вторник, 23 август 2011 г.

Митове и лъжи за анаболните стероиди


                                От книгата на Торанс Кристофър Кларк
                                             „Проект Мускулна маса”

Искам да напиша тази статия от събрани материали и трудове на различни хора, за да покажа, че нещата, свързани със стероидите, са многостранни и имат нужда от обстойно разглеждане и внимателно изучаване. Фрази като: „стероидите са дрогата номер 1”, „от стероиди ще станеш стерилен” или пък „децата ти ще са мутанти”, или „зобът прави вола” са твърде плоски и необосновани.

За съжаление ние чуваме тези фрази всеки ден или пък ги четем по списанията. С тази статия бих искал да накарам читателите да погледнат въпроса по - задълбочено и да не се доверяват сляпо на необмислени твърдения. Помислете си, че се правят кампании против дроги като: хашиш, марихуана, кокаин и други подобни, които се считат за дроги на удоволствието. Културистите и другите спортисти приемат стероидите (друг вид дрога), защото с тях функционират по-добре и са по - дееспособни и издръжливи, отколкото без тях. Хапчето антибебе, един контрацептивен стероид, е смес от двете горепосочени категории. От една страна жените функционират под влиянието на хапчето по-добре, от друга страна хапчето е дрога за удоволствие, защото чрез него сексът става удоволствие без последици. Всъщност хапчето има странични ефекти, сходни с тези на анаболните стероиди, но и хапчето, и алкохола, който отнема живота на много хора всяка година, се приемат за нещо нормално в обществото. Ще дам още няколко примера, с които искам да онагледя с какъв вид двойствен морал живеем ежедневно, без да съзнаваме това в действителност: 
Лъжа №1
Анаболните стероиди не увеличават спортната дееспособност. 
Ако анаболите не увеличаваха дееспособността, защо се извършват тогава скъпо струващи допингови проби? Всички знаем, че анаболите действат, значи край на тази лъжа. 
Във всички изследвания, правени на спортисти, употребяващи анаболни стероиди, положителните ефекти винаги са били на ниво. 
Лъжа №2
Анаболните стероиди могат да действат смъртоносно. 
Ако човек е поставен пред избора да глътне или 100 таблетки от някой анаболик, или 100 таблетки Ласикс, Калий или Аспирин, тогава анаболикът ще е единственото от четирите средства, което не би го убило. Калий и Ласикс биха довели до спиране на сърдечната дейност, а аспиринът би разрушил стомаха. Анаболикът би предизвикал може би стомашно разстройство или лека треска. 
Анаболните стероиди са медикаменти, подлежащи на предписване и не желая да отричам опасностите от тях. Но опасност за живота чрез анаболи? Считам и това твърдение за лъжа с цел сплашване на масите. 
Лъжа №3
И без анаболи може да се постигне същата успеваемост както и с анаболите  при условие, че се тренира повече и по-упорито. 
Още при 1984 година лекарите Хаупт и Ровър доказаха, че спортистите без анаболи са възпрепятствани да увеличат постиженията си поради присъщото на тялото отделяне на кортикостероиди при интензивно натоварване. Отделяният кортизон действа катаболно и по този начин предотвратява прираста на сила. 
Лъжа № 4 
Спортистите, които показват отрицателни резултати при теста, не употребяват допинг. 
Добър и опитен културист, само при споменаването на допинг тест би се усмихнал. Не смятам, че има нужда дори и да коментираме повече. За мен тестовете са излишни, имат за цел само манипулиране на масите. 
Лъжа № 5
Големите културистични списания и техните създатели /т. е. производителите на суплементи/ са решителни противници на анаболите. 
Това не е изцяло правилно, дори от най-просто икономическо гледище. Културистичните списания са говорителите на производителите на хранителни препарати. В списанията се прави реклама на хранителни концентрати. За да се придаде тежест на рекламата, почти винаги се отпечатват върховни културисти, които да създадат впечатление, че продуктите действат фантастично. Анаболите правят добрите културисти по - добри, по - добрите културисти продават по - добре добри и лоши хранителни концентрати, отколкото по - малко добрите културисти. Поради това нито един производител на хранителни препарати не би прогонил върховен културист от своята реклама само защото той е „назобан” с анаболи. 
От личен опит тук мога да кажа, че хората, които познавам в моята зала, дори не използват толкова много хранителните добавки, въпреки че са им без пари, а като че ли вземат стероиди през цялото време.


Няма коментари:

Публикуване на коментар