атомът е в също така възможното положение бета, ще се намали вредното влияние върху черния дроб, Но също така и ефективността му. Затова бионаболът, Както всички ф орални стероиди (без три!), са т. нар. 17-алфа-aлкилиpaни cтepoиди. С него не е проблем да качите 8/10 кг за месец - наистина по-голямата част от тази маса е вода. Предполага се, че свръхефективността се дължи на това, че молекулите му много по-лесно се улавят от клетките на мускулите, Отколкото на другите препарати. Според друга теория той по-добре от всички останали стероиди блокира рецепторите на катаболния хормон кортизол, Възпрепятствайки не този начин разпадането на белтъчините. Друг негов плюс е, че започва да действа практически веднага, щом попадне в организма, U след 1/2 ден вече усещате значителен прилив на сила ф енергия. В резултат на това мнозина увеличават работните тежести с 25-40%, без да се оплакват от болки в ставите, тъй като заради значителното задържане на течности в организма те получават добра "смазка". Бионаболът е доста силен андроген U повишава отделянето на креатин фосфат, Вследствие на което тренировъчните тежести се понасят много по - лесно. Освен всичко това е ф препаратът на настроението - по време на приема му сте в приповдигнато настроение U не ви обхващат пристъпи на злобна агресия, както често става с други андрогени. Като добавим цената му, както и паническия страх на мнозина от инжекции, веднага разбираме защо бионаболът е толкова популярен, въпреки че има предостатъчно минуси.
  С кой да започнем?
Той е силно токсичен за черния дроб, Лесно се ароматизира в естроген U причинява гинекомастия, задържане на вода, акне (към което са особено склонни 15-18 годишните, намиращи се във фазата на половото съзряване), оплешивяване и промяна на либидото. Тъй като е андроген, Той разстройва производството на тестостерон от организма на мъжете. Всекидневен прием на 20 мг метандростенолон в течение на 10 дена снижава нивото на произвеждания от организма тестостерон с 30 - 40%. Това е заради ярко изразения му гонадотропен ефект - Т.е. той подтиска отделянето на гонадотропини, Фоликустимулиращ и лутенизиращ хормон от хипофизата. Още един голям минус на бионабола - След спирането му "придобитото" бързо се губи (не натрупаната време на цикъла в тялото вода се изхвърля) и се появяват т. нар. стрии като следствие на свръхпродукцията на кортизол. Топбилдерите, участващи редовно в състезания, рядко го използват, особено в периода на "изсушаване", тъй като в организма той ароматизира силно, Дори и при незначителни дозировки, в резултат на което топенето на подкожната мазнина се забавя. Затова който се готви за състезания или иска да е № 1 на плажа, но в момента не е в добра форма, най-добре изобщо да забрави за него. Силната му андрогенна съставка го прави практически неизползваем за жени, Тъй като страничните ефекти се забелязват веднага: засилено окосмяване пo лицето U тялото, загрубяване на гласа, увеличение на клитора и нарушение на менструалния цикъл. 10 мг дианабол доставят на жената количество андроген колкото на мъж и така поведението й може да се промени из основи. Максимално допустимата за жена доза е 20 мг. И още един негов минус: заради значителното натрупване на вода в организма, а значи и рязко увеличение на теглото, Може също така рязко да се качи U кръвното налягане, да се учести пулсът и даже да се затрудни дишането. Юношите могат да го използват най-много 4 седмици заради риск от затваряне на епифизата и могат да повторят приема му най-малко след 30-45 дни.
  Но още не станало въпрос за главния недостатък - токсичното му действие върху черния дроб. Всички орални препарати имат токсичния радикал 17-алфа, а понеже влизат в организма не чрез кръвта, а през устата, тези токсини се натрупват в черния дроб, Който изпълнява ролята на филтър. Ако вземем руския метандростенолон, Ситуацията е направо кошмарна - според много западни специалисти той не е нищо друго освен 17-алфа-метилтестостерон, Едва ли не най-токсичният възможен стероид. Химичното вещество метилтестостерон, С по-висок андрогенене индекс и много по-токсично действие върху черния дроб, Е изходна база за производството на метандростенолон. Сигурно сте чували разни приказки за това, как на еди кой си му е паднал черният дроб, Но те са силно преувеличени - работата е там, че примерно 1/2 седмици след започване на цикъла с бионабол започва задържане на жлъчка в каналите на черния дроб U в резултат на това се появява тежест или дори леки бодвания. Билдеритечесто приемат това като сигнал за голяма опасност U панически спират приема - тогава всичко утихва. При някои от тях страхът за черния дроб е толкова голям, че два-три дни след почване на цикъла, си внушават, че черният дроб ги боли, и той наистина започва да ги боли. За избягване на подобни ситуации се вземат хепатопротектори като "Карзил", липотропни средства като "Липовитан", фат бърнери U лецитин, А също U препарати, предизвикващи изхвърлянето на жлъчката.
  От всичко дотук става ясно, че идеалното време за прием на бионабола е в извънсъстезателен период - за маса. Взет отделно, той работи добре, но отлично се комбинира и с други стероиди. Какъв обаче цикъл ще си съставите, зависи от целите, средствата, доколко искате да неутрализирате страничните ефекти и т.н. Естествено и от дозировките. 
  Сравнително безопасен и ефективен е приемът на 4/6 таблетки по 5 мг дневно (20-30 мг). От 50 мг нагоре дневно често се появяват кожни проблеми. Ако ви е малко и според вас организмът не реагира, има два начина - увеличавате дозата бионабол или го комбинирате с друг стероид. Първият вариант не е за предпочитане - практиката показа, че "повече" не значи "по-добре". Ефектът от 20 таблетки може да е като от 6, а страничните ефекти може да са доста по-силни. Ако сте решили да продължите, съчетанието с друг стероид е по-разумно - стига да не е токсичен като бионабола. В този смисъл почти идеална е комбинацията бионабол / ретаболил. Комбинацията бионабол / сустанон може да е още по-ефективна, но страничните ефекти са много по-силни. Не се препоръчва прием на бионабол за повече от 6 седмици, тъй като рецепторите на мускулните клетки се насищат и не реагират на молекулите му. Ако искате 12-седмичен цикъл, след 6-ата седмица заменете бионабола с друг препарат -- винстрол или тестостерон пропионат, Ако се готвите за състезание, или сустанон, Ако търсите маса. Като става въпрос за състезания, най-малко 5 седмици преди тях трябва да спрете с бионабола - Иначе рискувате положителен допинг тест (ако е под формата на инжекция, времето е 4/5 месеца преди теста). И накрая да напомним - без правилно хранене U редовни тренировки няма успех!

Nolvadex - Tamoxifen


  При употреба на андрогенни препарати и анаболни стероиди много често като страничен ефект се появява гинекомастия. Това състояние се характеризира със сериозно увеличение на зърната на мъжките гърди. Първият белег е подуване на мастната тъкан под зърното. Тази подутина се увеличава във времето, а това е неприятен дефект. Може да се случи само на едната, но е възможно и на двете гърди.
  За повечето хора гинекомастията е поносима, но при някои бодибилдъри е необходима хирургична намеса. Затова възниква въпросът  как да я избегнем. Това може да се постигне посредством употребата на антиестрогенови препарати. 
  Един от най-добрите препарати е Нолвадекс - търговското име на „Tamoxifen citrate”, произвеждан от Аста Зенека, един препарат със силно антиестрогенно въздействие. Както знаем, при взимането на анаболни стероиди със силно андрогенно действие, част от тестостеронът в мъжкото тяло се превръща чрез ароматизация в женски полов хормон. Процесът е силно изразен при медикаменти като Бионабол, Анадрол 50 и разбира се, всички видове тестостерон. Според някои този препарат понижава ефекта от стероидите. Нолвадексът е мощен антиестроген,  разработен като средство за борба с  рак на гърдата. Учените откриха, че някои клетки при рака на гърдите са чувствителни на естроген - с други думи, естрогенът се задържа в тези клетки и ги подтиква към растеж и делене. Приемът на Нолвадекс подтиска свързването на естрогена с неговите цитоплазмени рецептори в раковите клетки. Освен растежа им, той спира и достъпа на естроген и така предпазва от гинекомастия. Въпреки това обаче на останалите системи от тялото действа като много лек естроген. Някои от страничните ефекти от използването му са топли вълни, вагинални кръвотечения, аменорея, главоболие, отпадналост, сърбежи и кожни обриви, стомашно-чревни смущения, чернодробни нарушения, депресия, тромбофлебити, задръжка на течностите, болки в костите и заболелите тъкани, нарушения в зрението и др. Задръжката на течности се изразява като отоци на меките тъкани (сухожилия, мастна тъкан и т.н.) през първите две седмици от употребата му.
  Колко дълго може да вземате препарата, е най-добре да каже лекуващият лекар.
В аптечната   мрежа препаратът се намира и под търговските наименования Nolvadex,Tamoxifen или Тамофен. Ако сте склонен към гинекомастия и въпреки това решите да взимате стероиди от горепосочения тип, трябва да вземате по 1 таблетка Нолвадекс дневно, за да контролирате ароматизацията. Приемът продължава няколко седмици след завършване на стероидния цикъл, тъй като в метаболично отношение тялото изостава.

Тестостерон - естери

Ако се интересувате от стероиди, сигурно сте забелязали сходството в етикетите на много от инжекционните им форми. Отличен пример за това е тестостеронът - при него разновидностите са ципионат, енантат, пропионат, капроат, хептилат, фенилпропионат, изокапроат, деканоат, ацетат и т.н. Главният хормон е тестостеронът и всеки път той се променя чрез добавяне на мастни киселини към структурата си, получавайки споменатите естери. Така стигаме до един от най-често задаваните въпроси в бодибилдинга: каква е разликата между различните тестостеронни естери и как се прилагат те? За целта трябва малко теория. И така - що е естер?
Това е верига, съставена основно от въглеродни и водородни атоми и обикновено прикачена към основния стероиден хормон на 17-алфа въглеродна позиция. Естерификацията на тестостерона на 17-алфа позиция с пропионична или енантична киселина удължава вътрешномускулното задържане и времетраенето на активността на тестостерона според дължината на мастните киселини. Така андрогенният естер се абсорбира бавно в кръвообращението, където след това бързо метаболизира в активен неестерифициран (свободен) тестостерон. Качествата, силата, ефективността и нивото на прочистване от кръвообращението се определят от биологичната активност на андрогените. Най-общо казано колкото по-дълга е веригата на естера, толкова по-ниска е водната разтворимост на съставката и толкова по-дълго време ще трябва на цялата доза да стигне до кръвообращението. Както знаем, свободният тестостерон (или другите стероидни хормони) са активни в тялото за много кратък период от време, в някои случаи само няколко часа. Ако искате да поддържате продължително време повишено нивото на тестостерона, ще е необходима досадна дневна схема от инжекции, а чрез добавянето на естер инжекциите може да се разредят дори до една месечно. Естерификацията временно деактивира стероидната молекула. С верига, блокирана в 17-алфа позиция, обвързването с андрогенния рецептор е невъзможно. За да стане съставката активна, трябва да бъде отстранен естерът и това автоматично става, когато съставката се филтрира в кръвообращението, където ензимите хидролизират веригата на естера. Това не може да стане, докато естерифицираният стероид е разтворен в мазнина, така че затова време той е временно защитен от хидролиза (неактивен за рецепторите). Така естерът служи за склад на стероида, удължавайки времето му за престой в организма. След като в черния дроб мастната киселина се разтвори, свободният тестостерон става готов за свързване с подходящия рецептор.
Как действат различните естери? На практика всички те вършат едно и също и се различават само в способността си да намаляват водната разтворимост на стероидите. Пропионатът напр. забавя отделянето на стероида за ден-два, докато при деканоата това става за седмици. Естерът не оказва влияние върху преобразуването на базовия стероид в естроген или дихидротестостерон, нито пък влияе върху общия мускулноизграждащ ефект на препарата. Всякакви различия в резултата и страничните ефекти при различните естери на един и същ стероид са просто въпрос на време. При тестостерон енантатат вероятността от гинекомастия е по-голяма, отколкото при сустанона, защото енантатът вдига нивото на тестостерона много бързо - за 1-2 седмици, концентрацията му в организма е по-висока за кратък период и това е предпоставка за по-силното му ароматизиране. При сустанона естерите са 4, заради което нивото на свободния тестостерон се променя по-плавно и за по-дълъг период.
  При еднакви нива на тестостерона между различните естери няма разлика спрямо ароматизацията или преобразуването на дихидротестостерона. Но има един начин естерът да въздейства върху силата - чрез теглото на стероида спрямо естера. Колкото по-тежка е веригата на естера, толкова по-голям е процентът общо тегло. Да вземем за пример тестостерон енантатът - 250 мг от естерифицирания вариант са равни на само 180 мг свободен тестостерон. Разликата до 250 мг - 70 мг, във всяка инжекция е теглото на естера. На базата на това можем да заключим, че енантатът е малко по-силен от ципионата, при който веригата на естера има един въглероден атом по-малко (и следователно теглото е по-малко). Ето и главните естери:
Пропионат (наричан и карбоксиетан, естер на пропионовата киселина и т.н.). Забавя отделянето на стероида за няколко дни. За да се избегнат колебанията в нивото му в кръвта, пропионатните съставки обикновено се инжектират 2-3 пъти седмично.
Ацетат (наричан и естер на етановата или оцетната киселина). Естерите му забавят отделянето на стероида само за 2 дни. Обратно на това което може би сте чували, те не увеличават топенето на мастните тъкани. Този естер се използва при оралните таблетки „Primobolan" (метенолон ацетат), при подкожните таблетки „Finaplix" (тренболон ацетат) и рядко при тестостерона.
Изокапроат (изокапронова киселина, изохексаноат и т.н.) Според отделянето е близо до енантата. Времетраенето е пo-малко от енантата, с поддържане на нивото приблизително за седмица. Използва се като естер на тестостерона в препаратите „Sustanon " и „Omnadren".
Фенилпропионат. Удължава отделянето на активния стероид няколко дена повече, отколкото пропионата. Инжектира се поне два пъти седмично. Най-често използваният препарат с естер на фенилпропионата (нандролон фенилпропионат) е „Durabolin", но се използва и с тестостерона в препаратите "Sustanon" и „Omnadren".
Капроат (хексаноат). Този естер е подобен на изокапроата като атомно тегло, но веригата му е права. Времето на отделяне е много сходно с това на изокапроата (поддържане на нивото приблизително една седмица) и е може би малко по-близо до енантата заради правата верига. Капроатът е най-бавно отделящият се естер, използван в омнадрена, което обяснява защо при този препарат при повечето атлети задържането на вода е по-голямо.
Енантат (естер на хептановата киселина).  Една от най-популярните форми в производството на стероиди (най-често при тестостерона, но и при други съставки като „Primobolan Depot". Енантатът отделя постоянно ниво на хормона за приблизително 10-14 дни. В медицината се инжектира обикновено веднъж на 2 седмици или веднъж месечно, но билдерите си го слагат поне веднъж седмично за поддържане на постоянно ниво.
Ципионат (естер на цикпофенилпропионовата киселина, цикло-фенилпропионат). Много популярен в САЩ и Канада и рядко срещащ се извън тях. Отделянето му е почти идентично с това на енантата (10-14 дни). Атлетите смятат, че е по-мощен от енантата, но разликата е малка -естерът на енантата е малко по-малък от този на пропионата и затова отделя малко повече (няколко милиграма) стероид.
Деканоат (естер на декановата или каприновата киселина). Най-често се използва с нандролона (нандролон деканоат). Тестостерон деканоатът е най-дълготрайната съставка в сустанона, удължавайки значително времето на усвояването. То при съставки с деканоат може да трае до месец, въпреки че понякога нивото на хормона в кръвта спада значително след 2 седмици и за да се държи постоянно, и тук инжекциите са една седмично.
Ундеканоат (естер на ундекановата киселина). Не е често срещан естер и се появява само в „Dinabolan" и оралния тестостерон ундеканоат („Andriol "). Времеотделянето му е 2-3 седмици и по свойства не се различава от другите естери. Оралната форма се усвоява по лимфен път и затова медицинската доза е 120-160 мг дневно. Използва се в „Andriol" и тъй като той не е толкова ефикасен за доставка на тестостерон, това обяснява защо оралният прием не е идеалното използване на естерифицирани андрогени.
Лаурат (естер на додекановата или лауриновата киселина). Най-дълго отделящият се естер, използван за направа на стероиди - около месец, за разлика от всички други, въпреки че след 3-ата седмица нивото на хормона значително спада. Намира се само във ветеринарния нандролонен препарат „Laurabolin" и е може би малко по-изгоден от деканоата заради по-редките инжекции - най-често веднъж седмично.
                                                                                                                  От: Герхард Уейц

Сустанон 250 (Sustanon 250)


  Sustanon 250 е маслен разтвор за инжектиране, който съдържа четири различни естера на тестостерон : Testosteron propionate 30 мг, Testosteron phenylpropionate 60 мг, Testosteron isocaproate 60 мг и Testosteron decanoate 100 мг. Sustanon е бързодействащ и същевременно има дълъг живот в кръвта. Сместа на Тестостерон естери осигурява постоянно ниво на хормона за период от един месец. Както други препарати на базата на тестостерон , Sustanon е андрогенен стероид с определен анаболен ефект.
  Затова атлетите обикновено използуват Sustanon, за да покачат маса и размер, като същевременно увеличават силата. За разлика от други съединения за тестостерон, като Cypionate и Enantate, употребата на Sustanon причинява по-малко водно задържане и странични ефекти  в следствие на повишените естрогенни нива. Тази особеност го превръща в желан продукт  за културисти, които страдат от гинекомастия, но търсят мощния анаболен ефект от инжектируем тестостерон. Намаленото задържане на вода също прави на Sustanon желан стероид за културисти и атлети, заинтересувани от качване на качествена мускулна маса.
  Дозите на приложение за Sustanon варират от 250 мг седмично, до 2000 мг и повечето седмично. Тези дози са крайни. По - често дозата  варира от 250 мг към 1000 мг седмично. Въпреки че Sustanon остава активен  до един месец, инжекциите трябва да бъдат поставяни поне веднъж седмично, за да останат нивата на тестостерон устойчиви.
  Тези, които употребяват за първи път стероиди, могат да очаква да наддадат около 10 килограма в рамките на няколко месеца, като използват само 250 мг Sustanon на седмица. По - напредналите атлети очевидно ще имат нужда от по-високи дози, за да придобият желания ефект. Sustanon е сравнително безопасен стероид, освен във високи дози, при които някои атлети могат да изпитат странични ефекти поради повишеното  ниво на естроген. С дози, превишаващи 1000 мг на седмица,  е задължително да използват антиестрогени като Nolvadex(Tamoxifen) или Proviron (Mesterolone). Употребата на Sustanon ще потисне естественото производство на тестостерон, така че употребата на HCG  (Chorionic gonadotropin) или Clomid  (Clomiphene citrate) е желателна в края на цикъл. Sustanon 250 е добър за основен стероид. Атлети, заинтересувани от бърз размер и увеличение на сила, намират, че е удачно да се комбинира  Sustanon с орални стероиди като Anadrol (Oxymetholone) и Bionabol (Methandrostenolone). От друга страна Sustanon също покачва масата в съчетание с Parabolan (Trenbolone hexahydrobencylcarbonate), Masteron (Drostanolone propionate) и Winstrol  (Stanozolol). 
  Страничните ефекти на Sustanon  са характерни за повечето тестостерон съдържащи препарати: раздразнителност,агресивност,гинекомастия и задържане на соли (при по-високи дози),акне, вириализация (стимулиране появата на вторични полови белези) и др.

Дека-Дураболин(Ретаболил, Нандролон)

  Дека-Дураболин, Ретаболил, Норма Дека, Дурабол, Нандролон и др. е произведен за първи път през 1959 година от Органон. Активната му съставка е нандролон деканоат. Първоначалното му предлагане е в ампули от 1 мл със съдържание на 50 мг от генеричната съставка. Днес най-широко предлагане има 2 мл. шишенце с активна субстанция 200 мг, а все по-често се появява 10 мл разфасовки  със съдържание на 250 мг/ мл.
  Днес на пазара има над дванадесет лекарства, който съдържат тази съставка. В началото на производството му се говорело, че олимпийските комитети и националните спортни организации спонсорират разработването на препарата, това разбира се оказват само слухове.
  Ретаболилът е инжекционен анаболен стероид със силен анаболен ефект и слаби андрогенни свойства.Това го прави отличен препарат за покачване на мускулната маса и увеличаване на силата. Основните плюсове, заради който Деката е толкова популярен стероид, са два. Първият е, че действа на повечето хора независимо от пола, възрастта и теглото, а вторият, много важен, че не е опасен за черния дроб. Ретаболилът е използван от спортистите по цял свят предимно за трупане на маса в основния период. Основен негов плюс е, че повишава белтъчния синтез, от което идва и така желаното увеличаване на мускулите. Намалява количеството на катаболния хормон кортизол, увеличава обмяната на веществата, като подобрява циркулацията на кръвта в тялото, също така повишава сексуалното желание както при мъжете, така и при жените.Дека-дураболин оказва влияние върху естественото производство на тестостерон, въпреки че не прилича на другите тестостеронови препарати. Някои спортисти споделят, че след приема му престават болките в ставите, което се дължи на задържането на вода в организма. При този стероид добитата маса се губи малко по - трудно, отколкото при други такива, особено ако тренировките са сериозни и интензивни. Много спортисти създадоха уникални тела чрез този стероид, който по последни данни е най-широко използваният и най-достъпният.
Ампулите Nandrolone се инжектират само интрамускулно.
  Сигурно много от вас вече се питат къде и за колко могат да си закупят този препарат, но нека преди това поговорим за страничните му ефекти.Повечето от тях са стандартните за стероидите. При продължително прилагане е възможно да се наблюдават гадене, повръщане, загуба на апетит, промяна в половото влечение, акне, застой на жлъчката (холестаза), жълтеница, задръжка на течности, повишено ниво на калций, нарушения в растежа на костите.
  При жени, ако се приемат високи дози, е възможна засилена проява на характерните мъжки белези, включително промяна на гласа, окосмяване и липса на менструация (аменорея).
  При мъже е възможно  намаляване количеството на спермата, уголемяване на млечните жлези или пениса и чести ерекции в предпубертетната възраст.
  След спиране на употребата тези симптоми изчезват спонтанно.
Пробните изследвания на чернодробната функция могат да дадат положителни резултати, в редки случаи има съобщения за поява на тумори на черния дроб при продължително лечение с анаболни стероиди.
  Терапията с Дека-дураболин не влияе върху функцията на жизненоважните органи (черен дроб, бъбреци). Deca-durabolin трябва да се прилага с повишено внимание при пациенти със сърдечно-съдови, чернодробни и бъбречни заболявания, както и при болни с епилепсия, мигрена или глаукома. Поради опасността от задръжка на натрий и вода, по време на лечението с Deca се препоръчва по-засилен контрол на вътреочното налягане.
Възможно е да има отклонения от нормалните стойности в резултатите от чернодробните проби (напр. бромсулфалейн), ето защо показателите за чернодробната функция трябва да се проверяват на всеки четири седмици от лечението.
  Ефектът след първата инжекция на Дека започва след 3 дни, достига пик след 7 до 9 ден и продължава три седмици. Важно е да знаем това при изготвянето на стероидната схема. Повечето запознати билдери приемат 300 до 500 мг седмично, което излиза доста скъпо. Според някой лекари не е толкова важна дозата, колкото времето и начина на приемане. Затова тук е моментът да напомня да не се доверявате на съмнителни схеми, получени от съмнителни спортисти, така най-малко рискувате да си дадете парите за нищо. Препоръчва се цикълът да е 6 до 8 седмици, като комбинирането му с други препарати е много удачно.Една от най-старите и разпространени схеми е комбинирането с Метан ( Вionabol, Methandrostenoon, Methandienone) и тестостерон естери (Омнадрен, Sustanon, Testosterone propionate, enantate и др.).Друго важно нещо, което трябва да знаете е, че Дека-дураболинът се изчиства от организма изключително трудно, дори 18 месеца след поставянето на последната ампула може да дадете положителен допинг тест. Затова, ако има вероятност да минавате такъв, по-добре не рискувайте.
  Деката се съхранява на тъмно и хладно място. Когато е на прекалено хладно, на дъното се образува утайка. Важно е да се инжектира само прозрачен разтвор, затова загрейте ампулата в топла вода, докато кристалите се разтворят. Понеже, както споменахме, Ретаболилът е изключително използван препарат, негови ментета на черния пазар не са изключения. Датата на производство трябва да е очевидно отпечатана на ампулата.Друга хитрост е заличаване датата на срока на годност. Въпреки че вече знаете тези неща, вероятността да попаднете на менте е голяма, което е още една причина да не употребявате стероиди.

Тестостерон eнантат

Химическo вещество: тестостерон eнантат
Търговски наименования:
Депо-тестостерон 200 мг/мл;
Примотестон Депо 250 мг/мл;
Тестостерон-Депо 50,100, 250 мг/мл;
Тестен-250 100, 250 мг/мл;
Тестостерона Пролонгат 100 мг/мл;
Тестостовирон Депо 100 мг/мл ; 250 мг/мл.

  Това е дългодействащ инжекционен препарат. Той често е използван от атлетите и прилича на останалите тестостерони. Силно анаболен и андрогенен, ароматизира лесно и е умерено токсичен за черния дроб. Независимо какво си мислите за Биoнабол, Анаполон  и други, ако става въпрос за мускулна маса и прираст на сила,  тестостерон - е  бил и  остава препарат  №1.  Някои атлети разказват, че Testosterone Enanthate (Тестостерон eнантат) не се усеща така добре както Testosterone Cypionate. Както и да е Testosterone Enanthate (Тестостерон eнантат) трябва да бъде поставян веднъж на 10 дни, за разлика от Testosterone Cypionate, който се поставя веднъж седмично. Ефективната доза от Testosterone Enanthate (Тестостерон eнантат) е в порядъка 1 - 3 мл на 10 дни.
  Това е така защото  Testosterone Enanthate (Тестостерон eнантат) има период на полуживот около седмица. Решаващо преимущество на Testosterone Enanthate (Тестостерон eнантат) е че той има силно андрогенно и анаболно въздействие. Поради което всеки използващ препарата за кратко време има голям прираст на мускулна маса и значително повишава силата. Но това е свързано и със значително задържане на вода. 
  Щангистите и пауърлифтърите високо ценят качествата на този препарат. Testosterone Enanthate същото е ценен и в спортове при които качества като груба сила, агресивност се смята за желателни. Дан  Дъчейн в своята книга „Справочник на стероидите-2” препоръчва дозите да достигат 2000-4000 мг седмично. Това съвсем не необичайно такива дози прилагат предимно състезатели по американски футбол и пауърлифтинг.  За бодибилдерите задържането на вода  свързано с приема на  Testosterone Enanthate е двуяко. Вярно е че бързо стават масивни и силнии, но след няколко седмици огледалото показва една напълно гладка, водниста и подпухнала мускулатура,  която изглежда като напомпана с въздух до тези размери и колкото и да се напрягате нищо не става. Който не вярва нека се постарае да види елитните състезатели по време на техния основен период когато употребяват неимоверни количества Тестостерон eнантат. Хубавото е, че когато употребявате Testosterone Enanthate изпитвате напомпване в краката дори и от изкачването на стълбите до вашето жилище. Приемат на Testosterone Enanthate помага при болки в ставите и гърба дължащи се на начални дегенеративни процеси на прешлените на гръбначния стълб. Въпреки плюсовете на препарат начинаещите не трябва да го използват. Те би трябвало да стоят настрани от всички естери на тестостерона. Всеки които до сега не употребявал стероиди трябва да отложи употреба  на тестостерониви препарати до момента в който другите „леки стероиди” вече не действат. За нарастване на мускулна маса Тестостерон eнантат се комбинира  с Анаполон, Бионабол, Дека- дураболин и Параболан. Примерен прием – 100 мг Анаполон дневно, 200 мг Дека-дураболин и  500 мг Testosterone Enanthate. След 6 седмици може да замените Анаполон с 30 мг Бионабол. Принципно Тестостерон eнантат в цикли за маса се комбинира добре почти с всички стероиди (съществува синергизъм ).
  Проблем при употребата на Testosterone Enanthate е, че той има свойството силно да ароматизира в естроген. В резултат на което организмът натрупва излишни мазнини,  често се наблюдава и гинекомастия. Макар че това е строго индивидуално и е в зависимост от предразположеността на индивида употребяващ препарата. Има атлети които даже и при дози надвишаващи 1000 мг дневно не страдат от феминизация, натрупване на мастна тъкан и  задържат незначителни количества вода. Докато при още от първата ампула получават болка в зърната на гърдите. За това те трябва да  приемат допълнително Нолвадекс и Провирон. Тестостерон eнантат стимулира процесите на възстановяване в организма. Поради това той добре повлиява жизнения тонус, предоставя допълнителна енергия и ускорява фазата на компенсация. При употребата му атлетите си позволяват да тренират и 6 пъти седмично някой дори правят и двуразови тренировки и въпреки това се чувстват възстановени и силни. Атлети употребяващи Testosterone Enanthate разказват за удивително изпомпване по време на тренировката.
  Общо приета доза Testosterone Enanthate много се различава говори се от 250 мг седмично до 2000 мг дневно. Разумната доза все пак е между 250 -1000 мг седмично. Дози над 500 мг е по добре да бъдат разделени на два приема седмично. Testosterone Enanthate оказва силно влияние върху Хипоталамуса. Дейноста на хипофизата в резултат на наличната обратна връзка се намалява което води до намаляване на собственото производство на тестостерон. Поради това се препоръчва всеки употребяващ Testosterone Enanthate повече от 6-8 седмици в края на цикъла да използва hCG. Инжекциите от 5000 U.I се поставят всеки пети ден в продължение на 15 дни ( общо 3 инжекции) това спомага за намаляване на проблема с подтискането на ендогеното производство.
  Приемът на hCG, Хломид и Нолвадекс е обичаен в края на циклите с тестостерон. Ползването на тези препарати спомага за преодоляването на възникващата катаболна фаза и отново повишават ендогените нива на тестостерона. Всеки който си позволи да пренебрегне ролята на тези препарати ще забележи как бързо натрупаната маса също така бързо се губи. Дори и бавно да намалявате дозите това пак ще се случи. Това може да бъде избягнато само с употреба на тестостерон стимулиращи препарати и антикатаболни вещества като Кленбутерол, Ефедрин и разбира Растежен хормон. Друг вариант е прехода към по меки анаболни стероиди като Дека-дураболин, Винстрол или Примоболан. С Testosterone Enanthate много хора могат да станат силни и големи, но мнозина от тях не успяват да съхранят резултатите.
Страничните ефекти от употребата на препарата са характерни за всички силни андрогени. Задържане на вода, високо кръвно налягане в резултат на това, акне, особено забележимо в областта на гърба, раменете и ръцете. Тези странични ефекти са характерни при продължителна употреба, но при преустановяване на употребата сравнително бързо  изчезват. Проявите на феминизация и особено на гинекомастия се блокират с приемана антиестрогени. В началото на приема се забелязва сексуална хиперстимулация  с чести ерекции. При млади атлети се наблюдава вириализация, преждевременно вкостяване и прекратяване процеса на израстване. Наблюдават се и други обичайни странични ефекти: атрофия на тестисите, снижение на сперматогенезата и повишаване на агресивността. Важно е да насочите своята агресивност в тренировките, а не към околните. За съжаление това не се удава на много от атлети приемащи Testosterone Enanthate. Обикновено до това асоциално поведение водят по-високите дози. Възниква така наречения „Супермен синдром”. Макар че Тестостерон eнантат се разрушава в черния дроб това химическо вещество при разумни дози е много по-слабо хепатотоксично от  17- алфа-алкилираните орални стероиди. Жените определено трябва да избягват употребата на Testosterone Enanthate. Ако все пак прибягнат до употребата на този препарат спортните медици препоръчват максимален прием от 250 мг на 7-10 дена. За спортисти подлежащи на допинг- контрол може би ще интересна констатацията на Дан Дъчейн, че употреба до 300 мг седмично не води до превишаване съотношението 6:1 тестостерон / епитестостерон.

Полезни действия на водата върху тялото ни


Тялото на всеки от нас съдържа 70% вода.
При проблем със здравето може да се добие голяма информация за естеството на проблема ако се обърне внимание на количеството вода което се съдържа в засегнатата област. Съдържанието на вода в тялото ни се регулира от хормони, като  антидиуретичния хормон /DHN/ и алдостерон. Опитайте се да си набавите най-добрата питейна вода. По-долу са изброени 18 начина по които тялото ни използва водата. Въздуха  който дишаме не е напълно чист. Някои от храните, които консумираме съдържат токсини. Козметичните продукти, които ползваме за кожата и косата си също съдържат токсини. Водата  помага да изхвърлим вредните токсини от тялото ни.

  • Водата  подобрява състоянието на ставите ни.
  • Водата  транспортира кислорода и хранителните вещества в организма ни.
  • Водата регулира телесната ни температура.
  • Водата има силно влияние върху кръвното ни налягане. При недостатъчна консумация на вода е възможно да усетим силно отпадане.
  • Водата предпазва от образуване на съсирвания на кръвта.
  • Водата подобрява работата на стомашно – чревния  тракт.
  • Без вода нормалното функциониране на бъбреците ни е невъзможно.
  • Водата ни предпазва от прекомерно изсушаване на кожата.
  • Водата намалява честотата на инфекции по пикочните пътища.
  • Възможно е главоболието ни да е причинено от недостатъчен прием на вода.
  • Водата облекчава симптомите на треска.
  • При хидротерапията се използват терапевтичните свойства на топлата и студена вода за облекчаване на различни проблеми.
  • Топлата вода стимулира имунната система.
  • Горещата вода стимулира кръвообращението. Представете си, че се прибирате вкъщи след дълъг и изтощителен ден и си вземате вана с топла вода. Сигурно е, че след като излезете от ваната ще се чувствате релаксирали, а стресът ще е значително намален. Професионалните спортисти обикновено вземат парна баня или се отпускат в джакузито след тренировка.
  • Студената вода намалява възпаленията.
  • Ледът премахва отоците.
  • При Спа терапията се използва редуването на топла и студена вода за облекчаване на проблеми на горните дихателни пътища, намалява стреса, лекува инфекции и главоболие

неделя, 28 август 2011 г.

Тестостерон пропионат


Тestosterone propionate е маслен инжекционен анаболен стероид. Много атлети считат, че propionate е най-мекия тестостеронов естер и е предпочитан при диети за рлеф. Препаратът е бързо действащ за разлика от другите тестостерони-сypionate или enantate и изисква по-често инжектиране, за да се поддържат стабилни кръвните нива.Както всички тестостерони, propionate е добър медикамент за мускулна маса, даващ бърз прираст на размери и сила. В същото време превръщането му в естроген и дехидротестостерон, предполагат типичните за тестостерона странични ефекти. Много атлети считат, че propionate е най-мекия тестостеронов естер и е предпочитана форма при диети в период за релеф.Може да се каже, че препарата е любимия тестостерон сред жените билдери/за тези, които използват тестостерон/, т.к. кръвните му нива са по-лесни за контрол в сравнение с другите тестостеронови естери. При поява симптоми на вирилизация, атлетките не трябва да чакат седмици, нужни за да спадне концентрацията на тестостерон, както е при енантата например. Хората, чувствителни към гинекомастия и водна задръжка е нужно да приемат антиестрогени. Комбинацията Clomid или Nolvadex и Proviron, работи отлично, за да се предотвратят тези явления. Както всички тестостеронови препарати и propionate, подтиска ендогенното производство на тестостерон.Използването на тестостерон стимулиращи лекарства като Pregnil и/или Clomid/Nolvadex e желателно, за да се избегне пост стероидния крах. Най-разспространените дози за този медикамент са инжектиране на 50-100мг. всеки ден или през ден.Testosterone propionate обикновено се комбинира с Methandrostenolone, Anapolon или Deca durabolin за качване на мускулна маса. В цикли за релеф се съчетава с Winstrol, Primobolan или Anavar.