сряда, 17 август 2011 г.

Излизане от ААС-цикъл (PCT)

Преди да сте влезнете някъде е добре да знаете как ще излезете. Със стероидите нещата стоят по абсолютно същия начин - преди да ги вземем трябва да знаем какво ще правим след приключването им, защото всеки може да нараства с тях, но малко хора запазват резултатите и след приема им.

При излизане от ААС-цикъл пред атлета се поставя следните задачи: 

1). Възстановяване възможно най-бързо на собственото производство на Тестостерон и възстановяване работата на рефлекторната дъга „Хипоталамус (прозв.ЛХРХ)->Хипофиза (произв.ЛХ)->Тестиси (произв. Тестостерон)”! 
2). Запазване на максимално възможното от натрупаната маса и сила! Както знаем ААС оказват силен антикатаболен ефект! По време на техния прием стероидните молекули блокират рецепторите на клетките за кортизола, благодарение на което изработения кортизол не може да се свърже с клетките и остава в неактивно с-е. Тялото реагира на това като увеличава броя на кортизолните рецептори за да могат все пак, намиращите се в голямо количество кортизолни молекули, да свършат своята биологична задача. Това не е опасно, докато атлета взема стероиди постоянно. Но в момента, в който се спрат ААС кортизолните рецептори остават свободни, а сега те са и в по-голямо количество... 
А Кортизола носи една единствена информация в клетката – „Разпад на аминокиселините” със следващото им постъпване в кръвта и превръщането им в глюкоза. 

РЕШЕНИЕ НА ЗАДАЧА НОМЕР 1 
Като директен (и основен източник) на тестостерон в организма ние трябва ПЪРВО да съсредоточим вниманието си върху тестисите! 

Сложните ефири на Тесто (Сустанон, Омнадрен, Тестенат, Тесто-ципионат...) и Нандролон Деканоат (Дека, Ретаболил) дори и при дози 100мг/седм значително поддтискат производството на собствения Тесто, така че използването на тези препарати в ниски дози няма смисъл – и подтискат нивото на Тесто и ще бъдат постигнати крайно незадоволителни резултати от такъв курс! 

Практически няма разлика м/у използването на 3-седмични и 8-седмични ААС-цикли: възстановяването продължава еднакво дълго! М/у 8 и 12-седмични цикли възстановяването е по-трудно, но пак без особенни проблеми – за няколко седмици се нормализира. При цикли над 12 седмици вече могат да създадат проблеми с възстановяването. 

Тъй като за 1 ден след спирането на стероидите тялото не може да възстанови собственото производство атлета изпада в критичната фаза на прехода. 

Тестисите получават заповед за увеличаване производството на Тесто от Хипофизата, която отделя Лутеинизиращ хормон. Препарат, който има същият ефект като ЛХ е Прегнила. 

PREGNYL(HCG) 

Необичайна е формата под която се пуска Прегнила. Действащото в-во „Хориогонадотропин” преставлява бяла прахообразна, замразено-изсушена субстанция, която най-често е пресована. Във всяка опаковка на една ампула Хориогонадотропин има и една ампула инжекционен р-р, който представлява изотоничен р-р на натриев хлорид. Винаги тази течност се излива в ампулата с прахообразната субстанция. Така получената смес се вкарва вътремускулно. Ако не се вкара цялото количество, остатъка се съхранява в хладилник. Несмесените препарати не е нужно да се съхраняват и те в хладилник, а при стайна температура. 

Когато се приеме в края на ААС-цикъла Прегнилът помага да се върнат тестисите в тяхното първоначално положение, включително и на големина. 
По време на дълъг цикъл (над 10 седмици) атлетите в средата му провеждат курс от 2-3 седмици с Прегнил за да предотвратят атрофията на тестисите и да не остават дълго време без работа. Забелязано е, че точно по това време атлетите достигат своите най-добри резултати на маса и сила повреме на цикъла! Това се обяснява от една страна атлета има високо ниво на собствен Тесто, а от друга страна има и високо ниво на стероиди в кръвта. 
И сега нещо много важно, което не забелязах никога досега да го споменава някой във форума като препоръчва използването на Прегнил за излизане от стероиден цикъл! Както казва американският лекар д-р Мауро Ди Паскуале в книгата си „Употребата на лекарствени средства в аматьорския спорт”: Атлетите използват Прегнил за смекчаване на негативните последици,които се появяват след спирането на приема на стероиди, приемани дълго време. Тези атлети смятат, че употребата на Прегнил може да им помогне по-бързо да възстановят собственото производство на Тесто в тестисите и да го доведе пак до нормалното ниво. Но това мнение е все пак погрешно! Въпреки, че Прегнила стимулира производството на собствен Тесто, той не въздейства на рефлекторната дъга „Хипоталамус-Хипофиза-Тестиси” и не води до нейното възстановяване! След прием на стероиди Хипоталамуса и Хипофизата се намират в подтиснато състояние и продължават да бъдат в това състояние и след приема на Прегнил, защото получния собствен Тесто вследствие на вкарания отвън Прегнила (тоест лъже-лутеинизиращ хормон ЛХ) подтиска производството на собствения ЛХ!!! И така веднага след спирането на приема на Прегнил атета е принуден пак да мине през катаболната фаза. Приема на Прегнил просто само отсрочва настъпването й! Затова опитните атлети често комбинират и приемат Клостилбегит или Кленбутерол веднага след терапията с Прегнил или пък веднага започват нов ААС-цикъл!” 

Прегнилът има още едно качество, на което трябва да се обърне особенно внимание – препаратът има двуфазно действие! 
Американският лекар, д-р Уилям Н. Тейлор пише в своята книга „Анаболните стероиди и атлетите”: „Независимо от дозата действието на Прегнила се изразява в 2 фази по отношение на повишаване количеството на плазмения Тесто даже след една единствена инжекция! Първият пик на този подем започва 2 часа след поставянето на инжекцията, а втория – следва след 48-96 часа. По това време средното ниво на плазмотестостерона се увеличава.” 
В същата книга пише още: „Падро и колеги в 1980 са установили, че при дозировка от 1500МЕ нивото на плазменния Тесто се увеличава с 250-300% (2,5-3 пъти), а при дозировка от 5000МЕ той се увеличава в сравнение със стартовото ниво 300-600% (3-6 пъти)!” 
Ако се вземат под внимание тези наблюдения и се свържат с опита на атлетите може да се стигне до заключението, че атлета е дъжен да си инжектира една ампула на всеки 5 дни. Продължителността на курса трябва да е само няколко седмици. Смятаме, че използването на Прегнил повече от 3 седмици е лишено от какъвто и да е смисъл. 

Важно е да не се злоупотребява с Прегнила! Ако се приема твърде дълго или в твърде големи дози ЛХ-рецепторите в клетките на тестисите могат да загубят чувствителността си към Прегнила! Д-р Уилям Н. Тейлор в своята книга казва, че: „Високите и продължителни дози Прегнил водят до изчезването на ЛХ-рецепторите в клетките на тетисите, което може да доведе до тяхната нечувствителност към Прегнила и което е по-лошо – към собствения ЛХ изобщо!!!” 
По време на терапията с Прегнил настъпват същите отрицателни ефекти,както и при терапията с Тесто! С повишаването на собствения Тесто се увеличава и Естрогена, в резултат на което може да се получи гинекомастия. Във високи дози може да предизвика и акне вулгарис, а също и задържане на вода и соли. Затова гледащите напред атлети го комбинират с антиестрогени. Атлетите споменават още и за повишена честота на ерекциите и повишено сексуално желание. 

CLOSTILBEGYT 

Клостилбегита не може да предотврати намаляването на производството на Тесто по време на цикъл! Използването му трябва да започне, когато нивото на ААС в кръвта стане достатъчно ниско за да е възможно започването на възстановяването на производството. Това е приблизително 2 седмици след последното въвеждане на дългодействащи ефири на Тесто, приемани в разумни дози от порядъка на 500-1000мг/седм. 

Използването на К започва с 100мг на ден в първата седмица (2Х50мг) за да се получи бързо насищане в кръвта, а след това да се поддържа в доза 50мг (1 тбл.) на ден. Терапията се прави дотогава, докато лекуващият се не се увери, че нивото на собствения му Тесто не се е върнал в норма и не се е възстановил нормалния обем на тестисите. В болшинството в случаите за това са необходими 2-3 седмици. Но има и изключения – в такъв случай К може да се използва и 6 седмици като след това се спира и се правят изследвания на нивото на Тесто. 
В болшинството от случаите нормализира нивото на Тесто и на сперматогенезата за 10-14 дена. 

Най-добри резултати се постигат, когато се използва непосредствено след терапията с Прегнил. Разликата м/у двата препарата е, че Клостилбегита за разлика от Прегнила оказва влияние директно в/у Хипоталамуса в резултат, на което задейства цялата рефлекторна дъга на производството на Тесто! Докато Прегнила въздейства само на половите клетки в тестисите и не задейства рефлекторната дъга!Тъи като Прегнила само за няколко часа след приема увеличава производството на Тесто, то много атлети първо приемат него, а след това Клостилбегита. 
От книгата „Допинг” на Бригита Берендонк става ясно, че в Източна Германия още през 70-те години щангистите са използвали Клостилбегит за да повишават нивата на своя Тесто. Скоро след това е започнало неговото използване и в леката атлетика. През 1982г е забелязано, че въпреки повишеното ниво на Тесто препаратът не се улавя на допинг-тестовете. 
Страничните ефекти при разумни дози са много редки дори и при дълга употреба. 
Приема се след ядене с малко течност. 

РЕШЕНИЕ НА ЗАДАЧА НОМЕР 2 - Как да намалим нивото на Кортизола до нормалното? 

1). Важното е атлета предварително да е определил кога точно ще излезе от курса и да си е осигурил всички небходими поддържащи препарати. 
2). Намаляйте дозите бавно и равномерно; оралните стероиди, както и бързите инжекционни ефири се спират постепенно за 2 седмици след спирането на бавнодействащите инжекционни стероиди; никога не спирайте всички стероиди едновременно. Рязкото намаляване на Тесто в кръвта, съчетано с освобождаването на кортизолните рецептори, ви хвърля направо в катаболната яма! 
3). Ако атлетите все още не вземат антиестрогени, то те са длъжни да започнат да ги приемат от последната седмица на цикъла и да продължат още 3 седмици след него. Много добра комбинация е 20мг Тамоксифен с 25мг Провирон ежедневно. Полезен ефект оказва и андрогенното д-е на Провирона, което спомага за нормализиране на андрогенно-кортизолното съотношение. 
4). Ако на атлета не се е удало да избегне катаболното въздействие може да използва Кленбутерол (блокира рецепторите на Кортизола), Ефедрин (по-слаб ефект) и Ориметан. Вкарването на Растежен хормон или добавки, които го стимулират имат малко смисъл, тъй като той няма силно изразен антикатаболен х-р. Така че забравете за Орнитин и Аргинин! 
5). Приспособете храненето си към ситуацията – обмяната на в-вата отново се нормализира. Това означава, че атлета трябва постепенно да намали количеството калории. Но количеството на белтъчините трябва да остане високо – най-малко 2г/кг тегло. 
6). Съкратете обема на тренировките. Ограничете се с базовите упражнения, трениране на мускулна група веднъж седмично и се опитайте да съхраните силата си! Трениране не повече от 4 пъти седмично по 60-75 мин. 

ИЗЛИЗАНЕ ОТ СТЕРОИДЕН ЦИКЪЛ (на базата на всичко казано) 

ПОЛЕЗНО ДА СЕ ЗНАЕ 

Намаляването на собственото производство и особенно степента на това намаляване зависи от продължителността на ААС-цикъла и най-вече от дозите. Колкото е по-андрогенен даден стероид, толкова е по-силен неговия затормозяващ ефект! На първо място са различните варианти на Тестостерона, Оксиметолона и Метандиенона. При „Метан”-а например, изследванията са показали, че даже и „консервативната” доза от 20мг/ден вземана за 10 дена намалява собствената продукция с 30-40%! 
При по-умерените (Дека, Примоболан, Винстрол) възможното снижение е не само по-малко, но и по-бавно и по-плавно.
Смята се, че възстановяването на тестостерона след цикъл ще е по-бързо, ако нивото на естрогена по време на цикъла е било държано ниско (не е още научно доказано). 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ 

Нарастване с помощта на стероидите – това го могат повечето, но задържане на резултатите – това го могат само единици! Правилно проведеното излизане съчетано с осмисления период на почивка м/у два цикъла спомаг да се запази достигнатото и да се създаде база за по-нататъшния прогрес през следващото използване на стероидните препарати!

Няма коментари:

Публикуване на коментар