четвъртък, 1 септември 2011 г.

Карсил - Carsil



Лекарствена форма:
Обвити таблетки. Една обвита таблетка съдържа 35 mg Silymarin. 

Терапевтична индикация: 
При токсични чернодробни увреждания. За допълнително лечение при пациенти с хронични възпалителни заболявания на черния дроб или цироза. 

Дозов режим и начин на приложение:
Прилага се в доза 35-70 mg (1-2 табл.) 3 пъти дневно. Лечението на тежки чернодробни интоксикации започва с доза 140 mg, 3 пъти дневно и продължава с доза 140 mg, 2 пъти дневно. Курсът на лечение най-често е с продължителност 3 месеца. При деца дневната доза е 5 mg/kg телесна маса, разпределена в 2-3 приема. 
Взаимодействие с др. лекарствени средства:
Няма данни за клинично значими взаимодействия. 

Нежелани лекарствени реакции:
В някои случаи са наблюдавани слаб лаксативен или диуретичен ефект. Много рядко при предразположени пациенти е наблюдавано засилване на предшестващи вестибуларни нарушения, които отзвучават след преустановяване на приема на препарата.

Фармакологично действие:
Карсил притежава хепатопротективно и антиоксидантно действие. Хепатопротективният ефект се дължи на стимулиране синтеза на структурни и функционални белтъци и фосфолипиди, както и на ускоряване регенерацията на хепатоцитите. Антиоксидантният ефект се обуславя от взаимодействието на биофлавоноидите със свободните радикали в черния дроб и дезинтоксикирането им. По този начин се прекъсва процеса на пероксидация на липидите и се предотвратява по-нататъшното разрушаване на чернодробните клетъчни структури. Клинически тези ефекти се изразяват в подобряване на субективната и обективната симптоматика и нормализиране на чернодробните показатели (трансаминази, гамаглобулин, билирубин). 

Търговска опаковка:
Обвити таблетки (35 mg) по 80 броя.
Описание на на активната субстанция в препарата:
За медицински цели се използват плодовете на тръна, чиито основни действащи вещества са флавоноидите (кварцетин, катехин) и флаволигнаните (силибин, силикристин, силидианин). Освен тях съдържа алкалоиди, сапонини, растителни масла, белтъци и др.
Белият трън е един от най-ефективните хепатопротектори. Активните съставки на тръна играят роля в стабилизацията на биомембраните на хепа-тоцитите, повишават съществено детоксикиращата и антиоксидантна активност на черния дроб, вкл. и синтеза на глутатиона. Едновременно с това се стимулира синтеза на белтъци и регенеративните процеси, което обуславя възстановяването на повредените клетки на черния дроб. Освен това белият трън профилактично защитава неповредените хепатоцити и повишава тяхната устойчивост по отношение на инфекциите и различни видове отравяния. Белият трън усилва образуването на жлъчка и ускорява отделянето й, нормализирайки по този начин процесите на храносмилане и обмяната на веществата. Ето защо растението се използва при остри и хронични хепатити, цироза на черния дроб, холангит, холецистит, а също и при токсични поражения на черния дроб в резултат на отравяне с различни химически съединения, в т.ч. алкохол, отровни гъби и лекарствени препарати. Белият трън се прилага и при захарен диабет, хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и разширени вени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар