четвъртък, 1 септември 2011 г.

Казеин


Казеинът е главният белтък в млякото на всички млекопитаещи. Присъства в млякото не в свободен вид, а в съединение с калция. В свежото мляко казеинът се намира под формата на неголеми частици, суспендирани в течността. Тази форма на казеин понякога се обозначава като казеиноген. В кравето мляко се съдържат около 3% казеин (от обема); на него се пада до 80% от общото съдържание на белтъчините в млякото. 
Казеинът принадлежи към групата на белтъците, наречени фосфопротеини. Както и всички белтъци, той е образуван от много различни аминокиселини, съединени една с друга в т.н. полипептидна общност, но съдържа също така голямо число фосфатни групи, които свързват калция. 
Разтворимостта на казеина в различни разтвори е важен фактор, определящ неговото промишлено получаване. Казеин се получава по различни начини. Един от тях се състои в това, че в млякото се добавя неголямо количество киселина. Такъв казеин е освободен от калция. Друг начин е с добавяне на фермент, предизвикващ пресичане на млякото. В промишлеността за получаване на казеина млякото отначало се центрофугира, за да се отделят съдържащите се в него мазнини, после се добавя слабо алкален разтвор. Отново се центрофугира с цел да се изчистят и следите от мазнини и се добавя разтвор на киселинна основа, за да се отдели максимално казеинът. Образуваната суроватъчна смес се промива, за да се отмие киселината и се изсушава при ниска температура, защото казеинът е чувствителен към нагряване.
 Казеинът е важен хранителен продукт. Добър източник на казеин са млякото и сиренето. Казеин се използва като хранителна добавка, когато храненето трябва да се обогати с белтък. Предписва се и с лечебна цел при много заболявания, свързани с белтъчна недостатъчност, изтощаване на организма, хронична умора.
Много трениращи използват казеин като нощен протеин, защото той се усвоява по-бавно. Известна е и Протеиновата диета за мускулна маса на Крис Айсето, в която казеинът има свое място.

Няма коментари:

Публикуване на коментар