понеделник, 29 август 2011 г.

Опасни ли са стероидите?


Опасни ли са стероидите?
От книгата на Торанс Кристофър Кларк
„Проект Мускулна маса”
  Както намекнах в първата книга ROIDS, до известна степен се съмнявам, че анаболните стероиди са дори само приблизително толкова опасни, колкото твърдят медиите. Авторите на тези статии преработват вероятно всичко, което някъде чуват или четат, без съвестно да разследват, без да отделят слухове от факти. В повечето случай и в реномирани списания се продължава присъщото за булевардните издания гонене на сензация и паника. Мотото гласи: масите искат да виждат кръв, дайте им това. 
  Главното е да нарастват цифрите от продажбата на изданията. Това често приема тогава унищожителни форми. Ако някъде по света почине изявен спортист и стане известно, че е приемал анаболи, тогава смъртта на атлета незабавно се отдава на неговата консумация на анаболни стероиди. Сигурно на всички вас е познат случаят Биргит Дресел? Смъртта на тази млада спортистка бе разгласена от пресата нашироко като смърт поради анаболи. Не бе обърнато никакво внимание, обаче на факта, че тази спортистка понякога е приемала едновременно между 80 и 100 различни медикамента. В този случай анаболните cтepoиди със сигурност са изиграли една твърде подчинена роля. Наред със стероидите младата жена е поглъщала огромно количество стимулиращи и успокояващи средства, комбинирани с обезводняващи средства (диуретици, например Ласикс), калий и принципно всичко, което би могло да има положителен ефект върху нейните постижения. Случаят Биргит Дресел бе игра с огъня, която за съжаление завърши в полза на огъня. Обаче Черният Петър бе подхвърлен единствено на анаболните cтepoиди. Аз вярвам, че културистите поемат всичко, което може да премине през инжекционна игла 0,9ж 38мм, но на никого не е омръзнал животът. Има и безумци, които биха си инжектирали жива горила, ако има подходящи за това инжекции, но в този случай само една горила и веднъж седмично, а не непременно целия животински свят на Алфред Брем.
  Както вече споменах по-горе, анаболите могат да бъдат опасни. Необходим е здрав разум, за да се оценят правилно опасностите. Опасностите от анаболните стероиди със сигурност се разпознават по-трудно от тези на скок от 10-метрова кула в празен плувен басейн. Нека няма недоразумения в това отношение.
  По принцип жените и децата трябва да очакват повече проблеми от страна на тези медикаменти. И за младежи в пубертета cтepoидитe не се препоръчват, тъй като всички, освен две средства могат да предизвикат преждевременно затваряне на епифизата на костите. Това значи, че тогава младежът няма да порасне в пълен ръст.
  Също болни, слаби хора и такива с тегло под нормата ще имат проблеми с анаболите, Но ако вие сте здрав човек от спортен тип без наследствени здравословни проблеми, тогава и анаболите няма за ви навредят особено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар