сряда, 31 август 2011 г.

Миостатин



  Миостатинът е протеин, съставен от 375 аминокиселини. Той e открит първоначално от група учени в медицинския център „Джон Хопкинс” в Балтимор през 1997 г. Изследователите забелязали, че мишките, на които им липсвали гените, за да произвеждат миостатин, били 30% по-тежки от нормалните мишки, а наднорменото тегло се състояло изцяло от мускули. Този ефект бил наблюдаван и при добитъка - животните с мутации в миостатиновия ген имали големи релефни мускули. През 2004 г. се появил доклад за бебе, родено без миостатинови ген, което било видимо по-силно и мускулесто от другите деца.
Миостатинът върши черната работа в мускулите - срещу IGF-1 и другите растежни фактори - като възпрепятства разпространението и обособяването на сателитните клетки. Има слух за няколко от топ билдърите, че имат генни мутации, в резултат на които произвеждат по-малко миостатин от нормалното. Такива хора биха имали много по-големи ползи от тренировките дори без да приемат анаболни стероиди и други вещества.
  Миостатинът и кортизолът си взаимодействат, като взаимно увеличават нивата си. Заболявания, свързани с катаболни състояния, каквито са някои форми на рака и на ХИВ, се характеризират с високи нива и на двата хормона.
Повечето, но не всички, изследвания показват, че силовите тренировки понижават нивата на миостатин. Един експеримент също показа, че този ефект е подчертан от употребата на висококачествени протеинови суплементи. Прекомерните аеробни упражнения (в сесии по-дълги от 60 мин.) биха повишили нивата както на кортизола, така и на миостатина.
Преди няколко години някои компании за хранителни добавки се опитаха да продават на пазара скъп миостатинов блокер, извлечен от определен вид морски водорасли. Макар че блокираше миостатина по време на тестовете, допълнителните изследвания показаха, че не е ефикасен в човешкото тяло. След това учените, които откриха миостатина, съобщиха за производството на вещество, което е ефективно в човешкото тяло и води до 60% увеличение на мускулните размери при животните. Друга компания, Уейт Фармасютикълс, вече предлага на пазара изкуствено вещество (МИО-029), което блокира миостатина в човешкото тяло с цел да се лекува мускулна атрофия. Без съмнение в крайна сметка лекарството ще навлезе и в спортните среди и резултатите биха били интересни.
Факторите, влияещи върху мускулния размер и сила, са сложни и все още не много добре изследвани. Това, което се знае и е общоприето обаче, е, че изконните правила на бодибилдинга - правилно хранене, почивка и разумно тренировъчно натоварване, са достатъчни, за да подбудят вътрешните процеси, водещи до изграждане на голяма мускулатура.
Джери Брейнъм

1 коментар:

Анонимен каза...

bravo za statiqta

Публикуване на коментар