четвъртък, 1 септември 2011 г.

Пчелно млечице


Пчелното млечице има изключително богат състав и е полезно за човека по много причини. Млечицето съдържа всички основни вещества: белтъчини, въглехидрати, липиди, витамини и минерали. То е особено богато на белтъчини и аминокиселини. Установено е наличието и на гама-глобулин, известен с това, че повишава устойчивостта на организма спямо бактерии, вируси и токсини. От витамините в най-добре са представени: витамините от В-групата и в по-малки количества С, А, D и Е. От микроелементите интерес представляват желязото, манганът и калцият. Пчелното млечице оказва благоприятно влияние върху метаболизма. То влияе на въглехидратната, мастната и белтъчната обмяна.
 Доказано е, че има силно антимикробно и антивирусно въздействие. Прилага се с успех при грип, простуди, дизентерия, сънна болест. Регулира кръвното налягане. Препоръчва се и при анемия, защото увеличава еритроцитите и повишава нивото на хемоглобина в кръвта. При хормонални проблеми често се прилага лечение с пчелно млечице по различни схеми на прием. Външно се прилага за лечение на охлузни рани.
Народната медицина го препоръчва при безапетитие, хронична умора, заболявания на стомашно-чревния тракт, хроничен запек, неврози, чернодробни заболявания, безсъние, атеросклероза, стенокардия и др.
 Пчелното млечице може да се използва от трениращите силови спортове като средство за повишаване на апетита. То е високо хранително вещество, повишава обмяната на веществата, тонизира, увеличава силата. Същевременно повишава имунната защита, подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на стареене. 
Произвеждат се комбинирани препарати с пчелно млечице. В различни продукти за стимулиране на имунната система с екстракт от жен-шен или гинко билоба се влага и пчелно млечице в различни пропорции. 
 Пчелното млечице изисква правилно съхранение. То запазва свойствата си до 6 месеца, ако се държи в хладилник при температура от -2 до -5 градуса. Един от начините за консумиране и съхранение е смесването му с мед. 
 Дневна доза от 120-180 милиграма е абсолютно достатъчна за профилактика срещу различни заболявания и поддържане на енергичност и добър тонус. Млечицето е най- ефективно, когато се приема на гладно, най-добре сутрин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар