събота, 10 септември 2011 г.

Упражнения за Рамо

Военна преса за рамо
с щанга
(Seated Military Press)










Разтваряне в страни
с дъмбели
(Dumbell Lateral rais)
Средно рамо










Въртолет за рамо
(Neck)
Средно рамо и
трапец







Повдигане на дъм
бели в страни при
лицев лег ( Lying
Dumbell Row)
Задно рамо









Повдигане на дъмбели
встрани при наклон на
пред (Bent over Lateral
raises)
Задно рамо








Повдигане на дъмбели
встрани при наклонена
пейка (Bent over lateral
raises on incline bench)
Задно рамо









Повдигане на дъмбели
пред тялото (Dumbell
fron raise)
Предно рамо










Повдигане на долен
скрипец пред тялото
(Cable shoulder Flexion
with bar)
Предно рамо

Упражнения за Предмишница

Бицепсово сгъване
с надхват
(Biceps Reverse curl)








Пронирано разгъване
за предмишница
(Reverse Wrist Curl)









Сгъване за предмиш
ница с щанга зад тяло
(Back wrist curl)

Упражнения за Прасец

Калф машина
(Seated calf
Raise)











Повдигане на
пръсти от стоеж
(Calf Raise)











Повдигане на
пръсти от седеж
с щанга
(Seated Calf
raises)









Повдигане на
пръсти на лег
преса
(calf raises with
TQLT)









Магарешко
яздене
(Donkey Calf
raises :)

петък, 9 септември 2011 г.

Упражнения за Корем

Коремни преси с
изпънати крака
(Stright Leg Sit-up)











Лакътна опора
(Plank)









Повдигане на кра
ката от вис
(Leg rise)










Коремни преси
на пейка
(Bend leg Sit-up)











Коремни преси
на наклонена
пейка
(Decline Sit-Up)










Махало
(Floor wipers)

Упражнения за Гърди

Изтласкване на
щанга от лег
(Barbell Bench
press)











Изтласкване на
щанга от наклон
(Incline Barbell
Bench Press)







Изтласкване на
лежанка от обра
тен наклон
(Barbell Dicline
Bench Press)





Лицеви опори
(Band Push ups)











Изтласкване на
лежанка с дъмбели
(Dumbell Bench press)










Флайс
(Flat Bench
dumbell Fly)









Крос-оувър
(Cable Crossover)









Флайс на пекто
риалис машина
(pectoral fly)












Избутване за гърди
на машина
(Seated Chest Press)








Изтласкване на
смит машина
(Smith machine Chest press)

Упражнения за Гръб

Mъртва тяга
(deadlift)









Гребане с дъмбели
(Dumbell bent-over roll)











Гребане с Т-щанга
Мечка
(T-bar row)










Гребане с щанга
Чуккчета
(Barbell Row)










Гребане на хоризо
нтален скрипец
(V-Grip Seated Row)











Набиране с широк
хват
(Pull up)










Придърпване на 
скрипец с тесен
хват
(narrow grip lat
pull down)









Придърпване на
скрипец с широк
хват
(Wide grip Lat
Pulldown)









Пуловър
(Dumbell Pull
over)










Упражнения за Бицепс

Бицепсово сгъване
със щанга (Burbell Curl)











Бицепсово сгъване
с обратен хват
(Reverse Burbell Curl)







Концентрирано сгъване
(Concentration Curl)











Чуково сгъване с дъмбели
(Hammer Curls)










Сгъване за бицепс на
скотова пейка
(Preacher Curl)












Бицепсово сгъване
с дъмбели от накло
нен седеж
(Dumbell incline
Curl)







Бицепсово сгъване
на долен скрипец
(Cable Curl)

Упражнения за Бедра

 Клек (Squat)














 Напади (Buttocks)



  Бедрено разгъване
  (Leg Extensions)










                                                                                       


Бедрено сгъване (Leg Curls)










Повдигане на седалището от лег (Butt lift)












Избутване на лег преса под 45-градусов ъгъл

сряда, 7 септември 2011 г.

Какво месо да изберем ?

За всеки, който се занимава с фитнес, месото е изключително важна храна, защото играе значима роля в здравословното и балансирано хранене. Това е свързано с наличието на жизненоважните витамини и минерали в месата и с това, че те са отличен източник на протеини. Нашето тяло се нуждае от протеини, за да расте и да се възстановява. В статията “Белтъчини – или от какво се правят мускули” е дадена справка за съдържанието на белтъчини в някои видове месо. Също така месото е ценен източник на енергия. Желязо, цинк и селен, витамин В и D са само някои от жизненоважните съставки, които се съдържат в говеждото, свинското и птичето месо.
 Червените меса са добър източник на лесно абсорбиращо се желязо. Свинската рибица осигурява витамин В, а черният дроб (пилешки, телешки, агнешки) доставя много хранителни вещества от витамин A до цинк. Витамин С, съдържащ се в зеленчуците, спомага за по-доброто абсорбиране на желязо в месото, така че комбинацията от месо и зеленчуци е изключително полезна и здравословна. 
 Известно е, че различните видове месо имат и различни качества. Трениращите знаят добре основните принципи: първо, не е желателно да  се консумират тлъсти меса; второ, не е желателно да се пържи месото; трето, за предпочитане е месо, а не продукти от мляно месо. За жалост деликатеси като пастърма и пушени филета също не са най-полезното нещо за спортисти, особено когато се стремят да изчистят максимално мазнините от тялото си, тъй като количеството на готварска сол е твърде голямо в тези вкуснотийки. Най-добре – чисто месo, сварено или печено. Накратко ще се спрем на някои видове меса и мястото им здравословното хранене. 

Пилешко месо 
Птичи меса -основни предимства на птичите меса са лесната смилаемост, добрите вкусови качества, сравнително бърза обработка. Месото на птиците в сравнение с това на бозайниците има много по-малко съединителна тъкан и е по-крехко. Мазнината се намира предимно под кожата и около вътрешните органи. Отстранявайте кожата, когато сте на диета. Пилешкото месо съдържа 15-18% белтъчини, а мазнините са едва 4%. То е за предпочитане и защото наситените и ненаситените мастни киселини в него са с най-добър баланс. Богато е на мастноразтворимите витамини А, D и Е. Съдържа много витамини от групата В, а също и важни  минерални вещества като желязо и фосфор. Мазнините от птици са богати на наситени мастни киселини, което ги прави биологично активни. Те имат ниска температура на топене и много добра усвояемост. Много бедно на съединителна тъкан (сухожилия), птичето месо е лесноусвояемо. Подходящо е за спортисти, възрастни хора, дори за малки деца, тъй като не претоварва неукрепналата им храносмилателна система.Всеки, който спазва диета  с цел намаляване на лично тегло или изчистване на мазнини, трябва да отделя кожата. Диетолозите съветват това да става още преди термичната обработка, ако целта е да се сведат до минимум постъпващите в организма мазнини.
Пуешко месо
Пуешкото месо се усвоява лесно от организма. Съдържа много протеини, малко мазнини, които са по-концентрирани в кожата. В 100 грама пуешко се съдържат 136 калории, 25 грама белтъчини и 3 грама ненаситени мазнини. По-голям процент мазнини има в черното пуешко месо. В пуешкото има още желязо, цинк, фосфор и витамин B. Цинкът играе голяма роля за ензимите в човешкия организъм и за поддържане на имунната система. Голям плюс на това месо е наличието на селен, защото този минерал е от изключителна важност за здравето, тъй като той е мощен антиоксидант. По нискокалорично е бялото пуешко месо, което представлява 70% от месото на пуйката, но разликата с калоричната стойност на черното пуешко месо е само около 10 калории. Така че като цяло пуешкото е много подходяща храна за хора, занимаващи се с фитнес или пазещи диети за отслабване.

Щраусово месо
Особено полезно е щраусовото месо, защото е ниско калорично - 0,03 % мазнини, но в същото време протеините са 22 %. Освен това се готви лесно. Наричат го месото на третото хилядолетие. Ще е необходимо обаче време, докато щраусовото месо стане постоянно за трапезата на европейците.


Заешко месо
Съдържанието на мазнини в заешкото зависи от степента на угоеност и варира от 6 до 20%, а на белтъчните вещества е от 18 до 23%. Месото на домашния заек се отличава със значително високото съдържание на пълноценни белтъци и по-ниското съдържание на непълноценни съединително тъканни белтъци. Лесната им усвоимост (до 90%) от човешкия организъм правят заешкото полезно за деца и възрастни. 
Диетичните качества на месото се обуславят до голяма степен от ниското съдържание на холестерин и високото съдържание на лецитин. В сравнение с пилешкото месо заешкото съдържа 2,7 пъти, а в сравнение с телешкото - 2,4 пъти по-малко холестерин. За хората, които са на диети с цел намаляване на килограми и чистене на мазнини, е важно да знаят, че трябва да избират по-млади и по-малко угоени зайци. Наличните мазнини трябва да се почистват още преди кулинарната обработка.

Телешко месо
Телешкото месо е богато на  протеини, витамини B6, B2 и B12, селен, фосфор и ниацин.Също така е мощен източник на желязо и цинк, които подпомагат поддържането на нашето здраве. В телешкото месо има несравнимо по-малко мазнини от свинското .Сварено добре, то може да се консумира и студено, което е твърде удобно при диети.

Какво представлява силата ?


Учените отдавана са открили, че силата на мускула е правопропорционална на неговото напречно сечение. Това, както и фактът, че приспособления капацитет на организма е строго ограничен, определя положението, че ефикасността и продуктивната тренировъчна програма трябва да бъде изключително насочена и само към развиването на сила. Следователно, ако искате смесени или никакви резултати – комбинирайте силова тренировка с тренировка за издръжливост. Но, ако целта ви е да развиете мускулите си във възможно най – голяма степен за възможно най – кратко време – тогава тренирайте само и специално за сила. 
 Когато изтъкнеш това пред културистите, те често възразяват: „Как така да са свързани силата и масата, когато аз познавам момчета с малки мускули, които вдигат по – големи тежести от някои доста масивни хора?”
В случая тяхната грешка се състои в това, че се опитват да подведат под общ знаменател два различни индивида. Фактът е, че човекът с по – малки мускули може да ги увеличи, само като качи сила. По същия начин, масивният човек ще стане още по – голям, единствено ако стане и по – силен. Привидно по – голямата сила на по – слабия човек може да се дължи на наличието на благоприятни фактори, като например яки сухожилия и по – добра нервно – мускулна връзка. Мускулите на по – тежкия човек, макар че са способни да се съкращават по принцип с по – голяма мощ, може да притежават по – малка видима сила поради възпрепятстващи обстоятелства, като по – големи кости, както и факта, че колкото по – обемни са мускулите, толкова по – малко ефикасен става „ъгълът на дърпане”.
Не правете грешката да се сравнявате с другите. Единственият човек, с който е оправдано да се сравняваш, си самият ти. Ти ще станеш по – голям, само ако станеш и по – силен. Дотогава, докато силата ти нараства след всяка тренировка, ти си на прав път.

неделя, 4 септември 2011 г.

Гуарана


 Гуарана е едно чудесно растение, което може да бъде в  помощ за повишаване на общия тонус на организма, половата активност, за преодолеяване на умората и отпадналостта след тежки физически и психически натоварвания. Още в далечното минало мъдрите индианци знаели за въздействието на гуараната върху метаболизма на клетъчно ниво, както и че тя увеличава хидролизата на мазнините. Усвояване на веществата от организма, съдържащи се в гуараната, е постепенен, което позволява на тялото дълго време да не чувства умора и отпадналост. Екстрактът от гуарана се понася добре от организма и не дразни стомаха. Той стимулира обмяната на веществата, респективно и мускулната активност. Подобрява кръвоснабдяването на мозъка, което значи, че повишава способността за концентрация и запаметяване.
 Приемът на гуарана понижава апетита, така че ако имате достатъчен калориен разход, можете чувствително да понижите процента на подкожните мазнини в своето тяло. В гуараната кофеинът е в пъти по-добър и стимулиращият му ефект е по-висок (от 2 до 5 пъти в сравнение с кафето, в зависимост от вида му). Приемът на този вид кофеин (гуаранин) в точни дози ускорява метаболизма и съдейства за по-бързото изгаряне на калории. Гуарана се продава под форма на хранителни добавки (таблетки, екстракт) и чай. При прием на хранителни добавки съдържащи гуарана следвайте указанията на етикета.