понеделник, 29 август 2011 г.

Глюкозамин





Както и хондроитин сулфата и колагена, глюкозаминът се произвежда по естествен път в организма. Той е основният градивен елемент на много важни съставки, които изграждат съединителната тъкан. Глюкозаминът е важна съставна част на клетъчните мембрани и на протеините от клетъчните повърхности, както и на молекулите, които държат клетките една за друга. При артрит и при увреждане, тъканите имат по-голяма нужда от глюкозамин.
Директно или индиректно глюкозаминът играе роля при формиране на хрущялите, сухожилията, връзките, синовиалната течност, кожата, костите, ноктите, сърдечните клапи, кръвоносните съдове, секрецията в храносмилателната, дихателната и отделителната система. Глюкозаминът играе роля също в синтеза и транспорта на молекулите, имунологичните протеини (интерферон, имуноглобулин), хормоните (гонадотропини, тиреотропен хормон), ензимите и други важни вещества.
Въпреки, че е предписван като лекарство при остеоартрит в много европейски страни, глюкозаинът е бил проучван само веднъж при атлети, като е помагал за възстановяването на т.н."коляно на скачачите". Независимо от това, други данни и нашият собствен опит показват, че глюкозаминът може да бъде много полезен при болезнена раменна става и други ставни дегенерации.
Глюкозамин сулфатът се прилага в доза 1500 мг дневно (три дози по 500 мг. всяка). Най-добре е да се взема сутрин и преди лягане, тъй като има дълъг период на полуразпадане в серума. Ако желаем бързи резултати, дозата може да се увеличи по 1000 мг два пъти дневно, макар че и тогава възстановяването на ставата все още ще бъде бавен процес.
Глюкозамин хидрохлорид, който се прилага на пазара има същия ефект, като глюкозамин сулфата при по-ниска цена. Глюкозамин сулфата в стомаха се превръща в глюкозамин хидрохлорид.
Понеже глюкозаминът има различен механизъм на действие от нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), като аспирин и ибупрофен, възможна е комбинацията им да има синергитичен ефект. Така става възможно да се намали дозата на НСПВС без да се намали ефекта от лечението. Добър синергичен ефект се наблюдава и при прим с хидролизиран колаген (желатинов хидролизат).



Няма коментари:

Публикуване на коментар