вторник, 31 юли 2012 г.

DHEA - хормон за сила


Тази субстанция с почти нечетаемо име вероятно е хормонът на мъжката сила. Той се отделя от надбъбречните жлези в количества (25-30 мг дневно), които и относително, и абсолютно са многократно по-големи, отколкото на другите хормони. DHEA е типичен представител на стероидните хормони, с основен градивен елемент холестерол. Количеството на отделяния DHEA зависи до известна степен от обема на мозъка. В кръвта на плъховете, например, този хормон на практика липсва, при човекоподобните маймуни количеството му е малко по-малко, отколкото при човека. В мъжкия организъм DHEA има няколко типични качества. Той намалява образуването на кортизол в организма - стресовият хормон, който също се произвежда във високи количества (10-20 мг дневно). Като естествен антагонист на кортизола, DHEA предпазва от загуба на енергия. Успоредно с това, блокирайки стимулиращия потенциал на кортизола по отношение секрецията на инсулин, DHEA навярно играе роля и при стареенето, по-точно забавя скоростта на този процес. Кортизолът, който се блокира ефективно от DHEA, има деструктивен ефект и по отношение на костите, мускулите и кожата. Ако в организма на един мъж секрецията на DHEA е недостатъчна, кортизолът не може да бъде блокиран ефективно и се стига до описаните по-горе нежелани ефекти. Може би по тази причина един от факторите за стареене е нарушеното равновесие кортизол - DHEA. Съвременни клинични разработки показват също, че ниските стойности на DHEA в кръвта са свързани с недостатъчната продукция на айказаноиди.

Ето няколко допълнителни клинични данни за хормона на мъжката сила:
• мъже с високи стойности на DHEA притежават не само повече физическа сила и енергия, но имат и по-добри умствени възможности – те могат едновременно да възприемат информация от няколко източника, отличават се с трайност на запаметяването. Вероятно хормонът директно стимулира мозъка; 
• нормалните серумни нива на DHEA са свързани с понижен риск от заболявания на сърдечно-съдовата система, както и с по-малка вероятност от фатални инциденти, свързани със сърцето и мозъка; 
• DHEA подпомага разграждането на мастните депа; 
• стимулира имунната система на мъжа; 
• блокира стреса и неговите последици. 



Как се образува DHEA в организма
DHEA и неговият основен “противник” - кортизолът се синтезират в кората на надбъбречните жлези. Отделянето му се направлява от хипофизен хормон, който контролира и секрецията на кортизола. Ефектът на хипофизарния хормон, наречен АКТХ (адрено-кортикотропен хормон) зависи на клетъчно ниво от втори посредник.
Синтезът и секрецията на DHEA са по-големи, когато нивото на втория посредник е нормално. Първата стъпка в този “производствен” процес е натрупването на холестерол в синтезиращите клетки на надбъбреците. После холестеролът навлиза в митохондриите (“работилниците” на клетката), където след поредица от ензимни реакции се образува прегненолон - междинно звено в хормоналния синтез. По-късно този продукт лесно може да бъде превърнат в прогестерон (женски полов хормон, пазител на бременността), кортизол и DHEA.
Една от възможните причини за редуциране на производството на DHEA с остаряването е намаляването на концентрацията на втория посредник за ефекта на АКТХ. Експерименти с маймуни показват, че когато биват хранени с по-ниско калорична храна, секрецията на DHEA се увеличава. Важното тук обаче е достатъчният прием на субстанции, които нормализират нивата на айказаноидите - рибено масло и зехтин. Ето защо, преди да посегнете към заместително лечение с DHEA, се опитайте да нормализирате нивата му с диета и с обилен прием на зехтин и риба .
Какви са ефектите на DHEA при мъжете
Този хормон се метаболизира (преработва) различно от двата пола. Високите му концентрации в човека вероятно са еволюционно наложени – в тъканите на жената той най-често се преобразува в тестостерон, а в тъканите на мъжа - в естрадиол. В най-голяма степен DHEA отговаря за енергията при мъжете. Изследвания, направени в Сан Диего (Калифорния) доказват, че при мъже с ниски стойности на DHEA, заместителното лечение с този продукт подобрява самочувствието. Той обаче не влияе на либидото, защото не се превръща в тестостерон. Едно изследване, направено във Виена през 1999 г., обаче показва, че лекуваните с DHEA импотентни мъже подобряват еректилната си функция.
Данни от френски автори говорят, че рискът възрастни мъже с нормални или високи нива на серумния DHEA да бъдат покосени от сърдечно-съдови заболявания е по-малък. При жените, обаче, този позитивен ефект не се установява. Но както казахме по-горе, това се дължи на различния начин, по който мъжкият и женският организъм преработват DHEA.
Какви са в заключение качествата на DHEA:
• той е антистресов хормон - намалява нивата на кортизола; 
• дава сила на мъжа -стимулира не само физическата, но и интелектуалната му енергия; 
• подпомага разграждането на мастната тъкан; 
• стимулира имунната система; 
• намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар