петък, 2 септември 2011 г.

Кленбутерол


Кленбутеролът представлява Бета-миметик, което означава, че той действа на Бета рецепторите в мускулната клетка най-общо казано. Той се употребява най-често от асматици, тъй като действа на гладката мускулатура на дихателните пътища. Но също така добре действа и върху бета рецепторите в мускулната тъкан и телесната мазнина като цяло, като създава термогенеза (т.е. покачва температурата на тялото и по този начин изгаря така излишните на всички ни калории). Общото мнение на атлетите е, че Кленбутерола драстично променя телесния състав на мастната и мускулната тъкан. В едно изследване мъже със свръх тегло се поставят на диета с ограничен достъп на калории и силно снижено съдържание на мазнини. В продължение на десет седмици групата която приема допълнително Кленбутерол, отслабва средно с 11,4 килограма. Контролната група без Кленбутерол за същото време отслабва с 8,7 килограма. На пръв поглед това не изглежда твърде голяма разлика, но ако се разгледат по-отблизо резултатите от изследването, ще се научат интересни неща. А именно че контролната група без Кленбутерол е загубва освен 5,2 кг мазнини още 3,5 кг мускули. Групата с Кленбутерол обратно, прибавя 1,2 кг мускули но същевременно изгубва 12,6 кг мазнина. Остава да се спомене, че при въпросното изследване не се упражнява допълнителна спортна дейност. Атлети ползвали Кленбутерол докладват за огромните загуби на мазнини. Не е необичайно да се загубят 5 до 6 кг мазнина в рамките на четири-пет седмици (обърнете внимание мазнина, а не вода).

Приложение на Кленбутерола
Това е една много трудна тема. Тъй като това е едно още младо лекарство и изследванията в тази област са малко. И освен това няма валидна формула важаща за абсолютно всеки човек. Таблетките Кленбутерол се произвеждат в две различни дозировки. Има в дозировка 0,01 мг на таблетка. Втората форма таблетки е дозирана точно двойно повече, или 0,02 мг на таблетка. Учените са констатирали че анаболният ефект на Кленбутерол достига плато след ежедневно приемане в продължение на 18 дни.
 След това времe на приемане настъпва насищане на Бета-рецепторите в мускулната клетка. Тъй като насищането започва още след 14 ден на приемането, учените са измислили нещо. За да се избегне възникващото в мускулната клетка насищане на рецепторите и така да се запази анаболният ефект на Кленбутерола, учените предписват ежедневно приемане за 14 дни, след  този период два дни пауза и два дни употреба. Този график позволява да се избегне насищането на рецепторите в мускулната клетка и така да се запази анаболният ефект на Кленбутерола. Така действието му се запазва за 8-10 седмици на употреба. След това време при повечето атлети настъпват рецепторно насищане в мускулната клетка, така че Кленбутерол следва да се спре за 4-6 седмици, за да може да действа пак оптимално. За допълнително ускоряване разграждането на мазнините, някои атлети приемат в двата дни пауза често комбинацията от Ефедрин, Кофеин и аспирин, но за тази комбинация прочетете повече за Ефедрина. Който е заинтересуван главно от разграждащите мазнините свойства на Кленбутерол, може да гълта същото лекарство в продължение на много седмици всеки ден дотогава, докато измерената температура на тялото от 37,1-37,6 започне непрекъснато да спада в продължение на няколко дни. И тук, както и при анаболните стероиди, се наблюдават твърде различни дозировки при отделните хора. Доказано е, че при жените се постигат оптимални резултати с 3-4-мкг (1,5-2 таблетки), а при мъжете идеалната дозировка е в областа от 5-6 мкг (2,5-3 таблетки) дневно, като е за препоръчване да се взимат по различно време на денонощието, примерно едната сутрин след ставане, а втората доза след обед. Това са едни доста разумни дозировки, които гарантират при спазване на описаните начини на приемане добри резултати. Даниел Дъчейн пък препоръчва взимането на Кленбутерол да бъде наблюдавано, а именно да се увеличава дозата и да се определи според телестна температура за дадения атлет кои дозировки са най-подходящи. Температурата на тялото примерно при три хапчета достига до 37,3 °C, а увеличаване на дозата не води до нейното увеличаване, следва да се спре увеличаване на дозата и да се премине на прием на три хапчета дневно. Като се има в предвид, че една по-висока температура от 37,6 °C не е необходима и желателна. Времето на действие на таблетките е около 14 часа затова не е необходимо да се приемат повече от два пъти дневно.

Странични действия на Кленбутерола
Кленбутеролът е лекарство и с това също притежава потенциални странични явления. Това лекарство довежда до подобни симптоми, както ако тялото освободи адреналин. Затова от Кленбутерола може да възникнат явления като сърцебиене, леко чувство на безпокойство, слабо треперене на пръстите. Това може да доведе до сприхавост или раздразнителност. Възможно е също да се покачи кръвното налягане. Някои атлети съобщават и за главоболие, повдигане, силно потене и смущения на съня. Но смущенията на съня могат да се избегнат, ако атлетът не взема Кленбутерол след 15 часа. По правило в началото на курса атлетът ще има чувство на обща раздразнителност. Размерът на тези симптоми зависи много от стойността на началната дозировка. Но тези странични действия са от временно естество. Те възникват обикновено само в началото на курса с Кленбутерол, за да изчезнат после от само себе си. Важното е да се издържи през първите 8-10 дни. Който няма опит с Кленбутерол би трябвало да започне с ниска дозировка и бавно и равномерно да я увеличи в течение на няколко дни, за да може тялото да привикне. При жените явления като сърцебиене и треперене на ръцете и тялото са по силно изразени отколкото при мъжете. Затова жените употребяват по ниска дозировка от мъжете. Несвикналият с Кленбутерол може да бъде доста изненадан, ако прекали в самото начало. Атлети, които имат неравномерна или ускорена сърдечна дейност, лица които вече веднъж са имали сърдечен инфаркт, които страда от тежка свръх-функция на щитовидната жлеза, и бременни до третия месец не бива да употребяват Кленбутерол. Същото важи и за атлети със силно кръвно налягане. Приема му с Тироксин или Триакана трябва да се извършва внимателно.
И при жени и при мъже е възможно да възникват особенно по време на тренировка конвулсии в мускулатурата. Но изглежда тези спазми са само в мускула, който се тренира в момента. Ако някой атлет е на диета и силно е ограничил приема си на въглехидрати, това предизвиква автоматично разграждане на гликогена в мускулатурата. Ако допълнително се разгражда още гликоген с приемане на Кленбутерол или Ефедрин заедно с недостига на минерали може да се получат конвулсиите. Възникването на страничните действия и интензивността им може да се управлява от самия атлет до голяма степен. За целта той трябва да се придържа към познатите практики за приемане и дозиране. Дълготрайни странични деиствия на Кленбутерола ако има такива още не са познати. При Кленбутерола отсъстват възможните странични действия на анаболните стероиди като например акне, окапване на косата, възпаления на черния дроб, надебеляване на гласа или гинекомастия (образуване на женска гръдна тъкан при мъжете).

Няма коментари:

Публикуване на коментар