понеделник, 29 август 2011 г.

Храносмилателни ензими

 Ензимите са необходими за смилане на храната, за освобождаване на ценни витамини, минерали и аминокиселини, които ни поддържат живи и здрави.
Ензимите са катализатори, което означава, че могат да предизвикват взаимодействия, без самите те при това да се променят или разрушават.
Ензимите се разрушават при определени температурни условия.
Най-добре е да се получават от сурови и непреработвани плодове, зеленчуци, яйца, мляко и риба.
 Всеки ензим въздейства върху определена храна и те не могат да се заместват помежду си. Недостигът или липсата на един-единствен ензим може да стане причина за заболяване.
 Ензимите, чиито названия завършват на ,,-аза", са наречени според хранителното вещество, върху което въздействат. Например ензимът, влияещ на фосфора, се нарича фосфатаза, на захарта (захароза) - дизахаридаза.
 Пепсинът е много важен ензим, който разгражда белтъчините на поетата храна и ги превръща в използваеми аминокиселини. Без пепсин белтъчините не могат да се използват за изграждането на здрава кожа, здрава скелетна структура, добро кръвоснабдяване и силни мускули.
 Ренинът е храносмилателен ензим, който пресича млякото и превръща белтъка в него - казеина - в използваема от тялото форма. Ренинът освобождава ценни минерали от млякото, калций, фосфор, калий и желязо, които организмът използва за стабилизиране на водния баланс, укрепване на нервната система и поддържане на доброто състояние на зъбите и костите.
 Липазата разгражда мазнините, които след това хранят кожните клетки, предпазват тялото от натъртвания и удари и предотвратяват навлизането на заразни вирусни клетки и алергичните заболявания.
 Солната киселина в стомаха въздейства върху твърдите храни като месо, зеленчуци и пилешко. Тя разгражда белтъчините, калция и желязото. Без нея могат да се появят проблеми като злокачествена анемия, стомашен карцином, вродена ахлорхидрия и алергии. Тъй като стресът, напрежението, гневът и тревожността преди хранене, както и недостигът на някои витамини (предимно от групата в) и минерали причиняват недостиг на солна киселина, повечето от нас го изпитват, макар да не го съзнават. Ако мислите, че имате киселини и се тъпчете с антиацидни препарати, вероятно не знаете, че симптомите на недостатъчна киселина са същите, както при излишък, и тогава вземането на препарат против киселини е най-лошото, което можете да направите.
 Д-р Алън Нитлър, автор на „Нов тип лекар", подчертава, че всеки човек над 40-годишна възраст трябва да взема добавка на солна киселина.
Най-добрите форми, които се продават в аптеките, са бетаин HCl и глутамат HCl. Внимавайте! Ако имате язва, посъветвайте се с лекаря си, преди да вземате такава добавка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар