петък, 27 юли 2012 г.

DNP - Фат бърнар


Когато се говори за екстремния Фет бърнър DNP, първо трябва да се изясни понятието АТФ /молекула, наречена аденозит трифосфат, горивото на живота;изграждащ елемент на нуклеиновата киселина, който генерира биологичната енергия в комбинация с В1, В2, B3 и пантотенова киселина/, защото DNP въздейства именно върху процеса на образуване на АТФ, като го прави неефективен. АТФ е енергийното гориво, което е нужно за протичане на всички биохимични реакции в човешкото тяло. Без АТФ клетките не биха могли да функционират. Калориите, които човек поема, не се усвояват директно, а се превръщат в АТФ.
За DNP  се заговаря  през 1930 година, когато продуктът е  използван за първи път в хапчета, предназначени за отслабване. Следва поредица от коментари и изследвания, отрицания и одобрения. Много учени твърдят, че DNP е твърде опасен продукт, поради повишаване на телесната температура при употребата му. В спортните среди културисти и непрофесионални атлети го приемат заради мощния му ефект за намаляване на телесните мазнини.          

 Както при много други препарати и тук важи правилото, че дали нещо е вредно, или полезно, зависи от много фактори, някои от които ще разгледаме в статията.
Възниква въпросът, как DNP оказва въздействие върху този процес и го дезактивира. При приема на препарата потенциалната енергия от приема на калории не се преобразува в необходимото гориво (АТФ), а в топлина. Като последица от това нивата на АТФ спадат, а клетките на тялото се стремят да запълнят липсата и започват да разграждат още мазнини и въглехидрати. Тъй като човешкият организъм не може да изгради приспособимост към DNP, тялото търси свои начини да се сдобие с нужното му ниво АТФ. Налице е ефектът от аеробната тренировка, но много по-мощен и неограничен във времето.
След като изяснихме механизма на действие, е редно да засегнем още няколко твърде важни въпроса, касаещи всеки, който прояви интерес към DNP.
 Това препарат за отслабване ли е? Кой и как може да го употребява?
Отговорът на първия въпрос е сложен – и да, и не. Наистина се намалява телесното тегло, но това не са хапчета, към които трябва да се посяга безотговорно. Ако целта е намаляване на 3-4 килограма, по-добре е да се приложи всеизвестната формула: диета плюс активно движение. За хора, които нямат знания, психическа подготовка за последиците, тренираност и издръжливост, е по-добре да не посягат към DNP.
Всеки, който реши да приема препарата, трябва да е в отлично здравословно състояние. Ако има някаква доказана вече алергия, е по-добре да се консултира с лекар. Дори най- незначителни на пръв поглед здравословни неразположения могат да стана причина за лоши последствия при комбинация с DNP. Препоръчително е, ако е възможно, да се приема препарата в по - хладните сезони, тъй като употребата му води до повишаване на телесната температура и усещане за изтощителна горещина.
Начинаещите атлети трябва да си дадат сметка за състоянието си като физическа и психическа подготвеност да понесат последиците от приема на DNP. Препоръчителната дозировка за начинаещи е 2 до 6 мг на килограм телесно тегло, като се започне от 2 мг и постепенно се достигне до 6 мг. Помните навярно фразата “Бързай бавно!”, тя е абсолютно подходяща за случая. Постепенното увеличаване на дозировката ще даде възможност на организма да  понесе въздействието на препарата по-безболезнено. Големи дози от порядъка на 300-400 мг не трябва да се вземат еднократно по никакъв повод. Редно е да се разделят поне на два приема през 12 часа.
Опитни билдери, които познават добре реакциите на тялото си и вече са наясно с последиците от приема на DNP, могат да използват дневна доза от 600 мг, но не ви съветваме да правите това, особено ако не сте под постоянен лекарски контрол.
Неизбежно възниква и въпросът,  в продължение на колко дни може да се приема препарата. Отдавна вече  е отхвърлено твърдението, че цикълът на прием не трябва да превишава 10 дни. Всеки атлет трябва да реши този въпрос индивидуално, като се съобразява  с целите си и реакциите на организма си след първите 3-4 дни от приема на  DNP. Един от най- подходящите варианти е дози от 2-3 мг в продължение на 4 седмици.След привикване с дозировката, се преминава към увеличаването й с 1 капсула и се продължава цикъла още 3-4 седмици. Ако умората стане непоносима –  се спира приемът. При положение, че организмът е в състояние да се справи, може да се увеличи дозата – 3 капсули през 8 часа .Такъв прием е вече доста рискован и затова трябва да предупредим – не се инатете, а преценявайте точно състоянието си, следете телесните си показатели и вземайте правилни решения.
Трябва да се има предвид, че употребата на този препарат изисква и някои промени в храненето. Преди да се започне цикъл с DNP, е необходимо да се изчерпят предварително въглехидратите, за да започне препаратът веднага да действа ефикасно. Обикновено 3-4 дни са достатъчни за изчерпването на запасите от гликоген. През целия цикъл е добре да се поддържа следното съотношение в храненето: 33% протеини, 33% въглехидрати и 33% мазнини. Поради опасност от хипогликемия трябва да се следят телесните показатели внимателно. В края на цикъла, ако се вземат ниски дозировки по- дълго време, е добре да се премине към друга диета: 30-35 % протеини, 50-55% въглехидрати ,15% мазнини. Ако цикълът е кратък, а дозите по- големи, е препоръчително да се приложи направо това съотношение в диетата. Макар че процентът на въглехидратите е висок, докато се взема препаратът няма опасност за качване на килограми, защото всичко се използва за  гориво, тъй като тялото се бори да възстанови нивото на АТФ. Бихте могли да зададете въпроса, нужно ли е въобще да се приемат мазнини. Не е нужно, но те забавят  изчистването на червата, което пък създава усещане за ситост. По- опитни атлети могат да понижат мазнините до 10% и по-малко.
Следващият важен въпрос, който изисква внимание, е за страничните ефекти при употреба на DNP.
Най-ярко е изразено чувството за горещина и то е обосновано от факта, че се повишава значително телесната температура. Обратно на очакванията, че температурата се вдига тя си е 36.5 тъй като при прием се отделя топлина,а не се задържа. Може да се облекчи влиянието на този страничен ефект, като се стои на по-хладно и най-вече като се пие много вода. С изпиването на 3-8 литра вода се преодолява и дехидратацията, която настъпва като последица от прегряването на тялото. Трябва да се приемат и изотонични напитки, защото потенето води до дисбаланс на електролитите, а това е твърде опасно. Други странични ефекти са водната задръжка, виенето на свят, колебания в кръвното налягане, могат да се появят безсъние, разстройство, главоболие. Най-трудна за преодоляване е постоянната умора, тъй като най-точно казано целият организъм е подложен на  изпитание. Не е правилно в този момент да се провеждат тренировки, особено аеробни, това ще доведе до още по-голямо изтощение. Можете да си помогнете, като вземате антиоксиданти и преди всичко витамин Е – 800 до 1000 единици за 24 часа. Употребата на Глицерол , 4 супени лъжици за 24 ч.,на два приема през 12 часа, ще осигури съхранение на мускулната хидратация и предотвратяване на катаболитните процеси.
Всички странични ефекти обикновено са временни и след като се спре приема на DNP, те отзвучават.

четвъртък, 26 юли 2012 г.

ТОП 10 Здравословни добавки


Хранителните добавки са пазар, който расте с особено бързи темпове. Влизайки в аптеката или дрогерията, разбира се, го правим с похвалното намерение да се погрижим за здравето си. Обещанията като „понижава мазнините”, „изгражда мускули”, „намалява знаците на стареенето” ни атакуват от почти всяко шишенце или кутийка. Но с огромният избор от хранителни добавки, и безкрайната информация за тях в медиите, включително интернет, как да изберем продуктите, които са наистина ефективни?!

Д-р Крис Мор, добре известен и уважаван експерт по храненето и отслабването в САЩ, предлага един от многото варианти на списък с десетте хранителни добавки с доказано действие, които да предпочетем пред добре рекламираните, но неефективни продукти.

1. Рибено масло

Рибеното масло е известно с това, че доставя на тялото омега-3 мастни киселини, каквито то не може да произвежда само, затова трябва да си набавя от диетата. Дори и да ядем риба веднъж или два пъти седмично, няма как да приемаме достатъчно омега-3, за да задоволим нуждите на организма.

С приемането на висококачествено рибено масло като хранителна добавка можем да ограничим нивото на триглицеридите, да понижим риска от сърдечни заболявания и диабет, да подобрим процеса на възстановяване след тренировки и за защитим здравето на мозъка си. Омега-3 мастните киселини дори могат да ни помогнат да намалим телесните мазнини.

Когато избираме хранителна добавка с рибено масло е важно да си купим такава, която доставя на тялото минимум 2 г EPA и DHA (две от трите мастни киселини в омега-3) дневно.

2. Витамин D

Много данни от проучвания сочат, че хората често имат дефицит на витамин D. Това не е изненадващо, тъй като това хранително вещество трудно се набавя от храната (макар че консервираната сьомга, млякото и сардините са добри източници), а единственият друг метод е чрез слънчевата светлина. От ноември до март обаче рядко можем да се насладим на слънчеви дни и да си набавим достатъчно количество витамин D. Дори когато сме навън, сме покрити с дебели дрехи и слънцето, ако изобщо го има, не достига до кожата.

Повечето експерти са съгласни, че е добре дневно да започнем да приемаме по 1000 МЕ витамин D, ако има такъв недостиг - за да го компенсираме.

3. Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин не е жизнено важна хранителна добавка, но е добре да имаме едно шишенце под ръка. Тъй като е богат на аминокиселини с разклонени вериги, този протеин помага за възстановяването след тренировки. По-важното е, че е бърз и удобен източник на качествени калории. Ако го добавим към плодове или към лъжица фъстъчено масло, имаме перфектно бързо похапване, което отнема не повече от 60 секунди, за да се приготви.

4. Зелени продукти

Макар че не заместват плодовете и зеленчуците, зелените продукти (концентрати на плодове и зеленчуци) са добър метод да се „презастраховаме”, ако не ядем достатъчно от прясната продукция. Препоръчителната дневна доза от 5 порции плодове и зеленчуци се приема от не повече от 10% от хората на възраст от 5 до 35 години. Зелените продукти помагат да запълним този недостиг и са особено удобни, когато е трудно да си набавим свежи плодове и зеленчуци – например по време на дълго пътуване.

5. Пробиотици

Работата е там, че има милиони различни щамове бактерии в червата ни. Някои от тях са полезни, други – не. Тези бактерии могат да се отразят на цялостното ни здраве, храносмилане и имунитет.

Пробиотиците ни помагат да попълваме и поддържаме вътрешния си запас от полезни бактерии, които ограничават газовете, подуването и коремните болки. Препоръчително е да си намерим продукт на утвърдена марка, който предлага поне 3 милиарда организма в една доза. След отваряне трябва да държим добавката в хладилник, за да бъдат организмите ефективни.

6. Куркума

Куркумата е подправка, която се използва често най-вече в индийската кухня. Стотици изследвания са доказали, че тя притежава широк спектър от здравословни ползи – антиракови, антивирусни, противоартритни и противовъзпалителни. Можем просто да добавим куркума към ястията си, за да се възползваме от ползотворното й действие или да потърсим хранителна добавка, която да ни доставя около 500 мг дневно.

7. Канела

Друга подправка с високо ниво на мощни антиоксиданти е канелата. Изследвания показват, че тя може да подобри инсулиновата чувствителност, която от своя страна подобрява оползотворяването на въглехидратите и води до по-добър контрол върху кръвната захар.

Можем да си поръсим канела върху шейкове, кафета, плодове, овесени ядки, кисело мляко или каквото друго искаме, за да се възползваме от приятния вкус и ползотворното действие на подправката.

Ако пък предпочитаме, можем да изберем хранителна добавка с около 1 г дневен прием на канела (това е 1/2 ч.л.). Ако имаме проблем с кръвната захар, трябва да сме предпазливи при комбиниране на канелата с лекарствата срещу диабет или добавки, които контролират кръвната захар.

8. Псилиум

Псилиумът е разтворима фибра, която помага за понижаването на холестерола и регулирането на кръвната захар. Ако изберем да приемаме псилиум, е важно да започнем с малки дози и да ги увеличаваме постепенно. Добавянето изведнъж на твърде много фибри към диетата ни може да причини някои странични ефекти като например газове.

9. Креатин

Креатинът е една от най-широко изучаваните хранителни добавки – и клиничните изследвания, и впечатленията на спортисти показват едно и също: креатинът наистина работи. Хранителната добавка подобрява функцията на мускулите при интензивни упражнения и води до мускулна хипертрофия, обикновено при повишено задържане на течности в мускулните клетки, макар че някои данни предполагат, че има подобрение и в диаметъра на мускулните влакна.

Вегетарианците се повлияват по-рязко от приема на креатин, защото приемат по-малко от него чрез храната. Добавянето на 3-5 г от веществото на ден ще ни помогне да подобрим силата, издръжливостта и скоростта на реакция на мускулите, както и да увеличим мускулната маса.

10. Бета-аланин

Бета-аланинът печели интереса на учените през последните години и вече има данни от няколко представителни изследвания, свързани с ефективността му. Тази добавка е „бета” формата на аминокиселината аланин, която мускулните клетки използват за формирането на карнозин - един от най-ефективните буферни агенти в скелетната мускулатура, което значи, че по време на много интензивна физическа активност помага за отлагането на факторите, които влошават резултатите.