сряда, 7 септември 2011 г.

Какво месо да изберем ?

За всеки, който се занимава с фитнес, месото е изключително важна храна, защото играе значима роля в здравословното и балансирано хранене. Това е свързано с наличието на жизненоважните витамини и минерали в месата и с това, че те са отличен източник на протеини. Нашето тяло се нуждае от протеини, за да расте и да се възстановява. В статията “Белтъчини – или от какво се правят мускули” е дадена справка за съдържанието на белтъчини в някои видове месо. Също така месото е ценен източник на енергия. Желязо, цинк и селен, витамин В и D са само някои от жизненоважните съставки, които се съдържат в говеждото, свинското и птичето месо.
 Червените меса са добър източник на лесно абсорбиращо се желязо. Свинската рибица осигурява витамин В, а черният дроб (пилешки, телешки, агнешки) доставя много хранителни вещества от витамин A до цинк. Витамин С, съдържащ се в зеленчуците, спомага за по-доброто абсорбиране на желязо в месото, така че комбинацията от месо и зеленчуци е изключително полезна и здравословна. 
 Известно е, че различните видове месо имат и различни качества. Трениращите знаят добре основните принципи: първо, не е желателно да  се консумират тлъсти меса; второ, не е желателно да се пържи месото; трето, за предпочитане е месо, а не продукти от мляно месо. За жалост деликатеси като пастърма и пушени филета също не са най-полезното нещо за спортисти, особено когато се стремят да изчистят максимално мазнините от тялото си, тъй като количеството на готварска сол е твърде голямо в тези вкуснотийки. Най-добре – чисто месo, сварено или печено. Накратко ще се спрем на някои видове меса и мястото им здравословното хранене. 

Пилешко месо 
Птичи меса -основни предимства на птичите меса са лесната смилаемост, добрите вкусови качества, сравнително бърза обработка. Месото на птиците в сравнение с това на бозайниците има много по-малко съединителна тъкан и е по-крехко. Мазнината се намира предимно под кожата и около вътрешните органи. Отстранявайте кожата, когато сте на диета. Пилешкото месо съдържа 15-18% белтъчини, а мазнините са едва 4%. То е за предпочитане и защото наситените и ненаситените мастни киселини в него са с най-добър баланс. Богато е на мастноразтворимите витамини А, D и Е. Съдържа много витамини от групата В, а също и важни  минерални вещества като желязо и фосфор. Мазнините от птици са богати на наситени мастни киселини, което ги прави биологично активни. Те имат ниска температура на топене и много добра усвояемост. Много бедно на съединителна тъкан (сухожилия), птичето месо е лесноусвояемо. Подходящо е за спортисти, възрастни хора, дори за малки деца, тъй като не претоварва неукрепналата им храносмилателна система.Всеки, който спазва диета  с цел намаляване на лично тегло или изчистване на мазнини, трябва да отделя кожата. Диетолозите съветват това да става още преди термичната обработка, ако целта е да се сведат до минимум постъпващите в организма мазнини.
Пуешко месо
Пуешкото месо се усвоява лесно от организма. Съдържа много протеини, малко мазнини, които са по-концентрирани в кожата. В 100 грама пуешко се съдържат 136 калории, 25 грама белтъчини и 3 грама ненаситени мазнини. По-голям процент мазнини има в черното пуешко месо. В пуешкото има още желязо, цинк, фосфор и витамин B. Цинкът играе голяма роля за ензимите в човешкия организъм и за поддържане на имунната система. Голям плюс на това месо е наличието на селен, защото този минерал е от изключителна важност за здравето, тъй като той е мощен антиоксидант. По нискокалорично е бялото пуешко месо, което представлява 70% от месото на пуйката, но разликата с калоричната стойност на черното пуешко месо е само около 10 калории. Така че като цяло пуешкото е много подходяща храна за хора, занимаващи се с фитнес или пазещи диети за отслабване.

Щраусово месо
Особено полезно е щраусовото месо, защото е ниско калорично - 0,03 % мазнини, но в същото време протеините са 22 %. Освен това се готви лесно. Наричат го месото на третото хилядолетие. Ще е необходимо обаче време, докато щраусовото месо стане постоянно за трапезата на европейците.


Заешко месо
Съдържанието на мазнини в заешкото зависи от степента на угоеност и варира от 6 до 20%, а на белтъчните вещества е от 18 до 23%. Месото на домашния заек се отличава със значително високото съдържание на пълноценни белтъци и по-ниското съдържание на непълноценни съединително тъканни белтъци. Лесната им усвоимост (до 90%) от човешкия организъм правят заешкото полезно за деца и възрастни. 
Диетичните качества на месото се обуславят до голяма степен от ниското съдържание на холестерин и високото съдържание на лецитин. В сравнение с пилешкото месо заешкото съдържа 2,7 пъти, а в сравнение с телешкото - 2,4 пъти по-малко холестерин. За хората, които са на диети с цел намаляване на килограми и чистене на мазнини, е важно да знаят, че трябва да избират по-млади и по-малко угоени зайци. Наличните мазнини трябва да се почистват още преди кулинарната обработка.

Телешко месо
Телешкото месо е богато на  протеини, витамини B6, B2 и B12, селен, фосфор и ниацин.Също така е мощен източник на желязо и цинк, които подпомагат поддържането на нашето здраве. В телешкото месо има несравнимо по-малко мазнини от свинското .Сварено добре, то може да се консумира и студено, което е твърде удобно при диети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар