сряда, 31 август 2011 г.

Бета-аланин

 Шумът около бета-аланина продължава да расте. Утвърждават се факти, доказващи, че бета-аланинът ефективно увеличава резултатите от тренировъчната дейност. Аминокиселината бета-аланин, комбинирайки се с друга аминокиселина хистидин, формира основата за карнозина. Карнозинът е известен не само със своите антиоксидантни свойства, но и със способността си да служи като вътрешномускулен буфер. Той потиска увеличаването на киселинността в мускулите, която се появява в резултат на физическо натоварване, например във фитнес залата. Повишената киселинност потиска активността на ензимите, участващи в производството на енергия, така че нейното намаляване трябва да увеличи спортните резултати.
 Въпреки че Карнозин (Carnosine)  се продава като хранителна добавка, неговият прием няма доказан значителен ефект за повишаване нивото на карнозин в мускулите. Ензимът karnozinaza разделя приетото допълнително количество на бета-аланин и хистидин. Въпреки това научните проучвания показват, че приемането на 6-4 грама бета-аланин повишават вътрешномускулния карнозин на 64%. Добре известно е, че при тренирани спортисти нивото на карнозин е по-високо отколкото при обикновения човек, но дори при тях то се повишава при допълнителен прием на бета-аланин.
 В нов експеримент са взели участие 18 висококвалифицирани гребци, които приемали бета-аланин в продължение на седем седмици в дози от пет грама дневно. Контролна група приемала плацебо. Преди и след експеримента са измерени нивата на carnosine на двете групи, а спортните резултати били оценявани по данни  от 2000-метров ергометров тест.
Базовият тест показва тясна връзка между нивото на карнозин в мускулите и скоростните показатели на различни дистанции. След получаване на бета-аланин нивата на карнозин в  Soleus muscle (бавносъкращаващи се влакна) нараснали с 45,3% и с 28,2% в Gastrocnemius  muscle (бързосъкращаващи се влакна).
 Друг тест показва, че групата, приела бета-аланин е с 4,3 секунди по-бърза от групата на плацебо. Оказва се, че карнозинът увеличава скоростта дори при елитни спортисти
Тестове за промените на силата не са правени, но предишни проучвания са показали, че бета-аланин е в състояние да увеличи издръжливостта на мускулите при високоинтензивна тренировка, благодарение на способността да задържа умората.

Няма коментари:

Публикуване на коментар