четвъртък, 1 септември 2011 г.

Бирена мая

 Липсата на някоя от основните 8 незаменими аминокиселини: Изолевцин (Isoleucine), Левцин ( Leucine), Лизин (Lysine), Метионин (Methionine), Фенилаланин (Phenylalanine), Треонин (Threonine), Триптофан (Tryptophan) и Валин (Valine), които трябва да се набавят с храната, може да доведе до физическа и умствена умора, чупливост на ноктите, изтъняване и чупливост на косата, ранно състаряване. Ако към това се добави и дефицит на минерали и микроминерали, положението може да се усложни и да се получат трайни увреждания на организма. Не са редки тежки дерматити, обострено акне, невъзможност да се запаметява, физическо изтощение и атрофия на мускулите. Едно от средствата, чрез които може да се компенсира недостига на витамини, незаменими аминокиселини и минерали в организма е бирената мая.
 Тя е природен източник на витамини от група В (В1, В2, В3, В6), ценни незаменими аминокиселини, минерали и микроелементи (желязо, цинк, манган, хром, селен). Известно е, че витамините от В-групата са значими за изграждането и правилното функциониране на клетките в организма на човека. При дефицит дори само на един от В витамините , се стига до слаба усвояемост и недостиг на друг. Затова е необходимо да се приемат в комплекс. Именно бирената мая може да осигури подобен балансиран прием. Бирената мая е необходима за всеки, занимаващ се активно със спорт, и за хора, чиято работа предполага физически натоварвания. Подходящо средство и за извършващите умствен труд, свързан с нервно напрежение, изисквания за концентрация и запаметяване на голям обем информация. Съдейства за укрепване на имунната система, действа благоприятно на косата и кожата.  Най-полезна е автолизираната бирена мая, тъй като начинът й на производство позволява да се съхранят в нея всички полезни за организма вещества. 
 Плюс казаните вече ползи автолизирната мая стимулира растежа на чревните власинки, подобрява смилаемостта и оползотворяването на храната, повишава ефективността на храненето; стимулира полезната чревна пробиотична микрофлора; снижава концентрацията на холестерол в кръвта.
 Бирена мая може да се приема под форма на прах, гранули, таблети и под форма на течен екстракт. На пазара има различни марки бирена мая, включително и такива продукти, при които маята е съчетана с витамините А, С, Е.Бирена мая може да се приема и от хора, които са на диета за отслабване или изчистване на мазнини при спортуващи. Тя ще им помогне да се предпазят от липса на витамини при недостиг на такива в храненето. Бирена мая не трябва да се използва, ако се приемат спортни мултивитамини. Хипервитаминозата е не по-малко опасна от авитаминозата за човешкия организъм.
Най-правилно е да се спазва дозировката, която е препоръчана от производителя или лекаря, тъй като различните видове бирена мая са с различна концентрация на витаминния баланс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар