понеделник, 29 август 2011 г.

Nolvadex - Tamoxifen


  При употреба на андрогенни препарати и анаболни стероиди много често като страничен ефект се появява гинекомастия. Това състояние се характеризира със сериозно увеличение на зърната на мъжките гърди. Първият белег е подуване на мастната тъкан под зърното. Тази подутина се увеличава във времето, а това е неприятен дефект. Може да се случи само на едната, но е възможно и на двете гърди.
  За повечето хора гинекомастията е поносима, но при някои бодибилдъри е необходима хирургична намеса. Затова възниква въпросът  как да я избегнем. Това може да се постигне посредством употребата на антиестрогенови препарати. 
  Един от най-добрите препарати е Нолвадекс - търговското име на „Tamoxifen citrate”, произвеждан от Аста Зенека, един препарат със силно антиестрогенно въздействие. Както знаем, при взимането на анаболни стероиди със силно андрогенно действие, част от тестостеронът в мъжкото тяло се превръща чрез ароматизация в женски полов хормон. Процесът е силно изразен при медикаменти като Бионабол, Анадрол 50 и разбира се, всички видове тестостерон. Според някои този препарат понижава ефекта от стероидите. Нолвадексът е мощен антиестроген,  разработен като средство за борба с  рак на гърдата. Учените откриха, че някои клетки при рака на гърдите са чувствителни на естроген - с други думи, естрогенът се задържа в тези клетки и ги подтиква към растеж и делене. Приемът на Нолвадекс подтиска свързването на естрогена с неговите цитоплазмени рецептори в раковите клетки. Освен растежа им, той спира и достъпа на естроген и така предпазва от гинекомастия. Въпреки това обаче на останалите системи от тялото действа като много лек естроген. Някои от страничните ефекти от използването му са топли вълни, вагинални кръвотечения, аменорея, главоболие, отпадналост, сърбежи и кожни обриви, стомашно-чревни смущения, чернодробни нарушения, депресия, тромбофлебити, задръжка на течностите, болки в костите и заболелите тъкани, нарушения в зрението и др. Задръжката на течности се изразява като отоци на меките тъкани (сухожилия, мастна тъкан и т.н.) през първите две седмици от употребата му.
  Колко дълго може да вземате препарата, е най-добре да каже лекуващият лекар.
В аптечната   мрежа препаратът се намира и под търговските наименования Nolvadex,Tamoxifen или Тамофен. Ако сте склонен към гинекомастия и въпреки това решите да взимате стероиди от горепосочения тип, трябва да вземате по 1 таблетка Нолвадекс дневно, за да контролирате ароматизацията. Приемът продължава няколко седмици след завършване на стероидния цикъл, тъй като в метаболично отношение тялото изостава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар